Köyde Bal Ormani Olusturuldu

Isparta sahip oldugu cografya ile itri ve tibbi bitkiler açisindan zengin bir faunaya sahip bu zenginliginden faydalanmak isteyen Isparta’da bal ormanlari olusturma çalismalari devam ediyor. Isparta Orman Bölge Müdürlügü koordinesinde son 4 yilda olusturulan bal ormanlarinin 17’si Egirdir ilçesine bagli Sorkuncak köyünde 23 hektarlik alanda hizmete alindi.

Köyde Bal Ormani Olusturuldu
Isparta Valisi Aydin Barus beraberinde Egirdir Kaymakami Adem Çelik, Egirdir Belediye Baskani Veli Gök ve Orman Bölge Müdürü Rifat Atas ile Sorkuncak köyünde olusturulan bal ormanina yeni fideler dikti.

Isparta’da kurulan 17 bal ormaninin toplam 720 hektarlik alan olusturuldugunu kaydeden Vali Barus, “Bugünde içerisinde bulundugumuz Sorkuncak köyü bal ormani yaklasik 23 hektarlik bir alana sahip. Orman Bölge Müdürlügümüz tarafindan burada aricilarimizin konaklamasi için de uygun yerler tesis edildi. Bizim üzerinde durdugumuz en önemli konulardan birisi de eskiden beri Isparta’da dikimi yapilan lavanta. Bugün Türkiye’nin ne tarafina giderseniz gidin insanlar lavanta dendiginde Isparta’nin lavanta balini soruyorlar. Lavanta balinda da bir marka haline geldik diyebiliriz ama bunu ilerletmemiz gerekiyor. Simdiye kadar turizm amaçli lavantayi iyi kullandik ama sadece turizm amaçli degil aricilik sektöründe de lavantayi çok verimli bir sekilde kullanmamiz gerekiyor. Bunun için de Orman Bölge Müdürlügümüz çok genis alanlarda lavanta dikimleri gerçeklestiriyor. 2018-2021 yillari arasinda yaklasik 125 hektarlik alanda 250 binin üzerinde lavanta fidesi dikimi gerçeklestirildi.

2022 yilinda ise 83 hektarlik alanda yaklasik 116 bin lavanta fidesi dikimi gerçeklestirildi.

Önümüzdeki yillarda Isparta’nin lavanta varligi artacak, lavantadan faydalanan aricilik sektörü gelisecek ve insallah Isparta lavanta balini da sadece Türkiye’de degil dünyada marka haline getirecegiz” dedi.

Vali Barus ardindan olusturulan bal ormaninda biberiye fidanlarini toprakla bulusturarak can suyu verdi.
Kaynak: İHA