Cezaevinde kafasına koydu, tahliye olunca tesisini kurdu
Denetimli Serbestlik Solucan Gübresi Denetimlik Serbestlik Büyükbaş Hayvanlar Büyükbaş Hayvan
-Solucan gübresinin işlendiği bölümden görüntü
-Güleç'in gübreye elleri ile dokunması
-Güleç'in gübre çuvallarını düzenlemesinden detay
-Güleç'in gübre kutularının yanında görüntüsü
-Güleç'in büyükbaş hayvanları yemlemesi ve bir buzağıya biberon ile sür vermesi
-Güleç röp.
( DENİZLİ -ÖZEL)- Cezaevinden çıktıktan sonra kendi solucan gübre üretim tesisini kuran Mükerrem Güleç:- “Allah’a şükürler olsun yıllar sonra başarmış olmanın bir heyecanı yaşadım”- Güleçten kadınlara ve hükümlülere tavsiye:- “Yılmasınlar, mücadele etsinler korkmasınlar hiçbir zaman umutlarını kaybetmesinler” DENİZLİ
- Denizli'de ticari nedenlerden dolayı cezaevine giren Mükerrem Güleç isimli kadın Çalışma ve İş Kurumu'nun hapishanelerde verdiği "girişimcilik" konferanslarında aldığı bilgilerle tahliye olur olmaz Girişimcilik Eğitim Sertifikasını alıp kendisine ait organik solucan gübresi tesisi kurarak hayata yeniden başladı.
Güleç, ticari nedenlerden 2009 yılında girdiği cezaevinden 2016 yılında 'denetimlik serbestlik hükümleri'nden yararlanarak tahliye oldu. Hayatı tutunmaya çalışan Güleç, cezaevindeki konferanslarda tanıştığı girişimcilik kursları bilgisi ile tahliye olduktan sonra aldığı belge ile hayatını değiştirdi. Tahliye olduktan bir hafta sonra Çalışma ve İş Kurumu'na (İŞKUR) başvuran Güleç, gördüğü kurs sonrası Girişimcilik Eğitim Sertifikası aldı. Güleç sonrasında yaşanan süreci ise şu sözlerle anlattı: “8 sene ceza yattım 2016 yılı Eylül ayında denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanarak tahliye oldum. Çıktım ne olup olmadığın bilmiyorum ve tabiri caizse sudan çıkmış balık gibisiniz aynı hiçbir şey bilmiyorsunuz. Orada kurslara, seminerlere katılıyorduk topluma kazandırma projesi adı altında çalışmalar yapılıyordu. Böyle bir konferans sırasında Çalışma ve İş Kurumu’nun (İŞKUR) hükümlüler için tahliye olduklarında bir hibe, hükümlü desteği hibesi verdiklerini öğrendim. Cezaevinde kafama koymuştum zaten ‘bir gün çıkarsam inşallah buradan gideceğim ve başvuracağım’ diye. Allah nasip etti 2016 Eylül ayında denetimli şekilde tahliye oldum. Daha sonra Denizli İŞKUR’a başvurdum. Durumumu anlattım bir şeyler yapmam istediğimiz, mücadeleye devam etmek istediğimi ve hayatta kalmak istediğimi anlattım. Bu şekilde İŞKUR Müdürümüz ile görüştüm. Girişimcili kursuna katıldım 4 günlük bir kurs sonrasında sertifika mı aldım. Hocamız vardı kursta bize ders veren ‘gel sana solucan gübresi ürettirelim’ dedi.
Bende bu fikirle yola çıkarak hibeye başvurdum, hibem onaylandı ve 18 bin TL bir kredi aldım. Hibe kredi ile 160 bin adet solucan ve gübre eleme eleği aldık. Bu şekilde işimize başladık.” Solucanlarından ‘kızlarım’ diye bahsediyor Tesis ile birlikte yıllar sonra para kazanmanın ilk heyecanını yaşadıklarını dile getiren Güleç, gübre üretimini gerçekleştiren solucanlardan ‘benim kızlarım’ diye bahsetmesi ise dikkatlerden kaçmıyor. Aldığı inekler ile solucan mamasını içinde para vermediğini ifade eden Güleç, “Girişimlerimiz oldu başladık ve gün geçtikçe üremeye başladılar benim kızlar ben onlara ‘kızlar’ diyorum. Onlar üredikçe gübreler çoğalmaya başladı.
Daha piyasa ve pazarı bilmiyoruz bunun için çalışma yapmamız gerekiyor ‘ilk önce meyvalarını bil alalım, gübremizi bir hazırlayalım sonrasında da pazarına bakarız’ dedik. Yine devletten yardım aldım. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan ve İŞKUR Müdürü Fatih Işık çok büyük destek verdiler. Bu destekler sayesinde 5 tona yakın bir gübreyi Merkezefendi Belediyemize verdik. Ödememizi aldık Allah’a şükürler olsun yıllar sonra para kazanmanın ilk heyecanıydı bu bende yıllar sonra başarmış olmanın bir heyecanı vardı zaten. O heyecanla yola devam etmeye başladık. Üretimlerimiz arttı ve paramızı kazandıkça ‘mamaya artık para vermeyelim’ dedik. Mama yüzde 70 hayvan gübresi yumurta kabukları ile karıştırılan bir mama. İneklerimizi aldık kazandığımızla ve mamayı da bu arada bedavaya getirmiş olduk” dedi.
“Yılmasınlar, mücadele etsinler” Kadınlarla birlikte hükümlülere de tavsiyelerde bulunmayı ihmal etmeyen Güleç, “Yılmasınlar, mücadele etsinler korkmasınlar hiçbir zaman umutlarını kaybetmesinler. Ben ümidimi hiç kaybetmedim. Eğer bir defa tökezleyip, umudumu kaybetseydim şuanda ayakta olamazdım. Hiçbir zaman yılmadım yılmayacağımda. Onlara da en büyük tavsiyem kesinlikle devlete sığınsınlar. Bana ulaşsınlar. Bunu çok istiyorum. Bir projem daha var. Açık cezaevlerinde solucan, gübre üretimine başlansın. Ben gönüllüyüm gidip orada onlara yardımcı olacağım” şeklinde konuştu.
22 Şubat 2018 Perşembe günü yayınlandı