Bu köyde kuskus kadınların geçim kapısı oldu

kuskus yapımdan detay ve genel
Yumurta İsaf Köylü Kadın Aile Ekonomisi 

-kurutulması
-kadınlarla röp

( EDİRNE -ÖZEL)- Siparişe yetişemiyorlar- Kuskusları yok satıyor EDİRNE

- Edirne’nin Süloğlu İlçesine bağlı Akardere köyü kadınları, marifetli elleriyle hazırladıkları organik kuskuslar yok satıyor. Köylü kadınlar, irmik, süt ve yumurta karışımını saatlerce tahta teknede ovalayarak kuskus yapıp geçimlerini sağlıyor. Akardere köyündeki bazı kadınlar, evlerinde tahta teknelerde kuskus yaparak satışını gerçekleştiriyorlar. Teknede saatlerce hazırlanan kuskuslar büyük çarşafların üzerine serilerek kurutuyor. Ev ekonomisine büyük katkıda bulunan kadınlar, kuskus yapmanın bilgi ve beceri istediğini belirtiyorlar. Kuskusun yapının zor olduğunu kaydeden köylü kadınlar, kuskusun kilosunu 15 liradan, 20 liraya çıkarttıklarını ifade ediyorlar. “Kuskus yapımı çok zor” Uzun yıllar kuskus satarak aile ekonomisine katkıda bulunduğunu belirten Servet Arı, “Kuskusun yapım maliyeti yükseldi. Kuskus yapımı çok zor. Ben yapımına alıştığım için bana çok zor gelmiyor. Süt ve yumurta kendi inek ve tavuklarımdan. Kuskustan kazandığım parayı zor zamanlarımızda kullanıyoruz. Her bayan kuskus yaparak aile bütçesine para getirebilir” dedi.
“Misafirlikte kuskus ikramı yapıyoruz” Kuskus yapımını ninelerinden öğrendiğini belirten Münevver Güngör, “Tahta tekne olmazsa kuskus olmaz. Kuskus yapımının aleti ağaç tekne. 64 yaşındayım 25 yıldır kuskus yapıyorum. Bu iş bilmeyene çok zor. Elin alıştıktan sonra kolay. İçinde emeğimiz çok. Misafirlikte kuskus ikramı yapıyoruz. Bazıları yoğurt dökerek kuskus yiyor. Bazıları da turşuyla kuskus yemeği seviyor” dedi.
“Müşterilerim çok memnun” 9 senden beri kuskus sattığını ifade eden Havva İştipli ise müşterilerinin kuskusundan çok memnun olduğunu kaydetti.

15 Eylül 2018 Cumartesi günü yayınlandı