İthal ham maddenin yüzde 60'ını Ar-Ge sayesinde üretti - GAZİANTEP

- Ar - Ge merkezinden detaylar - Hammadde üretiminden detay görüntüler - Fabrika Müdürü Ali Çiçek ile röportajİthal ham maddenin yüzde 60'ını Ar - Ge sayesinde üretti - Gaziantep 'te bir firma, kurduğu Ar - Ge merkezi sayesinde bebek bezinde kullanılan ithal ham maddenin yüzde 60'ını üretmeye başardı - Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından geçen yıl Ar - Ge merkezi statüsü verilen firmadaki 25 mühendis, ham madde üretiminde dışa bağımlılığı azaltmak için çalışıyor - Fabrika müdürü Ali Çiçek: - "Çocuk bezinin ham maddesinin yüzde 90'ını yurt dışından ithal ediyorduk. Ar - Ge çalışmalarımız sonucu bunu kendimiz üretmeyi başardık ve şu an yüzde 60 ham maddeyi üretebilir durumdayız" - "Sadece ürünü kopyalamıyoruz, çok daha iyi performans sağlayan, kullanıcıya daha fazla avantaj sağlayan özellikleri ön plana çıkarıyoruz"GAZİANTEP (AA) - FERİDE PELİN İNAL - Gaziantep 'te bir firma, kurduğu Ar - Ge merkezi sayesinde bebek bezinde kullanılan ithal ham maddenin yüzde 60'ını üretmeyi başardı.Lidersan Sağlık ve Gıda Ürünleri AŞ'de yaklaşık 4 yıl önce kurulan Ar - Ge merkezinde sürdürülen yeni ürün geliştirme ve iyileştirme çalışmalarıyla firmanın uluslararası rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından geçen yıl Ar - Ge merkezi statüsü verilen firmadaki 25 mühendis, ham madde üretiminde dışa bağımlılığı azaltmak için çalışıyor.Fabrika Müdürü Ali Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevcut ihracat potansiyelini sürdürebilir hale getirmek için belli temellerin olması gerektiğini belirterek, yenilikçi, inovatif ürünler yapma zorunluluğu olduğunu söyledi.

Ar - Ge üzerine 2014 yılında yatırım yapma kararı aldıklarını anlatan Çiçek, hedeflerinin yeni ürün geliştirme ve mevcut ürünün kalitesini artırmak olduğunu kaydetti.
Çiçek, Ar - Ge merkezinde yenilikler yapmak için çalıştıklarını, üniversitelerle de iş birliği içerisinde olduklarını belirterek "Devletin verdiği statü gereği akademisyenler bulunduruyor, konularında uzmanı akademisyenlerle temas kuruyoruz. Kendi bünyemizdeki mühendislere yüksek lisans eğitimi aldırıyoruz. Üniversite sanayi iş birliğiyle ilgili de adımlar atıyoruz." dedi.
- TÜBİTAK projeleri yürütülüyorÜrettikleri çocuk bezinde kullandıkları bileşenlerin ağırlıklı olarak yurt dışından ithal edildiğini aktaran Çiçek, şu bilgileri verdi:"Bu alanda ciddi anlamda dışa bağımlılık yaşanıyor. Amaçlarımızdan birisi de çocuk bezinin bileşenlerini burada yapmaktı. Biz de çocuk bezinin ham maddesinin yüzde 90'nın yurt dışından ithal ediyorduk. Ar - Ge çalışmalarımız sonucu bunu kendimiz üretmeyi başardık ve şu an yüzde 60 ham maddeyi üretebilir durumdayız. Bu yüzde 60'lık kısım içerisinde elastik arka kulakçık, yan bant, baskılı dış torba gibi bileşenler yer alıyor. Bunları üretirken aynı zamanda kalitesini de yükseltiyoruz. Bu da Ar - Ge tabanlı çalışıyor olmamızdan kaynaklanıyor. Yani sadece ürünü kopyalamıyoruz, çok daha iyi performans sağlayan, kullanıcıya daha fazla avantaj sağlayan özellikleri ön plana çıkarıyoruz."Ar - Ge mühendisi İlker Türkmen de TÜBİTAK projeleri yürüttüklerini ifade ederek, ham madde üretiminden su buharı geçirgenliğine kadar onlarca konuyla ilgili çalıştıklarını ve analizler yaptıklarını anlattı.Yeni ürün, ürün geliştirme ve iyileştirme üzerine çalışmalar yaptıklarını dile getiren Türkmen, ham madde üretiminde dışa bağımlılığı azaltarak ülke ekonomisine katkı sunmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.
Bağımlılık Muhabir Yurt Dışı Yüksek Lisans Uluslararası 

9 Kasım 2018 Cuma günü yayınlandı