30 Yildir Baskan

Samsun’da 30 yil önce Berberler Odasi Baskani seçilen, e zaman Türkiye’nin en genç meslek odasi baskani olma özelligini tasiyan Zabit Pilan, 30 yildir baskanlik görevini devam ettiriyor. Pilan, 8. dönem baskan seçildi.

30 Yildir Baskan
Zabit Pilan, 1992 yilinda yapilan Samsun Berberler Odasi genel kurulunda baskan seçilerek Türkiye’nin en genç meslek odasi baskani olmustu. O dönem Türkiye’nin en genç oda baskani olan Zabit Pilan, aradan geçen 30 yilda 10’a yakin seçime girerek kazandi ve baskanlik görevini devam ettirdi. Meslekte ‘artistik tiras’ dalinda dünya birinciligi de olan Pilan, 15 yildir araliksiz devam ettirdigi ‘pazar günü tatili’ ile de adindan söz ettirdi. Birçok ilde hayata geçirilemeyen, hafta tatili uygulamasini 15 yildir sürdüren Pilan, genel kuruldan aldigi yetki ile baskanlik görevini 4 yil daha sürdürecek.

“Türkiye’nin en genç oda baskaniydim, 30 yildir oda baskaniyim”

30 yildir oda baskani olduguna deginen Zabit Pilan, “Berberler canli cisim üzerinde is yapan zanaatkarlarin isidir. Insanlarla birebir iliskide bulunmak çok keyif verici. Sansimiza 1992’de berberlikten oda baskanligina geçtim. O dönem Türkiye’nin en genç oda baskani ve en genç federasyon yönetim kurulu üyesi olarak dikkat çektim. Baskanligi çok severek yapiyorum. 1961 dogumluyum. Geçim sikintisindan dolayi 7 çocugun en büyü olarak genç yasta berber çiragi oldum. 30 yildir da oda baskanligi yapiyorum. Geçen gün genel kurul yaptik. 8’e yakin genel kurul geçirdik. Zaman zaman karsimiza rakipler de çikti. Bu defa rakip çikmamasina ragmen 400 berber gelerek yine de bana oy verdiler. Odamiza kayitli 650 berber var. Mevcut berberleri korumak için yetki belgesiz kisilere is yeri açtirmiyorum. 1000’e yakin da berber kalfamiz var. Bu isi bilenin yapmasi gerekiyor” dedi.



“15 yildir berberlerin Samsun’da Pazar günü tatil yapmasini sagladik”

Türkiye’de pazar günü tatili uygulamasini 15 yildir araliksiz sürdürdüklerine de parmak basan Baskan Pilan, “Meslektaslarimizin bana saygilarindan çok mutluyum. Insanlarin yilin 365 günü izinsiz çalismasi psikolojilerini bozar. Bizler de insaniz ve canli cisim üzerinde is yaptigimiz için dinç olmamiz lazim. Samsun’da 15 yildir pazar günleri berber dükkanlari açilmiyor. Son genel kurulda da gündeme getirdim. Kurula katilan 400 berber de pazar günü tatilinin devam etmesini istedi. Pazar günü dükkanlarini açanlara ceza da yaziyoruz. Bu uygulamaya bazi illerde de geçildi ama basarili olamadilar. Ömrüm yettigi ve baskan oldugum sürece pazar günleri berber dükkanlari açilmayacak” diye konustu.



“Yetkisiz olarak berber dükkani açan yabanci uyruklularin dükkanlarini kapattik, Türk berberlere kalfa yaptik”

Çok ucuz fiyata tiras yapan ve temiz olmayan ortamlarda çalistirilan yabanci uyruklu kisilerin açtigi berber dükkanlarinin kapatildigina dikkat çeken Zabit Pilan, sunlari söyledi:

“Bir dönem berber dükkani açan yabanci uyruklulardan oldukça sikayet geliyordu. Yetkisiz ve izinsiz olan is yerleri Ilkadim Belediyesi tarafindan kapatildi. Bizim ceza yazma yetkimiz var ama kapatma islemi yapamiyoruz. Is yeri kapanan yabanci uyruklulari Türk berberlerin yanina kalfa olarak verdik. Bu sekilde daha iyi para kazanip, daha iyi berber olarak yetisiyorlar. Yabanci uyruklu vatandaslarin açtigi berber dükkanlarinda hijyen sifirdi. Bu insanlar ülkemize misafir olarak geldi. Bu kisilerin izinsiz ve yetkisiz dükkan açmalari uygun degil. Eski Samsun Valisi Osman Kaymak, beni makamina çagirip; ‘Bunlari kapatiyorsunuz, ne oluyor?’ diye sordugunda, daha iyi berber olarak yetiseceklerini ve daha iyi para kazanacaklarini söylemistim. Samsun’da yabanci uyruklu kisilerin açtigi usulsüz dükkanlar kapatildi ve artik daha iyi sartlarda Türk berberlerin yaninda kalfalik yapiyorlar. Bizim su anki tarifemizde saç-sakal tirasi 60 TL. Onlar dükkanlar kapanmadan önce 5 TL’ye tiras ediyorlardi. Çünkü saç keserken bir sanat yok, hijyen yok, maliyetleri yoktu. Türk berberlerle haksiz rekabet etmeye çalisiyorlardi. Simdi Türk berberlerin yaninda çalismaya baslayinca bu sikintilar giderildi. Onlar da Türk berberlerde su anda daha iyi sartlarda çalisiyorlar.”
Kaynak: İHA