Kanser Savar Olarak Bilinen 'Iskin' Tezgâhlarda Yerini Aldi

Dogu Anadolu Bölgesi genelinde her yil bahar aylarinda daglardan toplanan iskin pazar tezgâhlarinda yerini aldi. Anadolu’da yayla muzu olarak da bilinen iskinin faydalari ise saymakla bitmiyor.

Kanser Savar Olarak Bilinen 'Iskin' Tezgâhlarda Yerini Aldi
Dogu Anadolu’nun yüksek yamaçlarinda dogal olarak yetisen ve Anadolu’da yayla muzu olarak bilinen Iskin, Erzincan’da tezgâhlari doldurdu. Erzurum, Tunceli, Bingöl, Mus gibi illerin yani sira Erzincan’in da yüksek rakimli bölgelerinde dogal olarak yetisen iskin uzun süren kis mevsiminin ardindan havalarin isinmasiyla birlikte köylüler tarafindan toplanmaya baslandi. Bagisikligi güçlendirdigi söylenen iskinin kanser hastaligi basta olmak üzere birçok hastaliga sifa oldugu söyleniyor. Iskinla birlikte tezgâhlarda yerini çiriste vatandaslar tarafindan yogun ragbet görüyor.

Atlanta Üniversitesinin yaptigi arastirmalar sonucunda kanser hastaliginin yeni bir ilaci olarak nitelendirilmeye baslanan iskinin ünü Amerika’ya kadar yayilmis durumda. Yöre insani tarafindan kanser hastaliginin yani sira diger birçok hastaligin tedavisinde kullanilan iskin otunun boyu, yaklasik 40 santim ile 150 santim arasinda degisiyor. Bol miktarda C vitamini barindiran iskin, ayni zamanda A, B1, B2, E ve K vitaminleri bakimindan da zengin olup taze tüketildiginde mide bulantisina ve hazimsizliga iyi geldigi söyleniyor. Ayrica grip ve atesli hastaliklara karsi tedavi edici etkisi oldugu belirtiliyor.

“Iskin ve çiris dogal ilaçtir”

Iskin ve çirisin daglarda dogal olarak kendiliginden yetistigini ifade eden Murat Gül, “Çiris daglarda dogal olarak kendiliginden yetisir. Ispanak gibi yemegi oluyor. Yogurtlu ve yumurtali olarak her türlü yemegi olur. Basli basina bir ilaçtir. Çirisin kilosunu 70 liradan satiyoruz. Iskinda ayni sekilde daglarda dogal olarak kendiliginden yetisiyor. Koli koli baska illere gönderiyoruz. Müsterilerimiz iskini çok tercih ediyor. Kansere iyi geldigini söylüyorlar. Satislar suanda gayet iyi. Iskinda basli basina dogal bir ilaçtir. Kilosunu da bu yil 70 liradan satiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA