Çalışma ve İş Kur Genel Müdürü Cafer Uzunkaya: “2017 yılında istihdam rekoru kırıldı”

İstihdam il koordinasyon toplantısı detay görüntü
Mesleki Eğitim Ayrımcılık Sivil Toplum Teşvik Sistemi Girişimcilik 

-Çalışma ve İş-Kur genel müdürü röp

( MUĞLA )- İş-Kur tarihinin rekoru kırıldı"- Turizmcilere teşvik artarak devam edecek- Çalışma ve İş Kurumu Genel Müdürü Cafer Uzunkaya 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde başlatılan ‘İstihdam Seferberliği’nde tarihi bir rekor kırıldığını, özellikle 2010 yılında yıllık 10 bin olan kadın istihdam sayısının 2017 yılında 357 bine çıktığını açıkladı.
MUĞLA

- Muğla İl İstihdam Kurulu toplantısı Çalışma ve İş Kur Genel Müdürü Cafer Uzunkaya ve Muğla Valisi Esengül Civelek başkanlığında yapıldı. Toplantıda 2018 yılı talepleri değerlendirilirken, talepler doğrultusunda Muğla’ya bütçe aktarımı yapılacak. İş-Kur tarihinin rekoru kırıldı Çalışma ve İş Kur Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, “2017 yılını çalışma hayatımız açısından istihdam seferberliğimizin verileri ve sonuçları itibari ile değerlendirdiğimizde tarihi bir rekoru kırdığımızı çok rahatlıkla ifade edebiliriz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 1,5 milyonu artı istihdamı hedef alan bir seferberlik başlatıldı. Bu seferberliğe tüm illerimiz ki Muğla bu işin öncü ve lider illerinden birisi olmuştur. Tüm çevreleri ile işvereni ile, işçisi ile, odaları ile kamu kurum kuruluşları ve sivil toplumu ile etki ve katkı vermiştir. Neticesinde 1,5 milyonu aşan istihdamı gerçekleştirdik. Ama biz İş-Kur Genel Müdürü sıfatı ile şunu ifade etmeliyim, İş-Kur 70 yılı aşan tarihinde ilk defa İş-Kur kanalıyla işe yerleştirme sayısını 1 milyonun üzerine çıkarmıştır. 1 milyon 57 bin 249 kişinin istihdamını biz bu yıl gerçekleştirdik. Bütün bunlar hakikaten milletimizin istediğinde, tek yürek olduğunda aynı hedefe kilitlendiğinde neleri yapabileceğinin en bariz göstergesidir. İş gücü piyasasının bizden beklediği nitelikli elemanı temin etme noktasında, yetiştirme noktasında yine bu süreçte bir yıl içinde 508 bin insanımızı kurslarımızdan, iş başı eğitim programımızdan, mesleki edindirme ve girişimcilik kurslarımızdan istifade ettirdik. Yine ifade edeyim ki Türkiye tarihinde bir rekordur. 2000’li yılların başında sadece ve sadece bir yılda 10 bin kadının istihdam yapıldığı bir yerde biz bu yıl 357 bin kadınımızı 361 bin gencimizin istihdamını gerçekleştirdik” dedi.
Artı her istihdama 831 TL 2018 yılı istihdam paketinde öne çıkan başlıklar hakkında da bilgi veren İş-Kur Genel Müdürü Uzunkaya, “Geçen yılki teşvikimizi kamuoyu ve sizler yakinen hatırlayacağınız gibi her bir artı istihdam edilene 773 lira diye ifade edebileceğimiz işverenimize ödeme kolaylığı, imkanı sağlamıştık. Bu sene bu rakam en düşük alanı 831 lira noktasında. Diğer taraftan 2 bin liranın üzerine çıkan, bunun dışında yine istihdamı arttırabilmek için bizim meslek kurslarımız işbaşı eğitim programlarımız özellikle üç ayla sınırlanmıştı. Altı aya kadar çıkan yine Megi projemiz ile birlikte 8 aya kadar, 9 aya kadar işin niteliğine göre işbaşı, hem mesleki eğitim edindirmeyi bir arada yürütebileceğimiz teşvikler ve yine ilk defa esnaflara yönelik 1 ila 3 eleman çalıştıran iş yerlerine yönelik alacakları elamanlarla ilgili imalât sanayiinde alacakları elemanlar ile ilgili ciddi, bir ay senden, bir ay bizden şeklinde yani bir ay maaşını işveren, bir ay maaşını İş-Kur’un ödeyeceği bir teşvik sistemimiz var. Yine özellikle sanayi kesiminde işbaşı programlarımız, eğitim programlarımıza katılan kadınlarımız adına bir pozitif ayrımcılık olmak üzere çocuklarının bakımı için ayda 400 liralık ayrı bir eğitim teşviki verilmektedir. Yine bunun yanında kurslarımız açısından ilk defa kupon sistemini Türkiye’de gerçekleştirmiş olacağız. Yani sayılamayacak çeşitlilikte yeni bir istihdam paketi ile 2018 yılında milletimizin huzurunda olacağız” dedi.
Turizmcilere teşvik artarak devam edecek Turizm bölgelerindeki turizm işletmelerine yönelik geçen yıl başlayan teşviklerin bu yıl da artarak devam edeceğinin altını çizen İş-Kur Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, “Turizm bölgesi olan illerimiz açısından teşviklerimiz artarak devam edecek. Geçen sene olan teşviklerimizin gerisinde olan hiçbir teşvikimiz yok. Turizm sektöründe de yetişmiş nitelikli eleman bulma ve özellikle iş gücünün bizden talep ettiği elemanı bulmakta tüm illerimizde zorluk çektiğimiz gibi aslında Muğla’mızda da bu zorluğu çekiyoruz. Bu yıl ilk defa özellikle işbaşı eğitim programlarına yönelik bütçemizi tarihi biri seviyede bir kaynağı Muğla’mıza aktarmış olduk. Hizmet sektörümüz, turizmimiz bu imkânlardan istifade etmiş olacak. Bunu belirleyecek olan İl İstihdam kurullarında, toplantısını yapacağımız bu kurullarda alacağımız ciddi kararlar, beklentiler bunu belirleyecek. Ama şunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz, ilin tüm imkânlarını ve taleplerini karşılayacak bir yaklaşım içerisinde olduğumuzun bilinmesinde fayda var” dedi.

17 Ocak 2018 Çarşamba günü yayınlandı