Kiliçdaroglu, Müjdat Gezen'in '70. Sanat Yili' Programina Katildi

Usta tiyatrocu Müjdat Gezen’in ‘70. Sanat Yili’ kutlama programi, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun katilimiyla yapildi.

Kiliçdaroglu, Müjdat Gezen'in '70. Sanat Yili' Programina Katildi
Müjdat Gezen’in sahneye adim atisinin 70. yili, Cemal Resit Rey Konser Salonunda etkinlikle kutlandi. Moderatörlügünü Ilker Ayrik’in yaptigi etkinlige Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu, Eski Genel Kurmay Baskani Ilker Basbug ve çok sayida davetli katildi.

Yogun programlarindan dolayi etkinlige katilamadiklarini belirten Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu ve Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer de birer mesaj gönderdi. Gösterimi gerçeklestirilen tanitim filminde ünlü isimler Müjdat Gezen hakkinda düsündüklerini ve onun esprili yanlarini dile getirdi.

Duygu dolu anlar yasandi

Tanitim filminde Müjdat Gezen’in hakkinda düsündüklerini ve esprili yanlarini dile getiren sanatçilardan hayatini kaybedenler gösterildigi anlarda salonda duygu dolu anlar yasadi. Etkinlikte konusan CHP lideri Kemal Kiliçdaroglu, “Sanatin ve sanatçinin degerini bütün toplumun her katmaninin bilmesi gerekir. ’Bizi güldüren sanatçi’ olarak tanittilar ama izlerken duygulandigimiz anlar da oldu. Dolasiyla sanatçi bizi güldüren, aglatan, bizi düsündüren degerli bir insandir. Dolayisiyla sanatin ve sanatçinin önem kazandigi her toplum, bir anlamda gelismis bir toplumdur. Ögrencilik yillarimda, lise yillarimda Alexander Dumas’in ‘3 Silahsörler’ kitabini okumustum. Kitabin ön sözünde Alexander Dumas’in bu kitabi yazarken basindan geçen bir öykü var. O öyküyü anlatarak sanatin ve sanatçinin ne kadar güçlü oldugunu ifade etmek isterim. Alexander Dumas ’3 Silahsörler’i yazar, günlük bir gazetede Paris’te tefrika eder. Sabah erken saatlerde Parisliler gider, gazete büfelerinin önünde beklerler, gazeteyi alip ve romani izlemek isterler. Yaz aylari gelir ve Alexander Dumas gazetenin patronuna der ki ’Roman kalsin, ben tatile gidecegim, dönüste bitirecegim.’ ’Mümkün degil’ der. ’Bütün Parisliler sizi bekliyor’. ’Roman ne olacak? Romani bitir ondan sonra tatile gidebilirsin’ der. Kabul etmez. Bunun üzerine gazetenin patronu Alexander Dumas’i mahkemeye verir, yargicin karsisina çikar. Yargiç der ki, ’evet gazete patronu hakli. Siz bu romani bitirmek zorundasiniz. Çünkü bütün Parisliler senin romanini bekliyor’. Geriye döner Alexander Dumas, ’bana bir kagit kalem getirir misiniz’ der? Bir kagit kalem gelir. Romanin bas aktörünün adini yazar. ’Elinde kilici, ayaklari titredi, yere düstü ve öldü’. Altina ’son’ yazar. ’Roman bitmistir, gidin yayinlayin’ der. Bunun üzerine patron der ki, ’Tamam, pes ettim. Tatile git, dön ve ondan sonra romanini bitir’. Sanat ve sanatçinin gücü bu aslinda. Gönül ister ki Türkiye’nin bu kabus atmosferinde her siyasetçi zamanin belirli bir dilimini sanatçiya ayirabilsin. Sanatçilarla oturup konusabilsin. Onlarla dertlesebilsin. Ama maalesef böyle bir ortam hemen hemen son 20 yildir hiç yaratilmadi. Böyle bir ortama toplumun da ihtiyaci var. Siyasetçilerin de ihtiyaci var. Böyle bir ortami yaratmak dilegiyle hepinize sükran borçluyum. Hepinize tesekkür ederim. Bizi güldüren, zaman zaman aglatan Müjdat Gezen’e de hepinizin huzurunda saygilarimi sunuyorum” diye konustu

“Cumhuriyet Gazetesi de yeni bir yazar kazandi”

Müjdat Gezen’in artik Cumhuriyet Gazetesi’nde yazi yazacagini söyleyen Cumhuriyet Vakfi Baskani Alev Coskun ise, “Müjdat Gezen 70 yildan sonra ’ben artik bu isi birakiyorum ve jübilemi yapiyorum’ diyor. Bu gece. Cumhuriyet Gazetesi de yeni bir yazar kazandi. O benim çok eski arkadasim. Baskanim Sayin Hikmet Çetin’in söyledigi gibi isi birakmamis oluyor. Cumhuriyet Gazetesi’nde her gün bir damla bal damlatiyor. Hafta sonlari da genel bir yazi yaziyor. Gerçekten çok yakistilar birbirlerine. Cumhuriyet Gazetesi ve Müjdat Gezen çok yakisti birbirine” dedi.

Kaynak: İHA