Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci - ANKARA
Tüfenkci, Bakanlığının, Kurumsal Yeniden Yapılanma ve İnsan Kaynakları Yönetimi Teknik Destek Projesi kapanış toplantısında yaptığı konuşmada, kurumsal yeniden yapılanmaya dönük çalışmaların önemine değindi.Bu tip çalışmaların bütün kurumlar için gerekli olduğunu belirten Tüfenkci, bunun için 16 Nisan 2017'de Anayasa değişikliği yaptıklarını söyledi.
Tüfenkci, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi kapsamında bütün kurumların yeniden gözden geçirilmesi ve yapılanması için milletten alınan onay ve yetkiyle böyle bir çalışma başlattıklarını bildirdi.Projenin, Bakanlığın yeniden yapılanarak hitap ettiği iş dünyası ve ekonomik çevrelere katkısının artmasını sağlayacağına işaret eden Tüfenkci, "Esasında ana muhalefet için de yeniden kurumsal yapılanma olması gerek. Son günlerde Afrin operasyonunda Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullandığı envanterden dahi haberdar olmayan bir ana muhalefetin de yeniden yapılanması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü orada kullanılan silahlarda yüzde 65, hatta bazı silahlarda yüzde 67'lik yerlilik oranı yakalanmasına rağmen, bir bakıyoruz ana muhalefetin bundan bile habersiz olduğunu görüyoruz." diye konuştu.
Çağı ve dünyayı yakalamak için sürekli yenilenme ve yeniden yapılanma gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:"Bu vesileyle özellikle barış ve özgürlük için, sınırlarımızdaki terör oluşumları ve koridorunu önleme noktasında Afrin'e yapmış olduğumuz operasyon, inşallah başarıyla neticelenecek. Operasyon başarıyla devam ediyor. Sınırımızın yanı başında PKK ve DEAŞ teröründen, her çeşit terör ve baskıdan bunalan Afrin'deki kardeşlerimize insani yardım elimizi uzatacağız. Özgürlüğü ve barışı da sağlayarak Suriye'nin toprak bütünlüğü çerçevesinde oluşacak demografik yapıda, tekrar sınırlarımıza çekilmiş olacağız. Eğer biz sınırlarımızın güvenliğini sağlayamazsak, kapılarımızın da güvenliğini sağlayamayız. Kapı güvenliğini ne kadar sağlarsanız sağlayın, sınır güvenliğini sağlayamıyorsanız o kapıların da önemi yok."Bu tip çalışmalarla ticareti kolaylaştırmak, güvenli ve rekabete açık hale getirmek istediklerinin altını çizen Tüfenkci, vergiler gibi haksız rekabete yol açacak uygulamaları titizlikle takip ettiklerini dile getirdi. Tüfenkci, kaçakçılıkla mücadelede Bakanlığının önemli çalışmalara imza attığını belirterek, "Bundan sonra da ülkemizin güvenliğini sağlama noktasında ve ticari anlamda haksız uygulamalara yol açmama adına kaçakçılıkla mücadelemizi ciddi anlamda artırarak devam ettireceğiz." ifadesini kullandı. - "Bakanlık daha etkin ve verimli olacak"Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals da gümrük teşkilatlarının etkin çalışmasının mevzuatın modernleşmesiyle daha iyi seviyelere geleceğine dikkati çekerek, gümrük yönetimleri açısından asıl amacın tedarik zincirlerinin güvenliğini sağlamak ve işlemleri kolaylaştırmak olduğunu söyledi.
Bunun, ülkelerin ticaret alanında dış dünyayla rekabet edebilirliğini de arttırdığına işaret eden Vinals, AB'nin bu düşüncelerle kendi gümrük modernizasyonunu hayata geçirdiğini ve ortaklarıyla bu yönde çalışmalarını devam ettirdiğini bildirdi.Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Selim Uslu da projenin Türkiye Cumhuriyeti ile AB Komisyonu arasında 2012 yılında imzalanan anlaşma kapsamında desteklendiğini anlattı.Proje kapsamında 21 Aralık 2015'te 2 milyon 400 bin avroluk hizmet sözleşmesi imzalandığını anımsatan Uslu, şunları kaydetti:"Gümrük ve Ticaret Bakanlığının faydalanıcı olduğu bu proje, 24 ayrı uygulama sürecine sahip ve 8 Şubat'ta sona erecek. Projemiz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın mevzuatının ve uygulamalarının, AB gümrük kodunun etkili şekilde hayata geçirilmesini sağlayacak. Projeyle, Bakanlık merkez ve taşra destek fonksiyonlarının etkin ve verimli bir duruma getirilmesi amaçlanıyor."
Cumhurbaşkanlığı Sınır Güvenliği İnsani Yardım Kaçakçılık İş Dünyası
31 Ocak 2018 Çarşamba günü yayınlandı