'1. Dünya Savaşı'nda Osmanlı-Azerbaycan İlişkileri' sempozyumu - BAKÜ
Azerbaycan Milli İlimler Akademisinde (AMİA) düzenlenen sempozyumun açılış toplantısına Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Ali Ahmedov, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, AMİA Başkanı Akif Alizade, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Mehmet Ali Beyhan, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, AMİA Tarih Enstitüsü Başkanı Yakup Mahmudov ve çok sayıda bilim insanı katıldı.
İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşı'nın okunmasıyla başlayan sempozyumda konuşan Başbakan Yardımcısı Ahmedov, Bakü 'nün Kafkas İslam Ordusu tarafından kurtarılmasının Azerbaycan - Türkiye birliğinin en parlak sayfalarından biri olduğunu söyledi.
O dönemde zor zamanlar geçiren Osmanlı Devleti'nin Azerbaycan'a asker göndermesinin Azerbaycan - Türkiye birliğinin en güzel örneklerinden biri olduğunu belirten Ahmedov, "Azerbaycan ve Türkiye bugün de birlikte hareket ediyor. Birliğimizi bozmak isteyenler var fakat bunu başaramayacaklar çünkü bu birlik sağlam temeller üzerinde kurulmuştur." dedi.
AMİA Başkanı Alizade, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kurulmasının ve Bakü 'nün kurtarılmasının Azerbaycan tarihinin en şanlı sayfalarından biri olduğunu söyledi.
Kafkas İslam Ordusunun Bakü 'yü kurtararak tarihi topraklarını Azerbaycan halkına geri verdiğini belirten Alizade, " Bakü 'nün kurtarılması bizim için adeta bir bayramdır. Bugünkü bağımsızlığımızı o dönemde verilen şehitlere borçluyuz." şeklinde konuştu.
Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Beyhan ise 1. Dünya Savaşı'nın bir sömürge savaşı ve emperyal güçlerin hesaplaşması olduğunu belirtti.
Osmanlı Devleti'nin zengin topraklarının emperyal güçlerin iştahını kabarttığını söyleyen Beyhan, dört bir taraftan saldırı altında bulunan Osmanlı'nın kardeş Azerbaycan'ı yalnız bırakmadığını kaydetti.
AMİA Tarih Enstitüsü Başkanı Mahmudov da o dönemde kendisi de sıkıntılar yaşayan Osmanlı'nın Azerbaycan'a yardım elini uzattığını hatırlatarak, "Azerbaycan halkı bunu hiçbir zaman unutmadı ve unutmayacak. Bu bizim kardeşlik tarihimizin parlak sayfasıdır. O dönemde olduğu gibi bundan sonra da birlikte tarihin bütün sınavlarından yüzü ak çıkacağız." ifadelerini kullandı. Bakü Büyükelçisi Özoral da 15 Eylül 1918'de Bakü 'nün kurtarılmasının sadece Azerbaycan için değil, hem Anadolu hem de tüm Türk dünyası için önemli olduğunu vurguladı. Bakü 'nün kurtuluşuyla Azerbaycan'ın siyasi bütünlüğü sağladığını söyleyen Özoral, "Azerbaycan'ın bağımsızlığı bizim tarihimizde büyük bir dönüm noktasıdır. Türk dünyasının kalbi olan Bakü o dönemde Türk'ün elinde kaldı. Türkiye bundan 100 sene önce olduğu gibi bundan sonra da her zaman Azerbaycan'ın yanında olacaktır." diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dursun, basın mensuplarına yaptığı açıklamada "Türkiye ve Azerbaycan'ın ortak kültür, coğrafya ve kaderde birleşmiş olan devletler" olduğunu söyledi.
Bu yıl Azerbaycan'ın kuruluşunun ve Bakü 'nün kurtarılışının 100. yılı olduğunu hatırlatan Dursun, "Bakanlık olarak bu tür sempozyumların yapılmasını faydalı buluyoruz ve her şekilde destekliyoruz." dedi.
Atatürk Araştırma Merkezi ve AMİA Tarih Enstitüsünün ortaklaşa organize ettiği sempozyuma Türkiye'den 45 tarihçi katılıyor.1. Dünya Savaşı, Osmanlı - Azerbaycan ilişkileri ve Kafkas İslam Ordusunun kurulmasına yönelik sunumların yapılacağı sempozyum 16 Eylül'e kadar devam edecek.
Tarihçi Toplantı Uluslararası Saldırı Basın Mensupları
13 Eylül 2018 Perşembe günü yayınlandı