Almanya Yargıtay Başkanı Klaus Tolksdorf: Ülkemizdeki Cinayetlerden Utanıyoruz
Yeşilköy Yargıtay Başkanı Almanya Yargıtay
Kültür Üniversitesi'nin girişimiyle Türk ve Alman Yargıtay Başkanları ile üyeleri, İstanbul'da bir araya geldi. Yeşilköy'deki Çınar Otel ' de düzenlenen toplantıda, yargı mensupları “Çocuk ve Hukuk, Türkiye ' de Kadın Cinayetlerine Bakış, Kadına ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddete Karşı Hukuki Yaptırımlar” konularında görüş alışverişinde bulundu.
Almanya Yargıtay Başkanı Klaus Tolksdorf, ülkesindeki Neo-Nazi davasıyla ilgili olarak, “Almanya'daki Türk vatandaşlarına yapılan saldırılarla ilgili dava dün başlayacaktı ama ertelendi. Almanya'daki insanlar diyecek hiç bir şey bulamıyorlar. Tarifsiz korkunç cinayetler yaşandı. Aşırı sağ suçlular, yabancı düşmanlıklarının fikirlerini sergiledi. Mesleki hayatımın hiç bir döneminde böyle bir suç görmedim. Bu kadar büyük şaşkınlık yaratan cinayete tanık olmadım ' dedi.
“Yüksek mahkemenin verdiği karar ile bu olumsuzluğun düzeltildiğini anlatan Tolksdorf, ' Almanya'da medya temsilcilerinin duruşma salonunda dağılımın fark etmişsinizdir. Türkiye'de de yansımalarını buldu. Burada da tepkilere neden oldu. Türk basın mensuplarına duruşma salonunda yer verilmemesi hayretle karşılandı. Ben de bunu doğru buluyorum. Ancak Alman Yüksek Mahkemesi, yabancı basın mensupları için yeni düzenleme yaptı. Bu tartışmalar kamuoyunda da büyük rahatlama sağladı. Münihli hakimler de yer verilmemesinden sorumlu olan hakimler yüksek mahkemenin bu kararından mutlu olmuştur ' şeklinde konuştu.
Kolluklarının ihmallerini gördükleri zaman utançlarının arttığını belirten Tolksdorf, “Alman kolluklarının polisin ve diğer kolluklarının bir ihmali olduğu ve komisyonlarda yaptığımız araştırmalarda hem kurumlarda hem bireylerde hem kolluklarda hata yaptığımızı tespit ediyoruz. Gerçekten beceremedik bu işi olmadı. Çünkü güvenlik kurumları işleri doğru yapsaydı en azından bu işlenen suçların bazıları engellenebilirdi. Utandığımızı söyledim. Kolluklarımızın ihmalini gördüğüm zaman utancımız bir kez daha artıyor” dedi.
Tolksdorf, davanın uzun yıllar süreceğini ve hakimlerin bu konuda hata yapmak istemediğini belirterek, duruşmanın tiyatro salonu ya da benzeri bir alanda yapılmasına yönelik tekliflere karşı olduğunu belirtti. Hakimlerin bu doğrultuda aldıkları 'duruşma salonunda yapılsın' kararını desteklediğini belirten Tolksdorf şunları söyledi;
' Davalar, duruşma salonlarında yapılır. Diğer türlü olursa şov haline gelebilir. Davanın gidişatı hakkında kamuoyu elbette bilinçlendirilecektir. Medyaya her türlü desteğin verilmesi gerekir. Ancak ceza davalarının amacı nedir? Suçlanan kişinin suçu tespit edilir edilmez gerçek olaylar ortaya çıkarılması gerekir. Duruşma salonları bunun için daha uygundur. '
18 Nisan 2013 Perşembe günü yayınlandı