Uzmanindan Günes Alerjisi Uyarisi

DÜZCE – Uzm. Dr. Eda Hasal, havalarin isinmasiyla birlikte vatandaslari günes alerjisine karsi dikkatli olmalari konusunda uyardi.

Uzmanindan Günes Alerjisi Uyarisi
Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Cilt Hastaliklari Uzmani Dr. Eda Hasal, son zamanlarda havalarin isinmasiyla birlikte hastalarin kasinti, kizariklik ve döküntü sikayetlerinin arttigini söyledi.

Hasal, "Bu sikayetler, uzun süre günesten uzak kalan cildimizin, günes isigini görünce tepki vermesinden kaynaklaniyor. Günes isinlari ultraviyole ile olusan alerjik reaksiyon türü. Tani koymak daha kolay. Hasta bize öyküsü ile birlikte geliyor ama tedavi kismi birazcik daha zorlayici olabiliyor. Hastalara mutlaka sikayetin basladigi günden itibaren günesten korunmayi öneriyoruz. Daha çok mineral etkili günes koruyucularini el, yüz, bacak gibi açik olan bölgelere kullanmalarini istiyoruz. Eger siddetli ataklar yasaniyorsa kortizonlu kremler veya kortizonlu hap tedavileri verebiliyoruz" dedi.



"Kurdesen vakalarinda da artis oluyor"

Kurdesen vakalarinda da artis oldugunu belirten Hasal, "Günes ile tetiklenen kurdesen vakalarinda da artislar oluyor. ’Kurdesen yaz mevsiminde olur veya günesin çok yogun oldugu dönemde oluyor’ diye bir sey yok. Kisinin duyarlilik esigi ile ilgili bir durum. Kurdesen bazen kis aylarinda da görülebiliyor. Bu hastalara günes koruyuculari kullanmalarini ve cildi günesten korumaya yönelik daha kalin örülmüs kiyafetler giymelerini öneriyoruz. Ayni zamanda tedavi etmek amaciyla alerji haplarindan, gerekirse kortizonlu haplardan faydalaniyoruz" diye konustu.

Vatandaslara uyarilarda bulunan Eda Hasal, "Yaz aylarinda mümkün mertebe disarida olan islerimizi saat 10.00’dan önce ya da 16.00’dan sonra yapmaliyiz. Eger mümkünse aktivitelerimizi biraz daha kisitlayabiliriz. Eger bunlari yapamiyorsak günes koruyucusu önlemi mutlaka almaliyiz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA