Bayram Pabuçlari Dama Atildi

Izmir’de 64 yildir kunduracilik yapan 81 yasindaki Cuma Özgün, Ramazan Bayrami öncesinde yasadigi yogunlugu özlemle ariyor. Geçmis yillarda bayrama özel ortalama 40 ayakkabi yaptigini belirten Cuma Usta, bu yilki bayram öncesi ise sadece 4 müsterisinden bayram ayakkabisi siparisi aldi.

Bayram Pabuçlari Dama Atildi
Izmir’in Yenisehir mevkiinde kunduracilik yapan 81 yasindaki Cuma Özgün, 64 yildir durmaksizin çalisiyor. 3 çocugunu memleketi Elazig’da küçük yaslarda ögrendigi meslegi sayesinde okutan Cuma Usta, el yapimi kunduralarin eskisi kadar ragbet görmedigini, yaklasan Ramazan Bayrami öncesinde az sayida siparis geldigini söyledi.

Geçmis yillarda bayram öncesi ortalama 40 ayakkabi siparisi aldigini ancak bu yil sadece 4 müsterinin bayram ayakkabisi siparisinde bulundugunu ifade eden Özgün, “Simdilerde eski islerin tadi yok. Eskiden bu dükkanda ustalarimiz, çiraklarimiz, kalfalarimiz olurdu. Simdi kimse yok. Meslek artik bitti. Eskiden bayram öncesi 40 tane ayakkabi siparisi alirdim, bu bayram öncesi 4 tane siparis aldim” dedi.



“Çirak yetismiyor”

Ileri yasina ragmen çalismayi sürdüren Cuma Usta, “Küçük bir çocukken bu ise basladim, hala çalisiyorum. Evde oturunca basim agriyor. Dükkana gelip çalisiyorum. Ayakkabilari özel ölçü ile elde yapiyorum. Bu is agir bir istir. Kimse ögrenmek için gelmez. Çirak yetismiyor. El isi ayakkabicilik artik bitti, makine ile yapiliyor. Ancak benim yaptigim ayakkabi yirtilmaz, koku yapmaz. Malzemelerim iyidir. Her sey deridir” diye konustu.

Kaynak: İHA