Artvin’de asırlık yaylacılık geleneği yaşatılıyor
İl Tarım Müdürlüğü İş İnsanları Asırlık Gelenek Yaylacılık Hayvancılık
-Drone görüntüleri
-Röportajlar
-Detaylar
( ARTVİN -OZEL-DRONE) ARTVİN
- Artvin’de doğal güzellikleriyle görenleri hayran bırakan yaylalarında asırlık gelenek sürdürülüyor. Havalarında ısınmasıyla hayvanlarıyla birlikte yaylalara göç edenler vatandaşlar, yağ, peynir üreterek geçimini sağlıyor. Artvin’de asırlardır süren yaylacılık geleneği yaşatılıyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını alarak uzun bir yolculuğun arından yaylaya göç eden vatandaşlar üç ay süreliğine hayatını buralarda sürdürüyor. Artvin’in Ardanuç ilçesi Geçitli köyü’nün 2 bin 580 rakımlı yaylasına büyükbaş ve küçükbaş hayvanların götüren yaylacılar yaz aylarını yaylada geçiriyor. Hava şartlarına göre her yıl Haziran ayı itibariyle yaylaya göç eden vatandaşalar, her türlü zorluğa rağmen Eylül ayına kadar yaylalarda hayvancılık yaparak hem kışın ihtiyaçlarını karşılıyorlar hem de yaylacılık geleneğini devam ettiriyorlar. Yöreye özgü yıllar önce yapılmış taş evlerde yaşayan yaylacılar, elektriksiz doğal yaşam içinde günlük işlerini yapıyorlar. Koyun günden, ineklerini sağan, yaylacılar ürettikleri ürünlerle geçimlerini sağlıyor. Elektrik olmadığı için zorluk çektiklerini belirten yayla sakinleri devlet yetkililerden biran önce bu soruna çözüm üretmelerini talep ediyor. Üniversite öğrencisi Bekir Emre Yılmaz (22) yaz ayları köyde hayvancılıkla uğraştığını belirterek koyunların sıcaktan bunalmaması için yünlerini kırktıklarını söyledi.
Yılmaz,“ Hayvancılıkla uğraşıyoruz. Koyunlarımız var. Yaz aylarının sıcaklığından dolayı koyunların yünü uzandığından böyle yünlerini üzerinden alıyoruz. Elektrikli makinalarda var yalnız burada elektrik sorunumuz olduğu için yani geleneksel yöntem kırklıklarımızla koyunların yünlerini üzerlerinden ayırıyoruz” diye konuştu.
Köy Muhtarı Tamer Kaya ise,“ biz dördüncü, beşinci kuşak bir asır bu yaylada geçmiş insanlarımızın hayatı. En az 100 senelik bir yayla belki de daha fazla. Köy sıcak ve biçili arazimiz olduğu için hayvanlarımız zarar vermesin diye yaylamıza çıkıyoruz. Sabah erkenden kalkıyor insanlar hayvanlarını sağıyorlar, onun sütünü makinadan geçiriyorlar kaymağını alıyorlar peynirini yapıyorlar daha sonra hayvanlar otlamaya gidiyor. Elektrik için müracaat ettik imza topladık il tarım müdürlüğüne müracaat ettik izin verilmedi. Bize söylenen biz gelip gerçek hayvancılık yapanı tespit edeceğiz ama kimse de gelmedi. Geçen sene dilekçe verdim bu sene yine dilekçe verdim sonuç alamadık. İl tarım mera komisyonu izin vermiyor. Bizim tek sorunumuz elektrik sorunu başka sorunumuz yok.” İfadelerini kullandı.
19 Temmuz 2020 Pazar günü yayınlandı