COJEP'ten 'Daha Adil Güvenlik Konseyi' projesi - NEW YORK

COJEP'ten "Daha Adil Güvenlik Konseyi" projesi - NEW YORK - COJEP Başkanı Ali Gedikoğlu ile röportaj COJEP'ten "Daha Adil Güvenlik Konseyi" projesi - Merkezi Fransa'da bulunan sivil toplum kuruluşu COJEP, BM Güvenlik Konseyi'ndeki kararlarda sivil toplumun da temsil edilmesi gerektiği düşüncesiyle "Daha Adil Bir Dünya İçin Daha Adil Bir Güvenlik Konseyi" başlıklı proje başlattı - COJEP Başkanı Ali Gedikoğlu: - "Dünyada hepimizin bildiği gibi savaşlar, işgaller ve göçler var. Bunlardan mağdur olan çocuklar, kadınlar ve siviller var. Bunların daha az yaşanabilmesi için BM Güvenlik Konseyi'nin yapısının yeniden restore edilmesi gerektiğine inanıyoruz" - "Dünya 5'ten büyüktür' diyoruz. Bu sözün pratiğe yansıması için çabalıyoruz"NEW YORK (AA) - İSLAM DOĞRU/ DİLDAR BAYKAN - Fransa merkezli Türk sivil toplum kuruluşu (STK) olan Uluslararası Adalet ve Eşitlik Konseyi (COJEP), başlattığı projeyle Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarında sivil topluma da yer verilmesini amaçlıyor.BM Güvenlik Konseyi'ndeki kararlarda sivil toplumun da temsil edilmesi gerektiği düşüncesinden yola çıkan COJEP, "Daha Adil Bir Dünya İçin Daha Adil Bir Güvenlik Konseyi" başlıklı proje başlattı.BM Kamu Bilgilendirme Bölümü (DPI) tarafından bu yıl 67'ncisi düzenlenen ve 80’den fazla ülkeden 300’den fazla STK ile 2 bin temsilcisinin katıldığı ‘’Biz insanlar… Küresel sorunlara birlikte küresel çözümler’’ konulu konferans için New York ’ta bulunan COJEP Başkanı Ali Gedikoğlu, projenin detaylarını AA muhabirine anlattı.BM'deki toplantı esnasında projenin detaylarını başka sivil toplum kuruluşları ile de görüşüp ortaklık aradıklarını belirten Gedikoğlu, "Dünyada hepimizin bildiği gibi savaşlar, işgaller ve göçler var. Bunlardan mağdur olan çocuklar, kadınlar ve siviller var. Bunların daha az yaşanabilmesi için BM Güvenlik Konseyi'nin yapısının yeniden restore edilmesi gerektiğine inanıyoruz." dedi.
Hem diplomasi mekanizmalarının hem de sivil toplum örgütlerinin Konsey'de sivil topluma yer verilmesi konusunda daha duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Gedikoğlu, "Önümüzdeki dönemde bu projeyi hayata geçirebilirsek dört beş farklı alanda projemiz olacak. Bunlardan birincisi uluslararası kuruluşlarda konferanslar, paneller ve sergiler olacak. Aynı zamanda Arap Ligi, Türk Konseyi, İslam İşbirliği Teşkilatı, BM gibi yapılarda da görüşmeler düzenleyerek projemizi anlatacağız." diye konuştu.
Gedikoğlu, proje ortağı olacak sivil toplum kuruluşları ile Asya, Afrika, Ortadoğu, Avrupa, Amerika bölgelerindeki üniversite ve diğer ortamlarda da konferans ve panellerle anlatmayı planladıkları projeyi uluslararası medya kanallarında da duyuracaklarını kaydetti.
- "BM Güvenlik Konseyi içinde sivil insiyatife de yer verilmeli"Projenin iki temel amacından birinin sivil irade ve inisiyatifin BM Güvenlik Konseyi kararlarına yansımasını sağlamak olduğunu dile getiren Gedikoğlu, "BM'ye ya da diğer uluslararası kuruluşlara üye olan sivil toplum kuruluşlarının bir şekilde BM Güvenlik Konseyi'nde temsili gerekli. Bu uluslararası kuruluşlar sivil insiyatifi önemsiyorlar, o halde sivillerle ilgili en önemli kararların alındığı BM Güvenlik Konseyi içinde bu sivil insiyatife de yer verilmesi gerektiğine inanıyoruz." görüşünü paylaştı.BM Güvenlik Konseyi'nin 2. Dünya Savaşı'nın galip devletleri tarafından oluşturulduğunu anımsatan Gedikoğlu, bugün Müslümanlar, Hintler, Araplar gibi dünyanın çoğunluğunda yeri olan toplulukların bu yapının karar mekanizmasında yeterince temsil edilmediğini vurguladı.Gedikoğlu, şöyle konuştu:"Dolayısıyla eğer BM Güvenlik Konseyi'nden çıkan kararların adil olmasını istiyorsak, ilk önce Konsey'in yapısının adil olması lazım. Buraların da yeniden güçlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Şunun altını yeniden çizmek lazım. Bu proje BM Güvenlik Konseyi'ne karşı oluşturulmuş bir kampanya değil. Yani BM Güvenlik Konseyi, bu adil yapıya kavuşursa dünyadaki güvenilirliği, saygınlığı artacak. Dünyadaki insanların buraya karşı bağlılığı artacak. (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın) 'Dünya 5'ten büyüktür' sözüne vurgu yapan bir çalışma olacak. 'Daha adil bir dünya için daha adil bir BMGK' diyoruz. Dolayısıyla 'Dünya 5'ten büyüktür' diyoruz. Bu sözün pratiğe yansıması için çabalıyoruz."
Sivil Toplum Kuruluşu Toplantı İnisiyatif Sivil Toplum Uluslararası 

25 Ağustos 2018 Cumartesi günü yayınlandı