TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu:'Özel sektör olarak istidamın üzerindeki vergi yüklerinde dünya şampiyonuz; En büyük şikayetimiz bu'
( ARTVİN ) TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu:"Özel sektör olarak istidamın üzerindeki vergi yüklerinde dünya şampiyonuz; En büyük şikayetimiz bu" ARTVİN
Genç İstihdam İnşaat Ruhsatı Özel Sektör Dünya Şampiyonu İş Dünyası
- Artvin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TSO) ev sahipliğinde kentin iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelen TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Artvin ve Hopa Ticaret ve Sanayi Odaları'nın yeni hizmet binalarının açılışlarına katıldı.
Açılışta konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, konuşmasına Afrin'de ülkeleri için, huzur ve güvenliğimiz için canını ortaya koyan Mehmetçiklere selam göndererek, şehit askerlerimizi, rahmetle ve minnetle anarak başladı.
Artvin’de yöresel ürünleri korumak adına önemli bir çalışmalara imza atıldığını belirten TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “İlk olarak, Puçuko coğrafi işareti aldı. Bu Artvin'in ilk coğrafi işareti. İnşallah devamı da gelecek. Odamızın Artvin için önemli bir talebi de, teşvik bölgesi. 4. Bölge gözüküyor, ama bunun nedeni baraj yatırımları. Artvin’in en az 5. bölgeye alınmasını bekliyoruz. Odamızın bu konudaki girişimine, biz de destek veriyoruz. Artvin’e ilk OSB kurulması için, Odamızın öncülük ettiği girişim de, sonuçlanmak üzere. Böylece hem üretimde, hem ihracatta artış sağlayacaksınız. Artvin Odamızla birlikte, 2 çok önemli adım daha attık online belge ve tek durak ofis. Online Belge ile artık evinden, iş yerinden anında belge alabileceksin. Oda’ya gelmene gerek kalmadı. Dijital dönüşüme geçtik. Odalar, artık online oda. İkinci olarak şirket kuruluşlarında artık tek durak ofis var. Tüm kuruluş işlemleri Odalarımızda gerçekleşecek. Önceden 7 olan işlem sayısını 1’e düşürdük. Önceden 2.250 TL olan masrafı 650 TL’ye düşürdük. Üyeye hizmet işte böyle olur” dedi.
"Her yıl 1 milyon insana iş bulmak zorundayız" Kendileri için en önemli konulardan birisinin de işsizlik olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin gelecekte de bugünde de en önemli sorunu işsizlik. Her yıl 1 milyon genç istihdam piyasasına giriyor. 10 sene sonra bu rakam 1,5 milyon olacak. Her yıl 1 milyon insana iş bulmak zorundayız. Bulamazsak yaşanabilir bir ülke olmaktan çıkarız. Devlet eliyle bunlar iş bulmak mümkün değil. Peki nerde sağlayacağız? Özel sektörde. Özel sektör olarak istidamın üzerindeki vergi yüklerinde dünya şampiyonuz. En büyük şikayetimiz bu. Hem bir taraftan işsizlik problem diyoruz, hem de ödediğimiz vergi yüküyle dünyada birinciyiz" diye konuştu.
2017 öncesi vergi yüklerinin azaltılması için devlet büyüklerinden talepte bulunduklarını bunun karşılığında da her üye adına bir kişi istihdam etme sözü verdiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, "2017 yıl sonu itibariyle ilave tam 1 milyon 500 bin istihdam sağladık. Allah sizlerden razı olsun. Tarihimizdeki en büyük istihdam oranıydı bu. 1 milyon 500 bin genç işe başladı.
2018 yılı ilave teşvikleriyle bu yıl itibariyle işe aldığınız kişilerde vergi sıfır. Bu 3 yıl itibariyle devam edecek. Bundan faydanın. Bunlar gibi teşvikler var. Her yanımızda çalıştırdığımız kişi başına ilave devlet bize 100 lira verecek. Kaç kişi çalıştırıyorsan artı 100 lira. Devletimizin geçmişte verdiği teşviklerden özel sektör yararlanmamış. Türkiye'nin en kurumsal firmalarının bile devletin geçmişte verdiği teşviklerden faydalanmadığını gördük. Büyük şirketlerin bile haberi yok küçük orta boy işletmenin nereden haberi olsun. Odadan gerekli bilgileri aldıktan sonra geçmişe dönük SGK teşviklerinden faydalanmadığın parayı alın cebinize koyun" şeklinde konuştu.
"Dünya iş-yatırım yapma kolaylığı endeksinde 60. sıradayız" “Dünya iş-yatırım yapma kolaylığı endeksinde 60. sıradayız" diyen Hisarcıklıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Dünyanın en büyük 20 ekonomisinden birisiyiz, ilk 10’u hedefliyoruz. Ama bu tablo ülkemize yakışmıyor. 2 yıl içinde Türkiye'yi ilk 20’ye sokmayı hedef aldık. Bu kapsamda çok sayıda eylem planı üzerinde Bakanlarımızla birlikte çalıştık. 100'ün üzerinde reformu, hükümetimizle hazırladık. Mesela; İnşaat izinlerinde mevcut 18 ayrı prosedür var. Şimdi bunlar 6’ya iniyor. Yapı Denetim Kanunu’nda yapılacak değişiklikle inşaat ruhsatındaki imza sayısı da 18’den 1’e düşürülüyor. Ayrıca muhtasar ve SGK beyannameleri birleştiriliyor. Bir şirketimiz yılda ortalamada 40-45 beyanname veriyordu. Şimdi bu beyanname sayısı 12’ye düşürülüyor, azalıyor. Bir diğer önemli reform KDV alanında. KDV alacaklarımız için de Maliye Bakanımızla çalıştık. Ayrıca esnafın üzerindeki KDV yükü de düşürülecek. Tüm bu öneriler şuan mecliste. İnşallah kısa süre içinde yasalaşacak.” (TO-ÖS-Y)
10 Mart 2018 Cumartesi günü yayınlandı