5 bin mülteci çocuğun 23 Nisan heyecanı
Engelli Çocuk Ayrımcılık Beraberlik Çocuk Bayramı Dünya Çocukları
-Philippe Duamelle’nin konuşması
-Rahgad El Abdullah’ın konuşması
-Detaylar
( ANKARA ) ANKARA
- Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nin (SGDD) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) desteği ile, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Ahlatlıbel Atatürk Parkı’nda festival gerçekleştirildi.
Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nin (SGDD) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) desteği ile, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Ahlatlıbel Atatürk Parkı’nda festival gerçekleştirildi.
Bu sene 3’üncüsü düzenlenen festivale 5 binden fazla Türk ve mülteci çocuk akın etti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda ülkelerini terk etmek zorunda kalarak Türkiye’ye sığınan mülteci çocuklar unutulmadı. Çocuklar gün boyu; palyaço, maskot ve masal kahramanları eşliğinde, balon ve pandomim gösterilerinde keyifli zaman geçirirken Türk ve mülteci çocuklar arasındaki arkadaşlık bağlarının güçlendirilmesine katkı sağlandı. Balkan orkestrasının şarkılarıyla eğlenen çocuklar müzik ve sahne gösterileriyle 23 Nisan’ı doyasıya kutladı. Şenlikte, SGDD Al Farah ve Genç Müzisyenler Yarışması’nda dereceye giren en iyi üç grup sahne alırken sunuculuğunu Türk ve mülteci çocuklar üstlendi. Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Genel Koordinatörü Buket Bahar Dıvrak; Altındağ, Mamak, Keçiören ilçelerinden Türk ve mülteci çocukların geldiğini belirterek, “ Bu etkinlikte sadece Suriyeli çocuklar yok Iraklı, Afganistanlı, İranlı çok farklı milletlerden çocuklarımızda var. Mülteci çocuklarda aslında Türkiye’de ki diğer akranları gibi 23 Nisan çoşkusunu bu etkinlikte bizimle birlikte yaşıyorlar. Bu etkinliğin daha çok sosyal uyuma katkı vermesini ev sahibi topluluk çocuklarıyla, Türk çocuklarıyla ve mülteci çocukların kaynaşmasına destek olmasını istiyoruz. Mülteci çocukların Türkiye’de karşı karşıya kaldığı sorunlar ve zorluklarla mücadele içinden SGDD olarak birçok çalışma yürütüyoruz” diye konuştu.
“1 milyon mülteciye ulaştık” 2017- 2018- 2019 yılının ilk üç ayında Türkiye genelinde 1 milyon mülteciye ulaştığını söyleyerek şunları vurguladı, “ Bunun yaklaşık 5 yüz bini çocuktu özellikle eğitim olanaklarına erişmeleri engelli çocukların sağlık hizmetlerine erişmeleri ayrımcılık ve akran zorbalığı gibi okullarda karşı karşıya kaldıkları sorunlarla baş etmeleri için her türlü desteği SGDD olarak Türkiye çapındaki ofislerimizde ve merkezlerimizde veriyoruz ve destekliyoruz. Bundan sonraki süreçte de sosyal uyum adı altında çalışmalarımıza, faaliyetlerimize devam ediyor olacağız” dedi.
UNICEF Türkiye Başkanı Philippe Duamelle festival hakkında 23 Nisan’ı kutlamak için bir araya geldiklerini ifade ederek, “Bu organizasyonun ASAM ve Çankaya Belediyesinin iş birliği ile gerçekleştirildi.
Organizasyon öyle güzel bir örnek ki çocukların beraber hem sosyal uyum içerisinde tanışmaları, kaynaşmaları,oynamalarına güzel bir örnek. Hem Türkiye’nin 4 milyondan fazla mülteci ve göçmene misafir perverliğinin bir örneği ve harika bir çeşitlilik var bir sürü göçmen ve mülteci çocuklar var bu çocuklarımız Türk çocuklarımızla beraber kaynaşıyorlar. Sosyal uyum açısından birliktelik ve beraberlik açısından çok güzel ve özel bir gün ayrıcada 23 Nisan’ı kutluyoruz hep beraber” diye konuştu.
İHA mikrofonuna sevincini paylaşan minik Raghad El Abdullah, “Ben 23 Nisan’ı çok seviyorum çünkü çocuk bayramı. 23 Nisan çok güzel ve mutlu bir gün, çocuklar çok mutlu oluyor, oyunlar oynadım yemek yedim. Çok güzel arkadaşlar var” şeklinde konuştu.
26 Nisan 2019 Cuma günü yayınlandı