Saglik Ekipleri Kars'ta Asilama Için Kapi Kapi Dolasiyor

Il Saglik Müdürü Zakir Lazoglu: 'Su ana kadar yaklasik 300 bin asi uygulamis olduk, hedef nüfusun yüzde 80'ini asiladik. Tabii hedeflerimiz bitmedi, tüm vatandaslarimizin asilanmasi ve tam asi olmasini istiyoruz' 'Asi oranlari düsük olan köyleri belirledik, özellikle saglik yöneticileri olarak, kendim de dahil olmak üzere bütün köylerde ev ev dolasarak, vatandaslari asiya ikna ediyoruz' Köylülerden Abdullah Korbas: 'Saglik ekipleri sag olsun hepimizi tek tek aradi, asi olup olmadigimizi sordu, asi olmayanlar için köyde çadir kurarak asi yapiyorlar. Asi ayagimiza kadar geldi'

ISMAIL KAPLAN - Kars'ta saglik ekipleri, kentteki hedef nüfusun tamamini asilamak için köylerde kapi kapi dolasip vatandaslara yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asilarini yapiyor.

Kentte özellikle asilama oraninin düsük oldugu köylerde asilamanin artirilmasi için Kars Il Saglik Müdürü Uzman Dr. Zakir Lazoglu koordinesinde baslatilan çalismalar devam ediyor. Ekipler, asilama oranlari düsük köyleri tespit edip ardindan bu yerlesim birimlerine gidiyor.

Asilama oraninda hedef nüfusun yüzde 100'ünü asilama hedefi ile yola çikan saglik ekipleri, köylerde ev ev dolasip vatandaslari asi olmalari yönünde ikna etmeye çalisiyor. Il Saglik Müdürü Lazoglu da ekiplerle köy köy gezerek vatandaslari bilgilendiriyor.

Saglik ekiplerinin çalismalari ile yurttaki asilama tablosunda en az bir doz asi olmus 18 yas üstü nüfus açisindan mavi, iki doz asi olmus nüfus açisindan ise turuncu kategoride yer alan kentin Halefoglu köyüne giden asi ekibi köyde kurduklari çadirda vatandaslari asiladi.

Asi olmak istemeyen veya asi yaptirmak için çadira gelemeyen köylülerin evlerini tek tek ziyaret eden asi ekibi, herkesin asi olabilmesi için özverili çalismasini sürdürüyor.

Türk Kizilay ekibi de saglik çalisanlarina destek olmak için onlarla köylere gidip asi olanlara ikramlarda bulunuyor.

- "Hedef nüfusunun yüzde 80'ini asiladik"

Il Saglik Müdürü Zakir Lazoglu, AA muhabirine, Türkiye'de oldugu gibi Kars'ta da asilama çalismalarinin tüm hiziyla devam ettigini söyledi.

Zorlu cografya sartlarina aldiris etmeden herkesi asilama hedefiyle çiktiklari yolda gece gündüz çalistiklarini anlatan Lazoglu, "Su ana kadar yaklasik 300 bin asi uygulamis olduk, hedef nüfusun yüzde 80'ini asiladik. Tabii hedeflerimiz bitmedi, tüm vatandaslarimizin asilanmasi ve tam asi olmasini istiyoruz. Bu yüzden asi oranlari düsük olan köyleri belirledik, özellikle saglik yöneticileri olarak, kendim de dahil olmak üzere bütün köylerde ev ev dolasarak, vatandaslari asiya ikna ediyoruz." dedi.

Lazoglu, asilama çalismalarini her yerde yürüttüklerini ifade ederek, "Gördügümüz kadariyla vatandaslarimizda ikna olup, bize destek oluyor, hepsine tesekkür ediyoruz. Daha öncesinden asi olmayan vatandaslari telefonla ariyoruz. Öncelikle asi konusunda tereddütlerini dinliyoruz, sonrasinda telefonla ikna edebildiklerimizi gelecegimiz günü belirleyerek, çadirimiza davet ediyoruz. Tereddütleri olanlari ise evlerine gidip ikna etmeye çalisiyoruz. Saglik çalisanlarimiz Kovid-19 basladigindan beri büyük bir özveriyle çalismaktadir. Asinin bulunmasiyla asilama çalismalarinda da çok büyük özveri gösterdiler, vatandaslarin sevgisi ekiplerimizi daha çok cesaretlendirdi, hepsine tesekkür ediyorum." diye konustu.

- "Asi ayagimiza kadar geldi"

Türk Kizilay Kars Sube Baskani Siddik Demir ise Kizilay ekibi olarak asilama çalismalarinda saglik ekiplerine destek vererek yüklerini azaltmaya çalistiklarini belirterek, "Saglik personellerin bugüne kadar yaptigi basarili çalismalarinda muhakkak yiprandi, çok fazla sikinti yasadilar. Bunun farkindayiz, biz de Kizilay olarak saglik ekiplerine nasil destek olabiliriz, 1 kisi de olsa ikna edebilir miyiz, bu çalismalara destek vermek adina onlarla birlikte köye geldik. Hedefimiz Kars'i yüzde 100 asi noktasina getirmek." ifadesini kullandi.

Köylülerden Abdullah Korbas da köylerine böyle bir hizmetin gelmesinden memnuniyet duyduklarini dile getirerek, "Saglik ekipleri sag olsun hepimizi tek tek aradi, asi olup olmadigimizi sordu, asi olmayanlar için köyde çadir kurarak asi yapiyorlar. Asi ayagimiza kadar geldi, Allah tüm çalisanlardan razi olsun. Eskiden hastaneye gitsek bu hizmeti alamazdik, simdi evimizden çikmadan bile asi yapabiliyoruz. Birilerinin bizleri bu kadar düsünmesinden çok mutlu oluyoruz, asi ekipleri köyümüze kadar gelmis bizler de asi olup kurallara uyarak onlara destek olmamiz lazim." ifadesini kullandi.
Kaynak: AA