Bakan Zeybekci: 'Ülkelerin ilişkileri artık ne kadar ekonomik menfaati var o kadar iyi ilişki var haline dönüştü' - İSTANBUL
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) faaliyetlerini daha etkin ve odaklanmış şekilde sürdürebilmesi için üyelerin de desteği ile planlanan bölgesel üyelikten ülke bazlı yapılanmaya dönüşüm süreci kapsamında İş Konseyleri Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi.
Genel kurulun kapanış töreninde konuşan Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla DEİK’in yapısı ile ilgili ana felsefeyi bozmadan bazı değişiklikler yapıldığını belirterek, bu değişikliklerin de özel sektör ile devletin hem dış ticaret politikaları hem de dış politikalarının paralellik arz etmesinin amaçlandığını kaydetti.
Zeybekci, Türkiye’nin ticari menfaatlerinin maksimize edilmesi için her fırsatın değerlendirilmesinin önemini vurgulayarak, şunları söyledi:“Onun için bazı düzenlemeler yapıyoruz. Bazı yerlerde hafif böyle hükümet ile iktidarla, ilgili bakanlıklarla DEİK teması ile ilgili bazı noktalarda buluşmalar sağlandı. Dünyadaki ülkelerin ilişkileri artık ne kadar ticari ve ekonomik menfaati var o kadar iyi ilişki var haline dönüştü. Şu kadar kardeşlik, dostluk, tarihsel ilişki, menfaat var… Bir yere kadar. Asıl olan ilişkileri karşılıklı ticari ve ekonomik menfaatlerin maksimize edilebildiği bir platform kurabiliyorsanız eğer o zaman diğer ilişkileriniz de o derece sağlıklı olur.Türkiye’de uzun yıllar büyükelçilik yapıp da aralık ayında görevi biten İngiltere Büyükelçisi, Ekonomi Bakanlığımıza en çok gelen büyükelçidir. Birgün 'En çok gelen sensin neden böyle yapıyorsun?' diye sorduğumda dedi ki 'Benim aldığım puanın yüzde 50’si o ülke ile olan ticari ve ekonomik ilişkilerdeki performansımdan gelir'. Bütün büyükelçilerimize aynı şeyi söylüyoruz.”Dünyanın hemen hemen her yerinde Türkiye’nin büyükelçiliklerinin bulunduğunu aktaran Zeybekci, dünyanın 140’tan fazla ülkesinde ticari müşavirliklerin bulunduğunu dile getirdi.Zeybekci, Türkiye’nin 1981’de dış ticaret hacminin 4,5 milyar dolar, 2017 yıl sonu itibarıyla bu hacmin 467 milyar dolar olduğunu vurgulayarak, “Bu seneki hedefimiz 500 milyar doları aşmak. Bunu aşarken de hassasiyetlerimiz, önceliklerimiz var.” dedi.
Dünya Bankası’nın Türkiye’nin büyüme öngörüsünü revize etmesini anımsatan Zeybekci, 2018 ile ilgili öngörülerinde de böyle artı yönde revize etmek zorunda kalacağını kaydetti.
Zeybekci, Türkiye’nin global bir aktör olduğunu anlatarak, değişen dünyaya ayak uydurulması gerektiğini ifade etti.
İhracatçılara verdikleri desteklere de değinen Zeybekci, büyümeyi desteklemek ve bunun kesintisiz sürmesini sağlamak için verdikleri destekleri devam ettireceklerini kaydetti.
Zeybekci, Türk Eximbank’ın 100 dolarlık ihracatın 25 dolarını finanse etmesi başarısıyla dünyada ikinci sıraya çıktığını belirterek, 2018’deki hedefin dünyada bir numaraya çıkmak olduğunu dile getirdi.Elektronik ticaretin hızlı bir şekilde büyüdüğüne işaret eden Zeybekci, ticaretin yapılış yöntemlerini yakından takip ettiklerini söyledi.
Zeybekci, DEİK’in yeni döneminde DEİK Yönetim Kurullarına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Başbakan Binali Yıldırım’ın ve imkan olduğu sürece kendisinin de katılacağını belirterek, “İlgili diğer bakanlarımıza da ihtiyaç duyduğumuz anda rica edeceğiz. Artık Yönetim Kurulları karşılıklı bilgi alışverişinin olduğu platformlar halinde olacak. İlk toplantımızı Başbakanlıkta Başbakanımızla yapacağız. İkinci toplantımızı Cumhurbaşkanımız lutfederlerse onunla yapacağız. 2017 yılı rüzgarını arkamıza aldık, 2018’de çok uzak hedeflere gideceğiz.” diye konuştu.
Kapanış Töreni Dış Politika Büyükelçiler Özel Sektör 7 Milyar Dolar
11 Ocak 2018 Perşembe günü yayınlandı