Ailelere Terapi Gibi Egitim

Trabzon’un Tonya ilçesinde Milli Egitim Bakanliginca uygulamaya konulan “Aile Okulu Projesi” sayesinde ögrenci velilerine adeta terapi niteliginde egitim veriliyor.

Ailelere Terapi Gibi Egitim
Cumhurbaskanligi genelgesi dogrultusunda çocuklarin egitiminde en önemli yapi taslarindan biri olan ailelerin ve devaminda toplumun sagliginin korunmasina katki saglamak; aile içi iliskiler, ev yönetimi ve çocuklarin davranis yönetimlerine rehberlik edilmesi vb. amaçlarla Milli Egitim Bakanligi tarafindan baslatilan Aile Okulu Projesi Trabzon’da yaklasik 5 ay önce uygulanmaya basladi.

Aile Okulu Egitici Egitimine katilan koordinatör ögretmenler tarafindan Trabzon’da gönüllü ögretmenlere Aile Okulu Egitici Egitimi Kursu verilerek Halk Egitimi Merkezleri marifetiyle ögrenci velilerine Hayat Boyu Ögrenme Genel Müdürlügü Aile Okulu Kursu verilmesi saglaniyor.

Milli Egitim Bakanligi (MEB) Hayat Boyu Ögrenme Genel Müdürlügü “Aile Okulu Egitici Egitimi” Kurs Programi çerçevesinde Trabzon’da 2022-2023 egitim-ögretim yilinda ilki 3 Agustos 2022 tarihinde Akçaabat ilçesinde olmak üzere Akçaabat, Arakli, Arsin, Çarsibasi, Of, Ortahisar, Sürmene, Salpazari, Tonya, Vakfikebir ilçelerinde toplam 19 kursa 519 ögretmen katilarak 429 ögretmen egitim vermek üzere sertifika aldi. Tüm ilçelerde açilan 310 kursa 9 bin 830 kursiyer (veli) katilirken, proje çerçevesinde kurs faaliyetleri sürüyor.

Yaklasik 10 bin aile faydalandi

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Trabzon Il Milli Egitim Müdürü Hüseyin Burak Fettahoglu, Aile Okulu projesinden yaklasik 10 bin velinin faydalandigini belirterek “Aile okulu projesi Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in esleri Emine Erdogan himayesinde baslatilan ve Bakanligimizca da bütün illerimizde de yürütülen bir proje. Bizlerde Trabzon ilimizde Aile Okulu Projesi kapsaminda projeye baslandigi günden itibaren 8 farkli alanda ailelerimize 44 saatlik egitim veriyoruz. Trabzon’da su ana kadar Aile Okulu kapsaminda bu egitimlerden 10 bin velimiz faydalandi ve faydalanmaya da devam ediyor. Bu egitimlere çok yogun bir ilgi var velilerimiz 8 farkli baslikta 44 saat içeren egitimlerle birlikte Aile Okulu Projesindeki egitimlerini tamamlamis oluyorlar. Buradaki maksadimiz, amacimiz güçlü ailelerle birlikte güçlü toplumlar ve güçlü gelecek olacak. Velilerimiz de bu egitimlerle beraber çocuklarinin yarinlarina onlarin kalplerine zihinlerine ve ruhlarina dokunmalari adina, bu proje farkindalik olusturan çocuklarin gelecegine ailelerin daha güçlü aile olmasina bu vesileyle de toplumunda daha da güçlenmesine vesile olan bir proje. Ilimizde de çok yogun bir sekilde ilgi görüyor. Projemizin içerisinde Aile içi etki iletisiminden tutun da sosyal becerilerin duygusal becerilerin güçlendirilmesine kadar birçok alanda egitim verilmekte. Velilerimiz özellikle aile içi etkilesimden aile içi iliskilerin güçlendirilmesi egitimleriyle yarinlarina dokunma adina önemli bir farkindalik olusturmus oluyoruz” dedi.



"Çocuklarimizla daha iyi nasil iletisim kurariz? nasil davraniriz? onlari ögreniyoruz"

Tonya ilçesinde egitime katilanlardan Zehra Saki ise proje sayesinde ögrendikleriyle çocuklarina davranisi daha farklilastigini kaydederek “Burada her türlü kurslarimiz var asçiliktan tutun da horon, koro, nakis, terzilik kursumuz var. Egitimlerimiz çok güzel ögreniyoruz. Proje sayesinde çocuklarimizla daha iyi nasil iletisim kurariz? nasil davraniriz? onlari ögreniyoruz. Çocuklarimiza büyüklerine karsi saygili olmalari gibi konulari ögrenmeye çalisiyoruz. Iki çocugum var, burada ögrendiklerimden sonra çocuklarima daha yakinlik göstermeye ve tatli dille onlari kendimize çekmeye çalisacagiz” diye konustu.

Tonya Halk Egitim Merkezi ögretmenlerinden Aynur Saglam ise ögrendikleriyle çocuklarina karsi iletisimde kolayliklar oldugunu belirterek, “Su anda ögrendiklerimizi çocuklarimiz dogdugu zaman ögrenmem gerekiyordu çok güzel bir proje. Çocuklarimi büyüttüm, bu proje bana gelecek torunlarim için örnek oldu. Proje sayesinde onlari daha bilinçli daha güvenli daha bilgili olarak yetistirecegime inaniyorum. Projeyi hayata geçiren sayin Cumhurbaskanimizin esi Emine Erdogan’a Milli Egitim Bakanimiz Mahmut Özer’e çok tesekkür ederim. Projeden öncesiyle burada ögrendiklerin çok farkli. Buradakileri ögrenmis olsaydim çocuklarima daha farkli davranabilirdim bu yüzden eksikligini hissediyorum. Ögrendiklerim çocuklarimla iletisim açisindan daha da kolaylik sagladi. Çocuklarimin özgüvenini kazanmada onlara nasil davranma konusunda hangi yasta ne gibi davranislarda bulunacagimdan daha emin olurdum” seklinde konustu.



"Insan bazen sert bir sekilde söyleyecegi sözü burada ögrendiklerinden sonra sakin bir sekilde söylüyor"

Ögrendikleriyle çocuklarina karsi davranisinda degisiklikler oldugunu belirten 6 çocuk babasi Sevki Aygün ise “Hocamizin davranis biçimleri konusunda anlattiklari dogru bizim de davranislarimiz siddet yanlisi. Çünkü bizim de aldigimiz egitim bu yöndeydi. Biz maddi sikintilar çok çektik ancak çocuklarima çektirmiyoruz. Buradaki egitimin çok faydasi oldu. Insan bazen sert bir sekilde söyleyecegi sözü burada ögrendiklerinden sonra sakin bir sekilde söylüyor. Ilkokul mezunuyum ancak egitime muhtacim. Burada açilan kurslara sürekli gelmeye çalisiyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA