Bakan Pakdemirli: 'Gübre desteğini yüzde 100 arttırıyoruz'

Bakan Pakdemirli konuşması
Hafta Sonu Sebze Üretimi Bitkisel Ürün Demirli Bakanlık 

-Video gösterimi
-Genel ve detay

( ANKARA ) Bakan Pakdemirli: "Gübre desteğini yüzde 100 arttırıyoruz"- "2021'in sonu itibariyle Türkiye'yi et ithal eden bir ülke olmaktan kurtaracağız" ANKARA

- Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Buğday, arpa ve kuru hububatta gübre desteğini yüzde yüz artırıp 4 liradan 8 liraya çıkarıyoruz. Yeni hasatta dünya fiyatlarıyla satın alacağız" dedi.
Marmara Bölge Toplantısı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılımlarıyla düzenlendi.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Bakan Pakdemirli önemli açıklamalarda bulundu. Bakanlık görevine geldiğinde kendisine 81 ili dolaşma ve sorunları dinleme hedefi koyduğunu belirten Pakdemirli, bu kapsamda hafta sonları Elazığ'dan Artvin'e, Malatya'ya ikişer il dolaştıklarını kaydetti.
Pakdemirli bu hafta sonu da Hatay ve Adana'yı ziyaret etmeyi planladıklarını aktardı. Çiftçiyi üreticiyi dinlemenin önemine değinen Pakdemirli, iki bakanlığın bir araya gelmesiyle beraber çok büyük büyük bir teşkilat olduklarını, dolayısıyla vatandaşı dinlemeleri gerektiğini söyledi.

Tarımla ilgili problemleri senelerdir dinlediğini paylaşan Pakdemirli, "İl ziyaretlerine gidiyoruz, incir çekirdeğini doldurmayacak problemler orada dağ gibi olmuş. Hem onları bulunduğumuz yerde çözüyoruz, yapısal problemlerle ilgili de iş planımızı önümüzdeki günlerde açıklıyor olacağız" şeklinde konuştu.
"Tarımda Milli Birlik Projesini anlatacağız" İki bakanlık olarak birleşerek toprak ve suyu birleştirdiklerini dile getiren Bakan Pakdemirli, toprak ve suyun buluşturulmasının, ileriye yönelik tarımsal hasılanın artması anlamında çok değerli olduğunu ifade etti.
100 milyon nüfuslu bir ülkeye doğru gidildiğini söyleyen Pakdemirli, gıda ihtiyacının yüzde 50 daha fazla artacağı bir döneme gidildiğini işaret etti. Marmara'nın, bitkisel ürün ihtiyacının toplamının yaklaşık yüzde 15'ini yaptığını anımsatan Pakdemirli, "Marmara bölgesi illeri toplam tarla bitkileri üretiminde 15 milyon ton, meyve üretiminde 2 milyona yakın, sebze üretiminde ise 4,6 milyon ton.. yani Marmara bölgesi bizim üretimde olmazsa olmaz bölgelerimizden bir tanesi. Ülkemiz toplamında tarla bitkileri üretiminin yüzde 22'sini, meyve üretiminin yüzde 9'unu, sebze üretiminin yüzde 15'ini ve toplam bitkisel üretimin de yüzde 18'ini Marmara bölgesi illerimiz karşılıyor" bilgisini verdi. Pakdemirli önümüzdeki günlerde Tarımda Milli Birlik Projesini aktaracaklarını söyledi.

"Türkiye'yi et ithal eden bir ülke olmaktan kurtaracağız" "2021'in sonu itibariyle biz Türkiye'yi et ithal eden bir ülke olmaktan inşallah kurtaracağız" diyen Pakdemirli bu konuda da bakanlık olarak gerekli çalışmaların yapıldığını kaydetti.
Bir diğer konunun ölçek olduğunu vurguladı. Devletin bu konuda gerekli tedbirleri alacağının altını çizen Pakdemirli, devletin yanı sıra birlikte üretim yapmanın yollarının bulunması gerektiği çağrısında bulundu. Pakdemirli lojistik konusunda da problemler olduğunu belirtti bu alandaki kayıpların önlenmesinin gerektiğini paylaştı. Pakdemirli, konuşmasında üreticiye gübre müjdesi de verdi. Bu kapsamda, "Buğday, arpa ve kuru hububatta özel şekilde gübre desteğini yüzde yüz artırıp 4 liradan 8 liraya çıkartıyoruz. Yeni hasatta dünya fiyatlarıyla satın alacağız" diye konuştu.
Pakdemirli "Akıllı Kart" uygulamasının da daha fazla yaygınlaşmasını temenni etti. (JA-BC -
24 Ekim 2018 Çarşamba günü yayınlandı