Sosyal Medyadaki Yanlis Diyetlere Karsi Uyaran Diyetisyen Karakaya, 'Kilo Verecegim Diye Sagliginizdan Olmayin'

Sosyal medya platformlarindan görülerek uygulanan ve hizli kilo kayiplarina neden olan diyet ve kürlerin saglikli olmadigini belirten Diyetisten Rümeysa Karakaya, “Yanlis diyet programlari, birçok sagliksal sorunu beraberinde getirir. Kilo verecegim diye sagliginizdan olmayin” dedi.

Sosyal Medyadaki Yanlis Diyetlere Karsi Uyaran Diyetisyen Karakaya, 'Kilo Verecegim Diye Sagliginizdan Olmayin'


Diyetisyen Rümeysa Karakaya, vatandaslari sosyal medyada görerek uyguladiklari diyet ve kürlere karsi uyardi. ‘Bir haftada 10 kilo’ vatandaslarin önüne çikan diyetlerin asiri derecede sagliksiz oldugunu vurgulayan Diyetisyen Karakaya, saglikli bir diyetin sürdürülebilir ve kisinin yasam tarzina uygun olmasi gerektigini söyledi.

Karakaya, sürdürülebilir olmayan her diyetin beraberinde verilen kilolarin tekrar geri alinmasini garanti edecegini ifade etti.



Vatandaslarin bir haftada 10 kilo verdiren ve hizli sonuçlar alinan diyetlere daha çok itibar ettiklerini dile getiren Diyetisyen Rümeysa Karakaya, “Fakat bu dogru bir tutum degil. Bu diyetleri yaparken hizli kilo saglamak amaciyla çok düsük enerjili diyetler uygulaniyor. Yogun egzersiz programlari ve zayiflama ilaçlari ile çaylar kullaniliyor. Bizce bu tutum dogru degil. Hizli kilo kaybinin beraberinde getirdigi saglik sorunlari vardir. Mesela kas kaybi en önemli sonuçlarindandir. Yapilan bir çalismada saglikli bir diyet ile çok düsük enerjili bir diyet karsilastirildiginda, düsük enerjili diyetin 6 kat daha fazla kas kaybina neden oldugu gözlemlenmistir. Saglikli bir diyet sürdürülebilir olmalidir. Kisinin yasam tarzina uygun olmalidir. Sürdürülebilir olmayan her diyet beraberinde verilen kilolarin alinmasi garanti eder” seklinde konustu.

“Kilo verecegim diye sagliginizdan olmayin”

Vatandaslarin sosyal medya platformlarina bakarak yanlis diyet uygulamalarina yöneldikleri aktaran Karakaya, “Ancak diyet kisiye özel olmalidir. Mutlaka bir uzmandan destek alinmalidir. Diyet bireye özgüdür ve kisinden kisiye degisir. Sosyal medyadaki kürler veya diyetler çok uygun olmayan diyetlerdir. Diyet plani izlenirken, beslenme programi olusturulurken kisinin yag yüzdesi, kas kütlesi, ihtiyaci olan enerji ve besin ögeleri düsünülerek biz uzman tarafindan olusturulmalidir. Uzun dönemli çok düsük kalorili diyetler, hizli kilo kayiplari, besin ögelerindeki yetersizliklere neden olur. Besin ögesindeki yetersizlikler ise demir, folat ve B12 eksikligine neden olabilir. Bunlarda asiri yorgunluk ve anemi, saç dökülmesine neden olur. Yanlis diyet programlari, beraberinde birçok sagliksal sorunu beraberinde getirir. Kilo verecegim diye sagliginizdan olmayin” diye konustu.

Kaynak: İHA