Türk Hattattan Tarihi Basari

Islam Tarih, Sanat ve Kültür Arastirma Merkezi (IRCICA) tarafindan 12’ncisi düzenlenen Milletler Arasi Hat Yarismasi’nin birincileri belli oldu.

Türk Hattattan Tarihi Basari


Hattat Mustafa Rakim Efendi’ye ithaf edilerek Haziran 2021’de ilan edilen 12’nci Milletler Arasi Hat Yarismasi’nin kazananlari belli oldu. 10 farkli yazi türünde 31 ülkeden 535 hattat tarafindan toplam 697 eser sunuldu. IRCICA Genel Direktörü Prof. Dr. Mahmud Erol Kiliç baskanliginda Cezayir, Fas, Irak, Iran, Misir, Suriye, Suudi Arabistan ve Türkiye’den hat uzmanlarindan olusan jürinin degerlendirmeleri neticesinde 10 ülkeden 49 hattata ait 61 esere ödül verildi.

Dereceye giren hattatlara nakit para ödülü verildi.

Yarismada birincilere 10 bin, ikincilere 7 bin 500, üçüncülere 6 bin dolar takdim edildi. Mansiyon ödülü alan yarismacilara ise biner dolar nakit para hediye edildi. Yarismada toplamda 200 bin dolar ödül dagitildi.

Törende ayrica IRCICA’nin düzenledigi hat sanati egitim programlarini basariyla tamamlayan, 9 ülkeden (Hindistan, Hollanda, Ingiltere, Kazakistan, Lübnan, Malezya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Yemen ) 15 hattata icazetnameler verildi.



Kazananlara toplamda 200 bin dolar ödül dagitildi

Hat yarismasinda dereceye giren yarismacilara toplamda 200 bin dolar ödül dagitildigini belirten IRCICA Genel Direktörü Prof. Dr. Mahmud Erol Kiliç, “Yarismanin 12’ncisini düzenledik. 25 senedir yarismamizi sürdürüyoruz. Her 3 yilda bir yarismayi düzenliyoruz. Hat sanatinin kendine göre bir incelikleri vardir. Bunu hat sanatinda uzun yillar emek vermis hat uzmanlari hocalarimiz var. Bu hocalarimizda bu seneki jürimiz oldu. Türkiye’den de jüriler arasinda yer alanlar var. Bunun yani sira Iran, Irak, Misir, Suriye ve Fas’tan da jürilerimiz bulundu. 10 gün boyunca burada kampa çekildiler. Yarisma için 697 tane eser teslim edildi. Bunlarin içerisinde 61 tanesi seçildi. Seçerken de çok adil bir sekilde. Hat sanatini icra edenin kim oldugunu bilmeden kontroller yapildi. Bu seneki yarismada Endonezyali hattatlar dikkat çekti. Hattatlara maddi olarak toplamda 200 bin dolar ödül dagitildi. Birinciye 10 bin ikinciye 7 bin 500 ve üçüncüye 6 bin dolar ödül takdim edildi. Bunun yani sira mansiyon ödülleri alanlara biner dolar verildi” dedi.



Hat yarismasinda Celi Ta-Lik kategorisinde birincilik Türkiye’nin oldu

Üç sene sonunda birinciligi kazandigini ifade eden Hattat Yusuf Mazi, "Hat yarismasina 3’üncü kez katiliyorum. Bu yarismalar 3 senede bir gerçeklestiriliyor. Her zaman ayni heyecanla yarismaya yazi gönderdim. Ilk yarismamda mansiyon ikincisinde ikincilik ve bu seneki yarismada ise sonunda birinci oldum. Özellikle burada ödül disinda insanlar ile bir arada olmaktan ve bu kadar hattatlarin oldugu bir camiada içinde olmaktan çok mutluyum. 2012’den itibaren hat sanatini profesyonel olarak yapiyorum. Ilk bu yarismalar yapildigi zaman daha çok Türkler katiliyordu. Fakat zaman geçtikçe çok fazla ülkeye bu hat sanati yayildi. Bu sene özellikle Endonezyali hattatlar dikkat çekti. Birçok dalda birincilikleri kaptirdik. Fakat baktigimiz bu sanatin dünyaya yayilmasi daha önemli. Meslegimi ölene kadar devam ettirecegim" seklinde konustu.

Kaynak: İHA