Soguk Hava Ve Kar Yagisi Samsun'da Etkili Oluyor

Kis mevsiminin en soguk günlerinin yasandigi Samsun’da kar yagisi araliklarla etkili olurken, 80 kirsal mahallenin yolu ulasima kapandi.

Soguk Hava Ve Kar Yagisi Samsun'da Etkili Oluyor
Samsun bir süredir soguk hava dalgasinin etkisi altinda. Hava sicakliklari sehir merkezinde 2 dereceye kadar düstü. Yüksek kesimlerde kar yagisi devam ediyor. Zaman zaman sehir merkezinde de kar yagisi görülüyor.

Kar yagisi nedeniyle il genelinde 80 kirsal mahallenin yolu ulasima kapandi. Bugün itibariyla Terme’de 6, Salipazari’nda 5, 19 Mayis’ta 6, Bafra’da 7, Alaçam’da 19, Yakakent’te 8, Ilkadim’da 10, Atakum’da 15 ve Tekkeköy’de 4 olmak üzere 80 mahallenin yolu ulasima kapali. Samsun Büyüksehir Belediyesi ekipleri 20 adet kar biçakli kamyon, 15 traktör kepçe, 17 loder, 14 arasöz, 30 greyder, 7 dozer, 17 mini case ile kar temizleme çalismalarina devam ediyor.

Kuvvetli yagis uyarisi

Kar yagisinin il genelinde ve yüksek kesimlerde etkili oldugu Samsun’da kar kalinliklari Kavak’ta 23 santim, Ladik Kayak Merkezi’nde 61 santim ve Salipazari’nda ise 98 santime kadar ulasti. Meteoroloji 10. Bölge Müdürlügü hava sartlari hakkinda bulundugu uyarilarda ise “Yapmis oldugumuz son degerlendirmelere göre; bölge genelinin çok bulutlu ve aralikli yagisli geçecegi, yagislarin kiyi kesimlerde yagmur ve karla karisik yagmur, yer yer kar, iç kesimlerde ise (200 ve üzeri) kar seklinde olacagi tahmin ediliyor. Yagislarin, Samsun ve Ordu kiyilarinda yer yer kuvvetli olmasi bekleniyor. Yagislarin, Samsun ve Ordu kiyilarinda kuvvetli karla karisik yagmur, iç kesimlerinde ise (200 m ve üzerinde) yer yer kuvvetli kar yagisi seklinde olmasi beklendiginden yasanabilecek ulasimda aksamalar, tipi seklinde kar yagisi, buzlanma ve don olayi gibi olumsuzluklara karsi dikkatli ve tedbirli olunmalidir. Rüzgar; kiyi kesimlerde bati ve kuzeybatidan orta kuvvette zaman zaman kuvvetli (40-60 km/sa), iç kesimlerde dogu ve güneydogu yönlerden orta kuvvette esmesi bekleniyor. Deniz uyarisi olarak da Orta ve Dogu Karadeniz’de rüzgarin; bati ve kuzeybatidan, dogusu bati ve güneybatidan 5 ila 7, zaman zaman 8 kuvvetinde (50-75 km/saat) firtina seklinde esecegi tahmin edilmektedir. Firtinanin aksam saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi beklenmektedir” ifadeleri kullanildi.

Meteoroloji Genel Müdürlügü tahminlerine göre Samsun’da yarindan itibaren hava sicakliklarinin artmasinin beklendigi ögrenildi.
Kaynak: İHA