Japonya'da Önceki Basbakan Abe'den Iktidar Partisi Iç Seçimlerinde Muhafazakar Takaiçi'ye Destek

Japonya'da en uzun süre basbakanlik yapan Abe Sinzo'nun, iktidar partisi iç seçimlerinde, eski Içisleri ve Iletisim Bakani Takaiçi Sanae'yi destekleyecegi bildirildi.

Kyodo ajansinin Liberal Demokrat Parti (LDP) kaynaklarina dayandirdigi haberine göre eski Basbakan Abe Sinzo, ay sonunda düzenlenecek liderlik yarisinda oyunun rengini belli etti.

Buna göre Abe Sinzo yakin çevresiyle, parti içinde herhangi bir siyasi fraksiyonda yer almayan ve seçilirse LDP'nin ilk kadin genel baskani olacak eski Içisleri ve Iletisim Bakani Takaiçi'yi destekleyecegi bilgisini paylasti.

Abe'nin, eski Kabine Bas Sekreteri Hosoda Hiroyuki'nin liderligini yürüttügü LDP içinde en büyük siyasi fraksiyon olarak bilinen milletvekili grubu üzerinde etkisi bulundugu biliniyor.

Seçilmesi halinde, "Abe dönemlerinde uygulanan muhafazakar politikalarin sürdürüleceginin" detaylarini içeren bir kitabi Takaiçi'nin yakin zamanda yayimlayacagi kaydedildi.

2012-20 döneminde 8 yil üst üste basbakanlik yaparak "ülkenin en uzun süre basbakani" unvanini elde eden Abe Sinzo, Agustos 2020'de sagligini gerekçe göstererek görevinden istifa etmisti.

LDP içi seçim sürecinin 17 Eylül'de baslamasi ve seçimin 29 Eylül'de gerçeklestirilmesi planlaniyor.

Japonya Temsilciler Meclisi (Suugiin) milletvekillerinin resmi görev dönemi 21 Ekim'de sona eriyor. Olagan genel seçimlerin bu tarihten önce yapilmasi gerekiyor.

Kaynak: AA