Türkiye’nin Beyaz Altını: Pomza
Avrupa Süleyman Demirel Üniversitesi Süleyman Demirel Anonim
Isparta ' da çok geniş rezervlere sahip pomza madeni daha çok inşaat sektöründe yapı malzemesi olarak kullanılırken, Isparta Belediyesi ' nin işletiminde bulunan Isparta Bimsblok Anonim Şirketi (ISBAŞ), bu rezervleri kullanarak Türkiye ve dünya pazarına yapı malzemesi üretiyor.
Pomzanın diş macunundan tarıma, savunma sanayinden inşaat sektörüne kadar birçok yerde hammadde olarak kullanıldığını belirten Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Pomza Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr.Lütfullah Gündüz, pomzanın asıl ekonomik değerinin nanoteknoloji ürünlerin yapılmasında ortaya çıktığını ifade etti. Prof.Dr. Gündüz, “Ülkemizi ekonomik açıdan gerek ulusal gerekse uluslar arası ticarette çok önemli bir yer alacağı şüphesizdir. Ülkemizin en büyük sıkıntıları başında cari açığımız söz konusudur. Bu cari açığın da kapatılması konusunda eğer ülkemiz pomzamızı farklı endüstriyel alanlarda değerlendirirse çok önemli bir katma değer sağlayabilir” dedi.
DÜNYA REZERVLERİNNİ YÜZDE 45 ' İ TÜRKİYE ' DE
Dünya pomza rezervlerinin yüzde 45 ' inin Türkiye ' de bulunduğunu kaydeden Prof.Dr. Gündüz, pomzanın Türkiye ' de en yaygın olarak yapı sektöründe kullanıldığını söyledi. Prof.Dr. Gündüz, “Pomzayı reel anlamda baktığınız zaman 250 ' in üstünde ayrı sektörde değerlendirildiğini görebiliriz. En hassas kullanım yerleri ise savunma sanayinde çok uç noktalarda ve kimya sektöründe çok geniş bir alanda kullanılmasıdır. Bugün kullandığımız diş macunlarımızın büyük bir çoğunluğunda pomza taşı beyazlatıcı hammadde olarak içinde yer almaktadır. Avrupa ' da belediyelerin bir kısmı içme sularının arıtılmasında pomzayı ana fitrasyon malzemesi olarak ta değerlendirilmektedir. Yine ziraat sektöründe topraksız tarımın çok önemli olduğu koşullarda seracılıkta artı çölleşmiş olan bölgelerde toprak yerine kullanılabilen bir özelliğe de sahiptir” diye konuştu.
11 Nisan 2012 Çarşamba günü yayınlandı