Şırnak, YGS2'de En Başarısız İl Oldu

Şırnak 2012 YGS1, YGS2, YGS3, YGS4, YGS5 ve YGS6'da 80'nci sırada yer alarak en başarısız iller sıralamasın zirvesinde tekrar yerini aldı.
Ygs Sınavı Edip Başer 


ÖSYM tarafından bugün açıklanan YGS iller sıralamasında yıllardan beri hep aynı sırada yer alan Şırnak tekrar başarı sıralamasında sondan ikinci oldu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bugün Şırnak İl Milli Eğitim Müdürünü makamında ziyaret eden Orgeneral Edip Başer İlköğretim Okulu Müdürü ve öğrencisi Hanım Aşan, sembolik olarak Milli Eğimi Müdürün makamına oturdu. Şırnak'ın eğitim sorunlarını dile getiren Hanım Aşan okulların fiziki yapılarının iğleştirmesini, okulda özelikle oyun alanın olması, öğretmen açığının kapatılmasını ve daha iyi bir eğitimin verilmesini istedi.

23 Nisan nedeniyle çocuklar İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan'ı ziyaret ederken, Arslan'da YGS sınavını değerlendirdi. Yüksel Arslan, Şırnak'ın çok avantajlı bölge olmadığını belirterek ' Ama Milli Eğimi Bakanlığımız son atamaları ve bundan sonraki atamalarda Şırnak 4 yıl görev yapılması öngörüldü. Şubat 2012'de 17 bin öğretmen atandı Şırnak bura büyük pay aldı. Tabi ki bundan sonrada çabalarımız devam edecek. Şırnak'ın eğitiminin daha iyi olması için biz takipçisi olacağız. Şırnak'ta eğitimin daha iyi olması için eğitimin geliştirmesi ve daha kaliteli olması için toplamda bir projelerimiz olacak. Öğretmenin gereken materyalin idarenin zamanında verilmesi, sosyal, kültürel ve tüm alanlarda ve eğitimi kalitesinin geliştirilmesi adına ciddi çalışmalarımız olacak. Tabi ki her projenin kuluçka dönemi oluyor. Bizimde şimdi kuluçka dönemi oluyor. Hazırlıklar, yazmalar, eğitim materyallerin araştırılması devam ediyor. Bunların tamamlamasıyla hayata geçirilecek. 4+4+4'ten sonra bir takım planlamalarımız var. Biz milli eğitim camiası olarak planlamalar içindeyiz. Planlarımızı en kısa sürede tamamlayıp Bakanlığımıza arz edeceğiz ' dedi.

Müdür Arslan ' Buraya ekstradan artı yatımlara ihtiyacı var. Yatırımların gelmesi için planlamalar yapmalıyız bizde bunun hazırlığı içerisindeyiz. Bundan sonra Şırnak sınavlardan sonlarda anılmaktan kurtulacak. Ama şu gerçekliği görmek bir sınavla neticede 81 il alt alta sıraladığınızda bir il son sırada yer alacak. Ancak eğitimin sadece sınavları kazandırmak olmadığını bilmeliyiz. Eğitimde iyi bir meslek, iyi bir insan olması gerekiyor. Buna yönelik çalışmalarımız olacak. Üniversite sınavını öğrencilerin yüzde yüzü kazanacak değil. Kazanamayan öğrencilerinde iyi bir meslek sahi olması için projelerimiz olacaktır ' dedi.

YGS'ye giren öğrenci İsmet Yalıç; ' Şırnak Merkez'de birinci oldum ama istediğim puanla olmadım. Daha iyi bir puan istiyordum. Daha iyi olabilirdi. Hedefim genelde iyi bir şey yapmaktı. YGS'de olmadı. Artık önümde LYS var onun için uğraşacağım. LYS'de daha iyi bir şeyler yapmaya çalışacağım. Tabii ki burada en önemli olan konu eğitim konusundaki bilinç. Bizim insanımızda eğitim bilinci çok gelişmemiş. Bu çok büyük bir eksikliktir. Bunun önüne geçebilmek için, yeni nesilleri bilinçli yetiştirmek gerekiyor ' dedi.

Şırnak final Dergisi Dersanesi Müdürü Sinan Yürük; ' Bugün üniversite sınav sonuçları açıklandı. Gene her zaman olduğu gibi sıralamada son sırayı kimseye kaptırmadı. Şırnak'ın son sırada yer almasının birinci nedeni, öğretmen sirkülasyonudur. Bu Şırnak'ın en temel sorunudur. Şuanda Şırnak Lisesi olsun, Şırnak Öğretmen lisesi veya Anadolu Öğretmen liselerinde yer alan öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu stajyer durumda yada vekil olarak atanan öğretmenler. Tabii ortalama Şırnak'a her yıl 2000 öğretmenin ataması yapılıyor. Böyle olunca ister istemez ciddi sıkıntılar ortaya çıkıyor. Şimdi diğer bir sorun açıkçası dil sorunu. Bu yıl sınava giren öğrencilerimizin en başarısız olduğu ders, Türkçe dersidir. Özellikle bunlar Kürtçe düşünüyor, Türkçeyi iyi yorumlayamıyorlar. Bu temel bir sorun. Sözel öğrencisi liseyi bitiriyor belki 1 kitap bile okumuş değildir. Bu bir sorundur. Türkçeyi iyi kullanamamaları temel bir sorundur. Buda başarısızlığı olumsuz etkileyen faktörlerden bir tanesidir. Final Dergisi Dershanesi Rehber Öğretmeni birsen Tekim; ' Şırnak'ın en büyük handikaplarından biri öğretmen sirkülasyonudur. Gelen öğretmenlerin büyük bir kısmı 1 veya 2 sene kaldıktan sonra eş durumundan tayin isteyip başka şehirlere göç ediyorlar. Özellikle devletin eğitim politikaları konusunda doğuda ve güneydoğuda atacağı adımlar, öğrencilerin ileriye dönük düşüncelerinde etkili olacaktır ' dedi.

Şırnak EGİTİM-SEN Yürütme Kurulu üyesi Zeki İrmez ise, Şırnak'ın son sırada yer alması sürpriz olmadı diyerek, ' Buraya gelen öğretmenlerin kısa sürede tayin isteyip gitmesi, bölge insanının anadilinin Kürtçe olması, deneyimli öğretmenlerin buraya atanmaması, eğitimin çoğunun ücretli öğretmenlerle yapılmasına bağlıyorum. İrmez, Şırnak'a atanan öğretmenlerin en az 5 yıl süreyle burada kalması gerektiğini, eğitim anadilde yapılması ve deneyimli öğretmenin atanması gerektiğin belirti.

20 Nisan 2012 Cuma günü yayınlandı