Almanya Ezgi'yi Seçti

Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Genetik ve Biyomühendislik Bölümünden bu yil mezun olan Ezgi Kaya, Almanya’nin Münih sehrindeki dünyaca ünlü Ludwig Maximilian Üniversitesine kabul edildi. Binlerce ögrencinin katildigi sözlü mülakat ve yazili sinavi basariyla geçen Kaya, 2 yil kalacagi Almanya’da ‘Moleküler ve Hücresel Biyoloji’ alaninda yüksek lisans yapacak.

Almanya Ezgi'yi Seçti
Izmir Ekonomi Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümünde yüzde 50 bursla egitimini tamamlayan Ezgi Kaya, Ludwig Maximilian Üniversitesine Ekim ayinda gidecek. Aslen Izmirli olan ve lise ögrenimini de Izmir Atatürk Lisesinde tamamlayan Kaya’nin egitim görecegi Ludwig Maximilian Üniversitesi, Times Yüksek Ögretim Siralamasi dünyanin en iyi 33. üniversitesi konumunda yer aliyor. Her yil binlerce ögrenci, tam 551 yil önce kurulan ve bölgenin en eski egitim kurumlarindan biri olan Ludwig Maximilian Üniversitesinde egitim görme hayali kuruyor.

Almanya’ya gidecegi için çok heyecanli oldugunu belirten IEÜ’lü Ezgi Kaya, “Genetige olan ilgim çocukluktan geliyor. Henüz ilkokulda bebeklerimle oynarken bile ‘Acaba çocuklar neden hasta oluyor, hasta doguyor?’ diye aklima gelirdi. Genetik; hep dikkatimi çeken, bende merak uyandiran bir alandi. Genetik okumaya karar vermem ilkokula uzaniyor. Bu kadar tutkuyla bagli oldugum bir alanda üniversitemden basariyla mezun olmak, buna ek olarak bir de Almanya’da yüksek lisans yapma firsati elde etmek, benim adima tarifsiz bir mutluluk. Ludwig Maximilian Üniversitesine basvuru asamasinda, ilk olarak not ortalamamin oldugu belgeyi, niyet mektubumu ve istenen birçok evraki ilettim. Bunlar detaylica incelendi ve ilk asamayi geçmeyi basardim. Ardindan da çevrimiçi olarak yazili sinava girdim. Zor ve detayli bir sinavdi. Yazili sinavi geçtikten sonra da sözlü mülakata alindim. Yaklasik 3 ay süren süreci basariyla tamamladim” dedi.



Teshis ve tedavide belirleyici

Almanya’daki çalismalarinda hücrenin yapisi üzerine yogunlasacagini ifade eden Kaya, sözlerini söyle sürdürdü: “Hastaliklarin da bir alfabesi var. Bu alfabenin baslangicini ise hücreler olusturuyor. Bilim insanlari hücreler üzerine birçok sey biliyor. Ancak bilmedigimiz çok sey de var. Özetle hücreyi kesfetmek ve en iyi sekilde tanimak, hastaliklarin teshis ve tedavisinde büyük önem tasiyor. Oldukça genis bir alan ve alinacak çok yol var. Ben de bu düsüncelerle hücreler üzerine yogunlasacagim, bu alanda fark olusturan çalismalar yapmak hedefiyle hareket edecegim. Öncelikli hedefim Almanya’daki 2 yilimi en iyi sekilde degerlendirmek. Ardindan da Amerika Birlesik Devletlerinde (ABD), gelisim biyolojisi alaninda doktora yapmak istiyorum.”

Üst üste küresel basarilar

IEÜ Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Baskani Doç. Dr. Zeynep Firtina Karagonlar ise Kaya’yi basarisindan dolayi tebrik ederek, “Bölüm olarak mezunlarimizin üst üste elde ettigi basarilarla mutlu oluyoruz. 2020 yilinda mezunumuz Aydolun Petenkaya’yi, Amerika’nin Chicago kentindeki dünyaca ünlü Illinois Üniversitesine göndermistik. Mezunumuz Arda Kipçak da 2021 senesinde ABD’deki Virginia Üniversitesine yüzde 100 burslu kabul edilmisti. Geçtigimiz yil ise tam 9 ögrencimiz, yüksek lisans için Almanya’daki 6 farkli üniversiteden kabul alarak büyük basariya imza atmisti. Bu örnekleri daha da çogaltmak mümkün. Ezgi de mevcut basarilara bir yenisini daha eklemis oldu. Bölüm olarak, tüm akademisyenlerimizle birlikte hakli bir gurur ve sevinç içerisindeyiz. Mezunumuz Ezgi’nin Almanya’da ülkemizi ve üniversitemizi en iyi sekilde temsil edecegine inaniyorum. Üniversite olarak Ezgi’nin her daim destekçisi olmaya devam edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA