Mevsim itibarıyla düşen rekolte, fiyatlara da yansıdı
Rekor Asad Gübre
-MUZ SERASINDA HASAT YAPILMASI
-MUZUN DALINDAN KESİLMESİ VE İŞÇİLERİN OMUZLARINDA MUZ DALLARINI TAŞIMASI
-MUZUN KAMYONA YÜKLENMESİ
-MEHMET TUNCER RÖP.
-MUZ SARARTMA DEPOSUNDAN GÖRÜNTÜ
-MUZUN YIKANARAK PAKETLENMESİ
-MUZUN ASKILARDA TEMİZLENMESİ VE TARTILMASI
-HAYATİ KISAASLAN RÖP.
-MURAT DELİOĞLU RÖP.
-MANAV TEZGAHINDAN DETAY
-HASAN AKGÜN RÖP.
( ANTALYA ) - Kilogram fiyatı tarihinin en yüksek rakamına ulaşan muz, üreticisini memnun etmedi - Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde muz, bahçede kilosu 7 ila 8 lira arasında manavda ise 12-13 liraya satılıyor ANTALYA
- Türkiye’nin üç muz üretim merkezinden biri olan Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde muzun kilogram fiyatı rekor kırdı. Bahçede yeşil muz 8 liraya kadar alıcı bulurken, sarartma depolarında işlem gören muz manav tezgahlarında 13 liradan satışa sunuldu. Tarihinin en yüksek rakamlarına ulaşan muz, buna rağmen üreticisinin yüzünü güldürmedi. Girdi fiyatlarının üç kat artması üreticinin karını aldı götürdü. Sezonun son hasadını yapan muz üreticisi Mehmet Tuncer, muzun bahçede 7 lira ila 8 lira arasında alıcı bulduğunu söyledi.
Rakamların çok iyi olduğunu ancak rekoltenin düşük olduğunu vurgulayan Tuncer, “Görmüş olduğunuz bu muz dalı eylül aylarında olsa 60-70 kiloyu bulurdu. Şimdi 25-30 kilo. Mevsim itibariyle rekoltede düşüş var. O zaman muzun kilosu 3-4 lira olur, şimdi 8 lira. Aslında değişen bir şey yok. Üreticinin cebine giren para aynı. Bir de girdi fiyatları çok yükseldi. Önceden 100 liraya aldığımız gübreyi şimdi 250-300 liraya alıyoruz. Bu da üreticiyi zorluyor.Yine de halimize şükür” dedi.
Bir diğer üretici Hayati Kısaaslan da girdi fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirterek, “Bu yıl gübre alamadım ve rekoltem düştü. Devletimizden en azından üreticinin elektrik ve mazot giderlerinde indirime gitmesini bekliyoruz. Bu kalemler ucuzlamadıktan sonra üretim artmaz, üretici kazanmaz” diye konuştu.
Muz sarartma deposu yetkililerinden Murat Delibaş ise girdi maliyetleri yüksek olduğu için muzu bahçede pahalıya aldıklarına değinerek “Muzu bahçede kendi araçlarımızla getiriyoruz, temizliyoruz, sarartıyoruz. Muzun depoda çürüme riski var. Buradan gönderince nakliye biniyor. Bu maliyetler eklenince fiyatlar buralara çıkıyor. Aracılar çok kazınıyor deniyor ama bu doğru değil. Maliyetlerin binmesi sonucu fiyatlar artıyor” diye konuştu.
Manav Hasan Akgün de muzun kilogramını sarartma depolarından 9.5 liraya aldıklarını ve Gazipaşa'da 12 liraya sattıklarını söyledi.
Fiyatlardan tüketicinin dert yandığını belirten Akgün, “Fiyatlar şuan yüksek ama düşüş aşamasına geçti” şeklinde konuştu.
1 Mayıs 2019 Çarşamba günü yayınlandı