Hasır minderler tarihe karışmak üzere

Hasır minder yapımından görüntü
Genç Kız Genç Kızlar Karahisar Memur Irak 

-Celal Oğuz ile röportaj
-Hasır minderlerden detay

( AFYON KARAHİSAR - ÖZEL)- Eskiden 60 kişiydi, şimdi sadece 3 kişi yapıyor- Talebin azalması bir mesleği daha yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı AFYON KARAHİSAR

- Hasır minderlerine olan talebin azalması mesleği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde bulunan Eber Gölü, yıllardır bölge halkının geçimi için büyük bir fırsat olarak öne çıkıyor. Gölün kenarındaki sazları işleyerek hasır minder üreten bölge halkı, son zamanlarda talebin düşmesiyle zorlanmaya başladı.
Başta Konya, Şanlıurfa ve Gaziantep'e satılan hasır minderler, adeta unutulmaya yüz tuttu. Gölden çıkarılan hasır otunu satamadığı için makine alarak 17 yıldır minder dolduran Celal Oğuz, mesleğin artık yok olma ile karşı karşıya kaldığını anlattı. "Köyde eskiden 60 kişi yapardı, şimdi 3 kişi kaldık" Arkadaş tavsiyesi ile minder doldurmaya başlayan Celal Oğuz, başka bir geliri olmadığı için mesleğine devam ediyor. Çocuklarını okutmak için mücadele verdiğini söyleyen Oğuz, "2001 yılında bu hasır otunu işlemiştik satamadık ve elimizde kaldı. Arkadaşların tavsiyesi ile makine yaptırdık. Kendi işimizi kendimiz yapmaya başladık. Şu anda eskiye göre bir düşüş var. Elbette eskiden daha iyiydi. Yaz sezonunda bunu işlerken 10-12 kişi çalışıyorduk. Artık 4-5 kişi yani ben ve çocuklarım yapıyoruz. Şark odası ve ev döşesinde kullanılıyor. Ayrıca düğünü olan genç kızların çeyizlerine konuluyor. Başka bir gelirimiz olmadığı için mecburen yapmaya devam edeceğiz. Çocukların hepsi okuyor, onlar amir, memur olana kadar devam edeceğiz. Eskiden bu işi köyde 60 kişi yapardı, şimdi 3 kişi kaldık" dedi.
(MSY-
14 Mart 2018 Çarşamba günü yayınlandı