Kadim Bulgar geleneği ‘Baba Marta’
Hastalık Allah Estetik Hayvan Irak
-vatandaşlara Marteniçka bilekleri takılması
-vatandaşların açıklamaları
-Sveti Georgi Kilisesi Papazı Alexander Çıkrık'ın röp
-Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu'nun röp
( EDİRNE -ÖZEL) - Leyleği görünce, bileklerinden çıkartıyorlar - Edirne’de baharı karşıladılar, ‘Marteniçkaları’ taktılar EDİRNE
- Bulgaristan’da yaşayan Ortodoksların inançlarına göre, Mart ayının gelişini simgeleyen ’Baba Marta’, bir diğer adıyla ‘Marteniçka’ şenliği Edirne’de gerçekleştirildi.
Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Sveti Georgi Kilisesi Papazı Alexander Çıkrık ve beraberindeki Bulgar heyetin ’Baba Marta’ bayramını tebrik etti. Bulgaristan Edirne Konsolosluğu ve Sveti Georgi Kilisesi Papazı Alexander Çıkrık, Bulgaristan vatandaşlarının kadim geleneği Baba Marta Bayramını, tarihi Selimiye Camii’nin gölgesinde, Edirneli vatandaşlara kırmızı beyaz yünlerden hazırlanan ‘Marteniçka’ bilekleri dağıtarak kutladı. Etkinlikte, Bulgaristan Edirne Konsolosu Radoslava Kafedzhiyska, yanındaki sepetle vatandaşlara tek tek bilekleri dağıttı.
"Hep beraber birbirimize destek çıkalım" Sveti Georgi Kilisesi Papazı Alexander Çıkrık, İHA’ya yaptığı açıklamada, "İnşallah böyle dostluk, sıcaklık hep beraber sarılırsak birbirimize böyle mutlu oluruz. Hiçbir zamanda kırgınlık olmasın temennimiz o. Hayırlısı olsun diyelim. Her zaman hep beraber birbirimize destek çıkalım" dedi.
Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu da komşu ülke Bulgaristan halkının Baba Marta Bayramları’nı tebrik ederek, dostluk ve barış mesajları temennilerinde bulundu. ’Baba Marta’ Nedir? 1 Mart gününde baharın gelişi münasebetiyle geleneksel ’Baba Marta’ (Marta Nine) adıyla başlayan günler çok eskilere dayanan, Bulgaristan’a has bir gelenek. İlk martenitzalar, başka takı ve detaylar kullanmadan, sadece kırmızı beyaz ipliklerden yapılarak nazardan korunmak için insanlara ve hayvanlara takılırdı. Bazı bölgelerde bu bükülmüş kırmızı- beyaz sicime altın veya gümüş para bağlandığı, böylece hastalıklardan korunmak için bir simge olarak kullanılmıştır. Otantik bir sanat niteliğinde olan halkın güzellik ve estetik duygusu daha geç dönemlerde Martenitsalarda da kendini göstermiştir. Önceleri kırmızı-beyaz yünden yapılan martenitsalara, püskül, top, insan gibi değişik şekiller yapılmıştır. Martenitzaların gelmiş geçmiş tarihinde en önemli yere sahip olan şekiller ise, ’Pijo ve Penda’ adıyla bilinen kırmızı ve beyaz ipten yapılmış kuklalardır. 1 Mart ile beraber baharın karşılandığı gelenekte, ‘Baba Marta’ kültürünü yansıtan kırmızı ve beyaz yün ipten yapılan bilekliklerin doğada yeşil ya da uçan bir leylek görüldüğünde dilek tutularak doğaya bırakılması gerekiyor.
1 Mart 2018 Perşembe günü yayınlandı