1915 Çanakkale Köprüsü'nde 24 saat mesai... O anlar havadan görüntülendi

Deniz üzerinden çekilen kazık çakım çalışmalarından genel detay görüntü, Lapseki'de yapılmış veya yapımı tamamlanan inşaat ve konutlardan görüntüler, Köprü çalışmalarının drone ile çekilmiş genel detay arşiv görüntüleri.

( ÇANAKKALE - ÖZEL)- Kazık çakım çalışmaları deniz üzerinden ilk kez görüntülendi- Güney Kule'de son 55 kazık- Lapseki'de arsa ve konut fiyatları yaklaşık 4 kart arttı ÇANAKKALE
İş Makinesi Üst Geçit Yüksek Hız İnşaat Sektörü Konut Fiyatları 


- 1915 Çanakkale Köprüsü'nde çalışmalar hız kesmeden devam ederken, köprünün ayaklarının oturacağı alanda da denize kazıkların çakılması için çalışmalar sürüyor. Kazık çakım çalışmaları deniz üzerinden ilk kez görüntülendi. Lapseki ilçesinde ise özellikle inşaat sektöründe patlama yaşanırken, arsa ve konut fiyatları köprü yapımından öncesine göre yaklaşık 4 kart arttı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından temeli 18 Mart 2017'de atılan Çanakkale 1915 Köprüsü'nde çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Cumhuriyetin 100'üncü yılı olan 2023'te açılması planlanan ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 18 Mart tarihinde gerçekleştirilen denize ilk kazık çakım çalışmalarının başlangıcında yaptığı konuşmada köprünün 1,5 yıl geri alınarak 18 Mart 2022 tarihinde açılacağı müjdesini vermesinin ardından çalışmalar 24 saat esasına uygun devam ediyor. Asya'yı Avrupa'yı denizden bağlayan altıncı bağlantı olacak Çanakkale 1915 Köprüsü, 2023 metre ayak açıklığıyla dünyanın en büyük asma köprüsü olacak. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün toplam uzunluğunun 2023 metre orta açıklık, 770’er metre yan açıklıklar, ayrıca 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile beraber 4608 metre olması öngörülüyor. Köprü 2x3 şeritli olacak. Her iki kule temeli yaklaşık 40 metre derinlikte deniz tabanında olacak. Kule yüksekliği yaklaşık 318 metre olacak. Dev köprünün tabliyesi yaklaşık 45.06 metre genişlikte ve 3.5 metre yükseklikte olması öngörülüyor. Tabliyenin her iki tarafına bakım onarım maksadıyla kullanılacak yürüme yolları yapılacak.325 kilometreye düşecek Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe otoyolunu da içerisine alacak mega proje kapsamında 1 adet asma köprü, 2 adet yaklaşım viyadüğü, 4 adet betonarme viyadük, 10 adet alt, 33 adet üst geçit köprüsü, 43 alt geçit, 115 adet çeşitli ebatlarda menfez, 12 kavşak, 4 adet otoyol tesisi, 2 adet bakım işletme merkezi ve 6 adet ücret toplama istasyonu inşa edilecek. Malkara-Çanakkale otoyolu kesimi İstanbul’u Çanakkale’ye ve Kuzey Ege’ye bağlayacak. Avrupa yakasında Gelibolu'ya bağlı Sütlüce mevkiinde kurulan şantiyede kuru havuz çalışmaları tamamlandı. Yatırım meblağı 10 milyar 354 milyon 576 lira olacak projenin köprü şantiyesinde grobeton ve seçme malzeme tesviye çalışmaları tamamlanırken, asma köprüde ve otoyol güzergahında proje çalışmaları aralıksız sürüyor. 1915 Çanakkale Köprüsü kule kesonlarının oturacağı mevkilerde deniz dibi tarama çalışmaları tamamlandı. Köprünün ayaklarının oturacağı alanda ise denize kazıkların çakım çalışmaları devam ediyor. Köprünün ayaklarının oturacağı deniz üzerindeki alanlar Avrupa yakasında kırmızı şamandırayla işaretlenirken, Asya yakasında yeşil şamandıralarla işaretlendi. 'SEMA-1' adlı platformla köprünün ayaklarının yapılacağı yere çakılan kazıklar, Lapseki ilçesinde bulunan balıkçı barınağında kurulan şantiyeye getirildi.
Dev kazıkların denize çakılmasının ardından kuru havuzda hazırlanacak köprü ayaklarına ait betonların, yüzdürülerek çakılan kazıkların üzerine monte edileceği belirtildi. Yapılan çalışmalar denizden ilk kez görüntülendi. Kule keson temellerinin oturacağı deniz tabanında zemin iyileştirmesi için 192 adedi kuzey kulede, 165 adedi güney kulede olmak üzere toplam 357 adet 2,5 m çapındaki çelik kazık çakımlarında güney kulede bu zamana kadar 110 kazık başarı ile tabana çakıldı. Proje dahilinde 53 Karayolları Genel Müdürlüğü personelinin yanı sıra müşavir teşkilatında 44 yüklenici bünyesinde 245’i mühendis olmak üzere toplam 1122 personel ile birlikte 42 iş makinesi görev yapıyor. Rüzgar testini başarıyla geçmişti Yeri şehrin güçlü rüzgarı sebebiyle kaydırılan 1915 Çanakkale Köprüsü için Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da rüzgar testi yapılmıştı. Kopenhag’da bulunan Force Technology Test Laboratuvarı’nda köprüye rüzgar verildi.
Buradaki testlerde köprü, saatte 288 kilometrelik rüzgara kadar direnç göstererek testi başarıyla geçti. Çanakkale’de bugüne kadar gerçekleşen en yüksek hızlı rüzgar, saatte 130 kilometre olarak kaydedilmişti. Öte yandan köprü çalışmaları bir yandan devam ederken bir yandan da Lapseki ilçesinde konut fiyatları her geçen gün artmaya devam ediyor. İlçede özellikle inşaat sektöründe patlama yaşanırken, hemen hemen her noktada inşaat çalışmaları göze çarpıyor. Arsa ve konut fiyatları köprü yapımından öncesine göre yaklaşık 4 kart artarken bu artışın köprünün gün yüzüne çıkmasıyla birlikte daha da artması bekleniyor. (MY-İHS
18 Nisan 2018 Çarşamba günü yayınlandı