800 Yillik Kümbet Zamana Direniyor

Elazig’da Karakaya Baraji’ni gören manzarasi ile dikkat çeken Selçuklular döneminden kalma kümbet zamana direniyor. Içerisi zaman zaman defineciler tarafindan kazilan tarihi yapi, restore edilerek turizme kazandirilmayi bekliyor.

800 Yillik Kümbet Zamana Direniyor
Sivrice’nin Doganbagi köyünde bulunan tarihi kümbet zamana karsi direniyor. Yaklasik 800 yillik oldugu tahmin edilen Selçuklular dönemine ait kümbet, manzarasi ile görenleri kendine hayran birakiyor. Birçok büyük depremde ayakta kalmayi basaran kümbetin içi defineciler tarafindan zaman zaman kaziliyor. Yöre sakinleri, Diyarbakir Kültür Varliklarini Koruma Müdürlügü tarafindan sit alani ilan edilen kümbetin restore edilerek turizme kazandirilmasini bekliyor.

Kümbetin içerisinde mezar oldugunu belirten köy muhtari Serhat Yildirim, “Bu kümbetler o zamanki seçkin devlet adamlari veya komutanlar için yapiliyormus. Muhtemelen öyle birisi için yapildi. Tas ve kireçle yapilmistir. Karakaya Baraj Gölü’ne hakim bir noktadir. Bir tepeye kurulmustur. Zaman zaman içindeki mezar defineciler tarafindan kaziliyor. Bunu biz göremiyoruz. Sonradan fark edip yetkililere bildiriyoruz. Diyarbakir Kültür Varliklarini Koruma Müdürlügü burayi restore edecegini söyledi.

Sit alani ilan edildigi için biz bir sey yapamiyoruz. Yetkilileri restore etmeye davet ediyoruz. O zaman gelindi ve etütü yapildi. Biz de sabirsizlikla bekliyoruz. Zaman zaman gelenler oluyor. Fotograf çekiyorlar ve begeniyorlar. Yalniz biraz yolumuz sikintili. Yolumuz güzel olsa daha çok ziyaretçi gelecektir. Muhtesem bir manzarasi var. Diger köylerden bile görünüyor. Herkesi buraya davet ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA