STAR Rafineri'den Türk ekonomisine 'jet' katkı - İZMİR

STAR Rafineri'den Türk ekonomisine "jet" katkı - İZMİR - Ham petrolün gemiler vasıtasıyla geldiği, rafineriye ilk ulaştığı yer olan STAR Rafineri iskeleleri - Üretimin gerçekleştiği üniteler ve ham petrol ile ürünlerin depolandığı tanklar - STAR Rafineri Ham Petrol Distilasyon Ünitesi - STAR Rafineri'nden genel görüntüler - Genel Müdür Mesut İlter ile röportaj - STAR Rafineri'nin kontrol merkezinden görüntüler - Jet yakıtından görüntüSTAR Rafineri'den Türk ekonomisine "jet" katkı - Türkiye'nin tek noktaya yapılmış en büyük yatırımlarından olan STAR Rafineri, tam kapasiteyle faaliyete geçtiği 2019'daki üretim rakamlarıyla petro - kimya ham maddesi nafta ve önemli bir kısmı yurt dışından sağlanan dizel ithalatını düşürerek dış ticaret açığının azaltılmasına 800 milyon dolarlık katkı sağladı - Rafinerinin tam kapasiteyle çalışmasıyla bu yıl Türkiye'nin jet yakıtı ithalatının sıfırlanması hedefleniyor - STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter: - "Biz geçen yıl 800 milyon dolarlık artı değer ürettik. 2020'de ise 10 milyon ton ham petrol işleyerek minimum 1,5 milyar dolarlık dış ticaret açığını azaltma hedefimiz var"İZMİR (AA) - YUSUF ŞAHBAZ - SOCAR Türkiye'nin iştiraki STAR Rafineri, 2019'da ürettiği ürünlerle Türkiye'nin cari açığının azaltılmasına yaklaşık 800 milyon dolarlık katkı sağladı.STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2018'in ekim ayında açılan rafineride üretim aşamalarının geçen yıldan itibaren birer birer devreye alındığını söyledi.

Üretilen ürünleri iç ve dış piyasada satışa sunduklarını vurgulayan İlter, 2019'un eylül ayından itibaren tam kapasiteye çıktıklarını vurguladı.İlter, geçen yılın STAR için çok önemli olduğuna değinerek, kapasitesi 10 milyon ton olan rafineride 2019'da 7,1 milyon ton ham petrol işlediklerini aktardı.Bu kapsamda önemli bir başarıya imza attıklarına işaret eden İlter, şunları kaydetti:"3,5 milyon tona yakın dizel ürettik. Dizel, Türkiye'de akaryakıt ürünlerinde ihtiyaç duyulan en büyük kalemlerden. Bunun yanı sıra 1,2 milyon ton jet yakıtı ve petrokimya sektörünün ham maddesi olan naftayı ürettik. Artık Petkim'in şubat ayından itibaren tüm ham maddesi STAR tarafından karşılanır hale geldi. Bu Petkim'in finansal tablolarına da yansıdı. 2019'da biz hedeflerimizin büyük bir kısmını gerçekleştirdik. Artık 2020'ye bakıyoruz. STAR Rafineri, Türk ekonomisinin ve sektörün önemli bir oyuncusu olarak 2020'den itibaren piyasada rol oynamaya, piyasayı yönlendiren bir kuruluş olmaya devam edecek." - "Jet yakıtı ithalatı sıfırlanacak"Rafinerinin çıktılarından birinin de jet yakıtı olduğunu anımsatan İlter, Türkiye'de bu üründe ciddi bir tüketimin olduğunu dile getirdi.Türkiye'nin doğu ile batı arasında önemli bir köprü olduğuna dikkati çeken İlter, bu kapsamda birçok uzun mesafeli uçuşun da uğrak noktası olduğunu belirtti.
İlter, ülkedeki yolcu sayısının da düzenli olarak arttığını ifade ederek, "Her yıl yaklaşık yüzde 10'luk bir artış söz konusu. Bilhassa İstanbul Havalimanı'nın açılmasıyla Türkiye'deki hava taşımacılığı ciddi bir boyuta ulaştı. Yeni havalimanıyla birlikte Türkiye'de 2019'da yaklaşık 5,3 milyon ton jet yakıtı tüketimi oldu. Bu da tüm zamanların en yüksek rakamı." diye konuştu.
Bu büyümenin zaman zaman küresel ekonomideki gelişmelerden etkilense de devam edeceğini bildiren İlter, STAR Rafineri'nin yılda 1,5 milyon ton jet yakıtı üretim kapasitesi olduğunu vurguladı.Türkiye'deki jet yakıtının yaklaşık yüzde 90'ının yerli üretimle elde edildiğini kaydeden İlter, "2019'da 1,2 milyon ton jet yakıtı ürettik ve bunun çok büyük bir kısmını iç piyasa verdik. Bir miktar da ihraç ettik. Bizim STAR Rafineri olarak hedefimiz tüm ürettiğimiz ürünleri Türk ekonomisinin kullanımına sunmak ve Türkiye'nin akaryakıt sektöründeki dış ticaret açığını azaltmak. Tam kapasiteyle çalışıp ürettiğimiz jet yakıtıyla Türkiye'nin bu alanda ithalat yapmasına gerek kalmayacak." değerlendirmesinde bulundu. - Hedef cari açığı 1,5 milyar dolar azaltmakRafineride üretilen ürünlerdeki kükürt oranının sıfır olduğunu dile getiren İlter, bunun piyasada aranılan bir durum olduğunu ifade etti.
İlter, STAR'da 2020'de 10 milyon ton ham petrolü işleme hedeflerinin olduğunun altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:"Geçen yıl içinde STAR Rafineri'de beklediğimiz ciroya ulaştık. Bu cironun önemli bir kısmı iç satışlardan, bir kısmı da ihracattan geldi. 2020'nin ilk iki ayında 1,6 milyon ton ham petrol işledik.Biz geçtiğimiz yıl 800 milyon dolarlık artı değer ürettik. 2020'de ise 10 milyon ton ham petrol işleyerek minimum 1,5 milyar dolarlık dış ticaret açığını azaltma hedefimiz var. STAR Rafineri'nin kapasitesi olan 10 milyon ton kapasite ile çalıştığımızda ise bizim dış ticaret dengesine 1,5 milyar dolarlık artı katkımız olacak."
Dış Ticaret Açığı Hava Taşımacılığı Küresel Ekonomi Yerli Üretim Dış Ticaret 

26 Mart 2020 Perşembe günü yayınlandı