MADSİAD Başkanı Efendioğlu: “Çin’deki durağanlık mermer blok sektörünü olumsuz etkiledi”

Toplantıdan detaylar
Mermerler İnşaat Sektörü Milyar Dolar İstişare Toplantısı 50 Milyon Dolar 

-Efendioğlu ve Raif Türk ile röportaj

( BURSA - HD) BURSA

- MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu, Çin’de mermer sektöründe yaşanan durgunluğun Türkiye’yi de olumsuz etkilediğini belirterek, "Mermer blokta Hindistan bizim çok önemli pazarımız haline geldi. Hindistan’dan gelen bu talep artışı sektöre ilaç oldu" dedi.
Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği’nin (TÜMMER) istişare toplantısı, Maden Mermer Üretici ve Sanayici İşadamları Derneği (MADSİAD) işbirliğinde Bursa’da gerçekleştirildi.
Bir otelde yapılan toplantıda mermer sektörüne ilişkin son gelişmeler ele alındı. MADSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Efendioğlu, 2018 yılının küresel durgunluktan dolayı geçen yıla oranla durağan başladığını söyledi.

Üçüncü ve dördüncü çeyrekte sektörün daha da toparlanacağını, gerek blok satışlarının, gerekse işlenmiş ürün satışlarının çok daha iyi olacağını düşündüğü ifade eden Efendioğlu, “Bu durağanlık küresel bir sıkıntı. Sırf Türkiye’ye ait bir sıkıntı değil. ‘Aman yandım Allah’ şeklinde bir düşüş de yok. Hafif bir durgunluk var. Üçüncü ve dördüncü çeyrek çok daha iyi ve farklı olacak” dedi.
“Çin’deki durağanlık mermer blok sektörünü olumsuz etkiledi” Çin’in mermer bloktaki en önemli pazarları olduğuna dikkat çeken Efendioğlu, “Çin’de inşaat sektöründe durgunluk var. Bu durgunluk Türkiye’ye de olumsuz şekilde yansıyor. 2011, 2012, 2013 yıllarında mermer blokculuğu altın dönemlerini yaşadı. 2013 yılında doğal taş ihracatımız 2 milyar 300 milyon dolara yanaştı. Bunda Çin’e yaptığımız satışların katkısı çok büyüktü. 2018 yılında bilhassa Çin’deki bu durağanlık mermer blok sektörünü olumsuz etkiledi. İnşaatta gördüğünüz mermer basamaklar konusunda da dünya genelinde talepte biraz daralma var. Sırf Türkiye’ye ait bir şey değil. Umudumuz üçüncü ve dördüncü çeyrek. Eskiden Hindistan bizim çok önemli pazarımız değildi. Şimdi mermer blokta Hindistan bizim çok önemli pazarımız haline geldi. Hindistan’ın güzel tarafı mermer blok satın alma fiyatları çok iyidir. Yani kar oranı yüksektir. Sektör için bu çok sevindirici. Hindistan’dan gelen bu talep artışı sektöre ilaç oldu” dedi.
“3 senedir Bursa çok başarılı şekilde mermer fuarını düzenliyor” Ekim ayında Bursa’da düzenlenecek Blok Mermer Fuarı’na Hindistan’dan çok ciddi katılımcının olduğunu ifade eden Efendioğlu, “Bu çok olumlu. Dünya’daki tek mermer fuarı. Dünyada başka hiçbir ülkede yok. 3 senedir Bursa çok başarılı şekilde mermer fuarını düzenliyor. İran’dan, Mısır’dan stant açmak için talepler var. Alanlara ciddi talep geldi. 3 yılda Bursa Blok Mermer Fuarı yüzde 400 büyüdü. Yurt dışından gelen bu taleplere şimdilik olumlu talep veremiyoruz. Öncelik milli katılımın güçlü olması” diye konuştu.
"Öngörümüz 2 buçuk milyar dolar gibiydi" TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanı Raif Türk ise ihracatta bu yıl öngörülerinin 2 buçuk milyar dolar olduğunu ancak dünyadaki çeşitli olumsuz gelişmelerin sektörde hafif bir duraklamaya sebep olduğunu söyledi.

Türk, “Geçen sene 1 milyar 900 milyon dolarlık bir ihracatımız oldu. İhracatımız 2013 yılında 2 milyar 250 milyon dolar gibi bir rakama ulaşmıştı. Sonraki yıllar çeşitli nedenlerle düşüş oldu. 1 milyar 600 milyon dolara kadar düştü. Geçen sene 1 milyar 900 milyona çıktı. Bu yıl bizim öngörümüz 2 buçuk milyar dolar gibiydi. Fakat son zamanlarda Çin ve Amerika ticaret savaşı, dünyadaki çeşitli olumsuz gelişmeler hafifte olsa sektörde bir duraklamaya sebep oldu. Ama bunun geçici olduğunu ve yakın zamanda tekrar yükselişe geçeceğini düşünüyoruz” dedi.
‘Yurt dışında mermerlerimizin kullanıldığını anıtsal yapılar mı?’ sorusuna ise Raif Türk, şu yanıtı verdi: “Mekke, Medine’de çok güzel kullandığı yerler var mermerlerimizin. Beyaz Saray’da kullanılan mermerler var. İspanya Krallık Sarayı’nda kullanıldığını biliyorum. Çeşitlerimiz fazla ve daha da kullanılacaktır.” (MA-
1 Ağustos 2018 Çarşamba günü yayınlandı