İHRACATIN PARLAYANLARI - Hedef Uzak Doğu pazarında büyümek - İZMİR

- Mandalina paketleme tesisinden detay görüntüler - Yaş sebze meyve ihracatçısı Hayrettin Uçak ile röportajİHRACATIN PARLAYANLARI - Hedef Uzak Doğu pazarında büyümek - Anadolu'da yetişen sebze ve meyveleri dünya genelinde 25 ülkeye gönderen İzmir li firma, AB ve Rusya'nın ardından Uzak Doğu pazarında da büyümeyi hedefliyor - Şirket ortaklarından Uçak: - "Uzak Doğu ülkelerinde çok ciddi bir dinamik bir yapı var. Bu pazara Türk ürünlerini daha fazla göndermek, ülkemize daha fazla döviz kazandırmak istiyoruz"İZMİR (AA) - YUSUF ŞAHBAZ - Türkiye'de yetiştirilen sebze ve meyve ürünlerini dünya pazarına göndermeye odaklanan Uçak Kardeşler Gıda, AB ve Rusya pazarlarında elde ettiği başarıyla ihracat şampiyonları arasına girmeyi başardı.İstanbul Bayrampaşa halinde 1974 yılında meyve sebze alım satımına başlayan Vahit, Hayrettin ve Ali Uçak kardeşler bu ürünlerde ihracat fırsatlarını görerek dışa açıldı. İzmir , Antalya, Mersin, Manisa ve Isparta'da üretim ve paketleme tesisleri kuran firma, hem üreticiden aldığı hem kendi ürettiği ürünleri Ortadoğu'dan Avrupa'ya, Rusya'dan Güney Afrika'ya toplam 25 ülkeye göndermeye başladı.
Zamanla toplam cirosunun yüzde 60'ını döviz olarak elde etmeyi başaran şirket, Ege'de en fazla meyve sebze ihracatı yapan firmalar arasına girerek TİM'in ihracat şampiyonları listesinde yer aldı.Şirket sahiplerinden Hayrettin Uçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elde ettikleri başarının kardeşlerin el birliğiyle çalışması sonucu gerçekleştiğini ifade etti.
Ağabeyi Vahit Uçak'ın İstanbul'da, kardeşi Ali Uçak'ın Antalya'da, kendisinin ise Ege Bölgesi'ndeki işlerin başında bulunduğunu anlatan Uçak, "Bütün aile bireyleri olarak işimize odaklandık. Aile olmanın, birlikte olmanın avantajını şirket yönetiminde kullanıyoruz." diye konuştu.
Türkiye'de üretilen sebze meyveyi dünyanın birçok noktasına gönderdiklerini vurgulayan Uçak, en fazla narenciye ürünleri, domates ve üzüm ihracatı yaptıklarını dile getirdi. - "En büyük pazarımız Rusya"Dünya pazarının talep ettiği kalite ve hızı yakalamak için teknolojik altyapıyı geliştirdiklerini ifade eden Uçak, şu bilgileri verdi:"En büyük pazarımız Rusya. Rusya krizinden sonra alternatif pazar arayışlarına girdik. Bu sayede yeni pazarlara sevkiyata da başladık. Rusya pazarındaki sorunların aşılması sonrası tekrar eski ihracat seviyesine ulaşacağımızı düşünüyoruz. Bundan sonra hedefimiz Uzak Doğu pazarında büyümek. Uzak Doğu ülkelerinde çok ciddi bir dinamik yapı var. Bu pazara Türk ürünlerini daha fazla göndermek, ülkemize daha fazla döviz kazandırmak istiyoruz."Uçak, Türkiye'de yaş meyve sebze ihracatının her yıl arttığını belirterek, Türk ürünlerinin lezzeti ve kalitesiyle dünya pazarlarında tercih sebebi olduğunu söyledi.

Sektörde ihracat anlamında en büyük problemin ilaç kalıntısı ve hormon kullanımı olduğunu vurgulayan Uçak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının son zamanlarda artan denetimleriyle bu sorunların önüne geçtiklerini aktardı.
İlaç Kalıntısı Dünya Pazarı Teknoloji İhracat Şampiyonları Şampiyon 

27 Aralık 2017 Çarşamba günü yayınlandı