Kanalizasyondan Bakın Ne Çıktı

Balıkesir ' in Ayvalık ilçesinde, Ayvalık Belediyesi ' ne kanalizasyon ekipleri, ilçede kanalizasyon şebekesinin tıkanmasının nedenlerini yaptıkları bir kanal temizliği çalışması sırasında gözler önüne serdi.
Kanalizasyon Ayvalık Belediyesi 


Ayvalık Belediyesi ' nin en çok eleştirildiği konulardan biri olarak bilinen rögar ve kanalizasyon şebekesi taşkınlarının vatandaşların evlerinin tuvalet ve banyolarından bilinçsizce attıkları atıklar olduğu, önceki gün yapılan bir kanal temizleme çalışması sırasında basın mensuplarına gösterildi. Ayvalık ' ın merkezinde bulunan İsmetpaşa Mahallesi, Çeşme Sokak ' ta kanalizasyon şebekesinin tıkanıklığının giderilmesi amacıyla yapılan kanal temizliğinde, rögar çukurundan erkeklerin giydiği bokser bir iç çamaşırı, etek, büyük bir çarşaf bezi, tornavida, balık avlama kamışı, su hortumu, çatal, kaşık, elektrik kabloları gibi malzemelerle, bol miktarda kadın bağının çıktığı gözlendi.

Yapılan kanal temizleme çalışması sırasında, yaklaşık 3 metre derinliğindeki rögar çukurundan bir traktör atığın çıktığı görülürken, 4 kişilik ekibin sadece bir rögarı temizleyebilmek için sabah saatlerinden, akşama kadar yoğun emek harcayarak ter döktükleri gözlendi.

TUVALET KAĞIDI BİLE KANALİZASYON TAŞKINLARINA NEDEN OLABİLİYOR

Bilinçsiz kullanım nedeniyle özel giyim eşyalarının kanalizasyon şebekesine atılmasından kaynaklanan rögar ve kanal taşkınlarının çevreye yaydığı kötü kokular ve görsel kirliliği bertaraf etmek için yoğun çaba sarf ettiklerini kaydeden Ayvalık Belediyesi Çevre Mühendisi Mustafa Kesebir, “Ayvalık ' ta her gün düzenli olarak kanalizasyon bacası ve parsel temizliği yapıyoruz. Bu temizlikleri yaparken, her defasında bebek ve kadın bezleri yoğunlukta olmak üzere, kadın iç çamaşırları, erkek bokser iç çamaşırları, yatak çarşafları, tornavida, çatal, kaşık, bıçak, tencere, tava gibi mutfak malzemelerinin çıktığına şahit oluyoruz. Bu eşyalar nedeniyle kanalizasyon şebekemizin ana hatlarında çoğu zaman ciddi tıkanıklar meydana geliyor. Bu tıkanıkların giderilmesi özellikle turizm sezonlarında ilçemizin nüfusunun 36 binden 350-400 binlere ulaştığı dönemlerde çok ciddi zaman alabiliyor” dedi.

Vatandaşların evlerindeki tuvalet ve kanalizasyon sistemlerini kullanırken biraz daha özenli davranmalarını isteyen Kesebir, “Biz, tuvalet kağıdı da dahil, kağıt havlu, kağıt mendil gibi tek kullanımlık atıkların kanalizasyon sistemine atılmamasından yanayız. Çünkü bunlar kanallara atıldığı zaman borularda tıkanıklıklar meydana geliyor. Bu tıkanıklıklarda kanalizasyonların yollara taşmasına neden oluyor ve tabi bu durumlar da hijyenik olarak hoş bir görüntü olmuyor” diye konuştu.
31 Mayıs 2012 Perşembe günü yayınlandı