30 Ilin Yöresel Yemekleri Ve El Sanatlari Ahlat'ta Sergilendi

Bitlis’in Ahlat ilçesinde düzenlenen "Kültürel Etkilesim ve Yöresel Yemekler ile Zanaatkar Eller Ahlat’ta" etkinlikleri çerçevesinde 30 ilin yöresel yemek ve el sanatlari sergilendi.

30 Ilin Yöresel Yemekleri Ve El Sanatlari Ahlat'ta Sergilendi
Kültür ve Turizm Bakanliginin destekleriyle Ahlat Belediyesi tarafindan 1071 Millet Bahçesi’nde düzenlenen etkinliklerde 30 ilin yöresel el sanatlari ve lezzetleri begeniye sunuldu. Etkinligin ikinci gününde de etkinliklere ilgi gösteren vatandaslar, 1071 Millet Bahçesi’nde açilan yöresel yemekler ve el sanatlari stantlarini ziyaret ederek yöresel yemeklerden tadip, el sanatlari ürünlerini inceledi.

Etkinligin ikinci gününe de vatandaslarin yogun ilgi gösterdiklerini belirten Ahlat Belediye Baskani Abdulalim Mümtaz Çoban, “Ahlat artik Türkiye’de birçok faaliyet alaninin bulusma adresidir. Biz de bu vesileyle 1071 kutlama alaninda bir taraftan 1071 kutlamalarini yaparken, diger taraftan da çesitli etkinliklerle bu ihtiyaçlara cevap vermeye çalisiyoruz. Ahlat Belediyesi olarak Kültür ve Turizm Bakanligimizla ortak proje yürüttük. Bu projeyle Türkiye’nin lezzet ustalarini Ahlat’ta bulusturduk. Bununla da gastronomiye kuvvet vermeye çalistik. Gördügümüz kadariyla buradaki ustalarimizin bir yarisi oldu. Ahlat, Selçuklu mutfaginin çok güzide bir alanidir. Tam bir lezzet bulusmasi oldu. Bugün ulusal, bundan sonra ise uluslararasi lezzet ve gastronomi bulusmasi festivaline dönüstürecegiz. Bu yilki festivalimiz karmaydi. Hem el sanatlarimiz hem gastronomiydi. El sanatlarimizda ise yaklasik 30 ayri sehrimizin katilimiyla Türkiye’nin el sanatlarini ve ayni zamanda ilimiz ve ilçelerimizin el sanatlari bulustu. Çokta ilgi gördü. Hepsine ayri ayri tesekkür ediyorum. Biz bu konuda çok zengin bir ülkeyiz. Ahlat bin yil önceki baskentimiz, buradaki bulusmada herkesi tatmin etti. Iki ayri konuda da böyleyiz. Ayni zamanda Türkiye’nin en önemli tarim merkezlerinden birisiyiz. Böylece burada yetisen ürünlerimiz de mutfagimizi zenginlestirme özelligine sahip. Sebzede, meyvede, bakliyatta Ahlat böyle bir merkez. Bu festival alaninda bulusmak için de herkesin ayri bir talebi var. Bizde tüm taleplere ayri ayri cevap vermeye gayret ediyoruz. Ahlat dün oldugu gibi milletimizin bulusma noktasi olmaya devam edecek. Alandaki tüm katilimcilara basarilarindan dolayi tesekkür ediyorum. Bu festivalimiz halkimiza hayirli olsun’’ dedi.

Mardin’in Ömerli ilçesinden gelen el sanatkari Sevim Yaman, “Kaymakamimizin destegiyle buradaki etkinlige katildik. Burayi çok begendik ve sevdik. Ömerli’de bayanlarimizin ürettigi ürünleri burada sergilemekten mutluluk duyduk. Çok güzel bir etkinlikti, katkisi olanlara tesekkür ederim” seklinde konustu.

Trabzon’dan katilim gösteren Ipekyolu Kadin Girisim Üretim Kooperatifi üyesi Neslihan Çorak da, Ahlat’ta bulunmaktan mutluluk duydugunu belirterek, “Trabzon’da bulunan 18 ilçe kadinlarinin el emegi ürünlerini sergilemek için buraya geldik. Ürünlerimizin hepsi el dokumasidir. El dokumasi kumaslarimiz var. Atölyemizde dokudugumuz ürünlerimiz var. Ahlat Belediye Baskaninin daveti üzerine geldik. Burayi çok begendik. Allah nasip ederse tekrar gelecegiz. Trabzon kadinlari adina tesekkür ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA