Disisleri Bakani Fidan Açiklamasi 'Afrika'daki Baris, Güvenlik Ve Istikrar Önceliklerimiz Arasinda'

Disisleri Bakani Hakan Fidan, Nijer temaslarinin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, “Afrika’daki baris, güvenlik ve istikrar da önceliklerimiz arasinda yer almakta” dedi.

Disisleri Bakani Hakan Fidan, Nijer’de basi toplantisi düzenledi.

Temaslarina iliskin açiklamalar yapan Fidan, “Seçkin bir heyetle Nijer’i ziyaret etmis olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Milli Savunma Bakanimiz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanimiz, Milli Istihbarat Teskilati Baskanimiz, Savunma Sanayii Baskanimiz, Ticaret Bakan Yardimcimiz ve diger kurumlarimizin katilimiyla hakikaten son derece verimli görüsmeler yaptik” dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in vizyonu dogrultusunda Afrika ile ortaklik politikalarinin her geçen gün daha da kurumsallasarak ilerledigini aktaran Fidan, "Diplomasi, ekonomi, finans, güvenlik, savunma, egitim ve saglik gibi alanlarda Afrika ülkeleriyle ortak çalismalarimiz yogunlasarak devam ediyor. Bugün itibariyla 54 Afrika ülkesinin 44’ünde büyükelçiligimiz bulunmakta. Nijer ile tarihi iliskilerimiz Osmanli dönemine kadar uzanmaktadir. Son yillarda Nijer ile iliskilerimizi daha yapisal bir zemine oturtmak için yogun çaba içerisindeyiz" seklinde konustu.



“Bir dizi ortak adim atma üzerinde mutabik kaldik”

Afrika ile iliskilere deginen Fidan, "Iliskilerimizi gelistirirken, buradaki halklarin, kardeslerimizin yararini ve refahini esas alacak çalismalari hayata geçiriyoruz. Afrika’daki baris, güvenlik ve istikrar da önceliklerimiz arasinda yer almakta. Özellikle bildiginiz gibi Sahel bölgesindeki istikrarsizlik, terör sorunu her geçen gün daha da kronik bir hal almis durumda. Bu çerçevede Subat ayinda Nijer Basbakani Zeine’in Türkiye ziyareti sirasinda Sayin Cumhurbaskanimiz ikili iliskilere stratejik bir perspektif kazandirma vizyonunu ortaya koymustu. Bu dogrultuda seçkin heyetimizle birlikte yaptigimiz Nijer ziyaretimizde muhataplarimizla birçok konuyu ele alma imkanimiz oldu" ifadelerini kullandi.

Terörle mücadele, egitim, enerji, saglik, ticaret, güvenlik, savunma dahil birçok konuyu görüstüklerini söyleyen Fidan, "Heyet olarak Sayin Basbakan’la bir araya geldik. Akabinde bakanlarimiz ve kurum baskanlarimiz muhataplariyla ikili görüsmeler yaptilar. Es zamanli olarak 3 çalisma grubu halinde dis politika, güvenlik, savunma, enerji ve madencilik, ekonomi ve ticaret basliklarini ayrintili sekilde ele aldik. Daha sonra Nijer Devlet Baskani Tiani tarafindan kabul edildik. Toplanti sonuçlarini degerlendirdik ve bir dizi ortak adim atma üzerinde mutabik kaldik” diye konustu.



“Teröre karsi ne gibi adimlar atacagimizi da ayrica tartistik”

Terörle mücadelenin kendileri için son derece hassas bir alan oldugunu belirten Fidan, “Türkiye bildiginiz gibi terörden muzdarip bir ülke olarak edindigi kapasite ve tecrübeyi dost ülkelerle paylasma politikasi izlemekte. Radikal terörle mücadele Afrikali kardeslerimizin büyük bir sorunu. Somali’de yaptigimiz gibi Nijer’de de terörle mücadele çerçevesinde savunma sanayiini ve istihbarat kapasitesini ilerletmek için neler yapabilecegi hususunu ele aldik. Sahel bölgesindeki istikrarsizligin ana kaynagi olan teröre karsi ne gibi adimlar atacagimizi da ayrica tartistik” dedi.

Egitim ve saglik alaninda dostluk hastanesi, maarif okullari, ögrenci burslari gibi faaliyetlerin nasil daha ileri tasinabilecegi konusunu degerlendirdiklerini kaydeden Fidan, “Ekonomi ve finans konularinda is birliginin ilerletilmesi konusunu da görüstük. Türk yatirimcilarin artmasi, müteahhitlik hizmetleri, ticaretin ahdi zemininin güçlendirilmesi gibi muhtelif konulari ele aldik” seklinde konustu.

Enerji ve madencilik alaninda da verimli görüsmelerin gerçeklestirildigini ifade eden Fidan, “Is birligimizi gelistirmeyi ve yatirimlari artirmayi kararlastirdik. Alinan kararlari sistemli bir sekilde takip edecegiz. Takvime baglanan konulari ilgili bakanlik ve kurumlarimizla esgüdüm içinde hayata geçirecegiz” diye konustu.

Kaynak: İHA