Tosya kapısı 15 ülkede kullanılıyor - KASTAMONU
Ahşap ürünler üretiminde ilçenin çok köklü bir geçmişi bulunduğuna dikkati çeken Ekşi, "İlçe, ormanlar içinde olduğu için ham maddeye yakınlığını iyi değerlendirmiş. Eskiden hemen hemen her evin altı ahşap işi yapan bir atölyeydi. Dedem de bu işle uğraşan biriydi. Kamyonların şoför mahallini ahşaptan yapardı." dedi.
- Küçük atölyeler zamanla fabrika olduZamanla sektörün büyüdüğü ilçede halen ahşap işi yapan 600 işletme bulunduğunu belirten Ekşi, bu firmalardan 150'sinin büyük işletme sınıfında olduğunu bildirdi. Ekşi, şöyle devam etti:"Organize sanayi bölgemizdeki firmaların yüzde 90'ı ahşap üzerine çalışıyor. Kapı üretiminde önemli bir yerdeyiz. Tosya'da özellikle oda kapısı üretimi yaygın. Türkiye'nin kapı üretiminin yaklaşık yüzde 30'u Tosya'da gerçekleştiriliyor. Günde 12 bin civarında kapı üretiyoruz. Ülkenin tüm bölgelerine Tosya kapısını satıyoruz. Türkiye'de kapı Tosya'dan sorulur. Çeşit fazla olduğu için Tosya, aranılan bir marka oldu. Tosya'da kapı ihracatı da önemli bir yere sahip. Komşularımız başta olmak üzere 15 ülkeye Tosya kapısını ihraç ediyoruz. Kuzey Irak, Fas, Tunus, Cezayir, Nijerya ihracat yaptığımız yerler arasında öne çıkıyor."Ekşi, ilçenin D - 100 karayolunun yanında bulunduğuna, doğu ve batıya giden ana yolların üzerinde yer aldığına işaret ederek, "Samsun ve Gebze limanlarına da yakın. İnebolu Limanı açıldığında denize uzaklığı 180 kilometreye düşecek. Bu da hem ürünlerin ulaştırılmasını kolaylaştırıyor hem de fiyatını düşürüyor. Hızlı, kaliteli üretim, ucuz ürün, Tosya kapısının tanınmasını sağlıyor." dedi.
Kapı fabrikası sahibi Hüseyin Karakaya da 33 yıldır bu işi yaptıklarını belirterek, "Kapı üretimi aile mesleği oldu. Daha önce küçük bir atölyeydik. Taleplerin artması bizi büyümeye zorladı. 3 yıl önce fabrikaya dönüştük. Fabrikaya dönüştükten sonra kapı üretimimiz de arttı. Yılda 30 bin civarında kapı üretiyoruz. Çeşitli ülkelere ihracat yapıyoruz." diye konuştu.
Fabrika Bild Muhabir
14 Aralık 2017 Perşembe günü yayınlandı