Bayram lezzeti 'Sinop nokulu'nda tescil sevinci - SİNOP
Nokulun, denizcilerden gelen bir lezzet olduğuna işaret eden Şen, şunları dile getirdi:"Karadeniz'in üç doğal limanı vardır. Bunlardan ikisi temmuz ve ağustos ayıdır. Bu aylarda Karadeniz'de fırtına olmaz. Üçüncüsü ise Sinop doğal limanıdır. Temmuz ve ağustos ayında gemiler batmaz. Sinop doğal limanına gelen gemiler de batmaz. Eskiden limana gelen gemiciler ellerinde kalan üzümü, cevizi, unu, kıymayı Sinop lulara vererek, 'bize yiyecek bir şeyler yapın' demişler. O dönemde eldeki malzemeler karıştırılarak böyle bir ürün ortaya çıkmış. Yüksek enerjili ve kalorili bir yiyecek. Uzun süre taze kalır. Acıktırmaz, besleyicidir. Bu nedenle Sinop 'ta, o günlerden bugünlere kadar gelmiştir. Bayramlarda soframızdan eksik olmaz."Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alan Sinop nokulunun ismini, artık kimsenin kullanamayacağını belirten Şen, " Sinop nokulu, özellikleri ile Sinop adına tescillenmiş oldu. Bu hem Sinop 'a hem de nokul üreten herkese büyük katkı sağlayacak. Artık nokulumuz tamamen Sinop 'a aittir. Yapılış tarzı sadece ilimize aittir. Bizim yöresel ürünümüzdür.'' diye konuştu.
Şen, tescilin ardından özellikle yurt içi ve yurt dışından yiyeceğe talebin arttığını sözlerine ekledi.Nokul imalatı yapan Sultan Kalyoncu da ürünün özelliğinin, yapılırken hamurun kıvamını tutturmak olduğunu söyledi.
Şen, nokulun, yumurta akı, süt, sıvı yağ, tereyağı ile hazırlanan hamurun açılarak içine toz şeker, çekilmiş ceviz ve kuru üzüm serpilmesiyle hazırlandığını, kıymalısının da yapıldığını anlattı.
Yumurta Muhabir Yurt Dışı Cevizli Sevindik
16 Mart 2018 Cuma günü yayınlandı