Kocaeli Valisini Kizdiran 'Piknik' Mesajlari

Kentte uygulanan ormanlara giris yasagi ile ilgili çok sayida mesaj aldigini kaydeden Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, "Vatandas diyor ki; "Ben nerede mangal yakacagim, piknik yapacagim" 3 gün mangal yakmazsan ne olur yani? Bana özel mesajlar geliyor, "mangal Allah mangal, piknik Allah piknik." Ya Türkiye yaniyor, bugün piknik günü mü yani?" dedi.

Kocaeli Valisini Kizdiran 'Piknik' Mesajlari
Kocaeli Sanayi Odasinda düzenlenen programa katilan Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, son günlerdeki orman yanginlarina degindi. Kocaeli’de orman yangininin yasanmamasi için gerekli tüm tedbirlerin alindiginin altini çizen Vali Yavuz, ormanlara giris yasagi, havai fisek atilmasi, ates ve mangal yakilmasi yasaklarini degerlendirirken, kendisine mangal yakmak için mesaj atan vatandaslara "Ya Türkiye yaniyor, bugün piknik günü mü?" diyerek sitem etti. Vali Seddar Yavuz, halka gerekli hassasiyeti göstermeleri konusunda uyarilarda bulundu.

"Maalesef akcigerlerimiz yaniyor"

Orman yanginlarinin çok önemli bir husus oldugunun altini çizen Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, "Maalesef akcigerlerimiz yaniyor. Gerçekten uykularimiz kaçiyor. Özellikle bu küresel isinmanin da etkisiyle, hava sicakliklarinin artmasi neticesiyle ciddi bir hassasiyet söz konusu. Nem oranlarinin düstügü, hava sicakliklarinin arttigi ve rüzgarin da 40 kilometre üstü bir hiza çiktigi günler çok riskli günler. Bununla ilgili olarak arkadaslarimizla her gün meteoroloji verilerini paylasiyor, ona göre günlük tedbirleri planliyoruz. Kocaeli ormanlarinin toplam alanimiza orani yüzde 42. Bu ormanlarin bizden sonraki kusaklara her hangi bir zarar görmeden teslim edilmesi bakimindan, göreve basladigim günden itibaren bir hassasiyet haritasi çikardik. Bu önemli bir husus çünkü" dedi.



"Emniyet teskilatimizin tamami sahada duruyor"

Orman yanginlarinin yasanmamasi için gerekli bütün tedbirlerin alindigini belirten Vali Yavuz, “Ormana 4 kilometre mesafede Orman Kanunu’na göre ates yakmak yasak. Bunun hapis cezalari da var. Orman yanginlari artmaya basladi, hava sicakliklari yükseldi. Yükselmeye baslayinca Persembe günü belki Türkiye’de ilk defa ormanlara girilmesini, ates yakilmasini ve havai fisek atilmasini yasakladik. Tabiî ki bunun birden bire sonuç vermesi beklenemez. Bunun en önemli özelligi farkindalik olusturmasi. Kocaeli içine kapali bir sehir olsa bunu saglamamiz çok kolay olur. Ama Kandira Sahillerinden ne kadar araç geçtigi bende var. Su an özel harekat polislerimiz, jandarmamiz, zabitalarimiz emniyet teskilatimizin tamami sahada duruyor. Dronelarla alanlari kontrol ediyoruz. Özellikle termal dronelari kullaniyoruz. Mesela dün gece alkol alan bir sahis orman içerisindeki bir barakayi yakti. Bizim o bölgede gezen devriyemiz olmasaydi dün bir felaketle karsi karsiya kalacaktik" diye konustu.



"Bana özel mesajlar geliyor"

Kendisine mangal yakmak için mesaj atan vatandaslarin oldugunu belirten Vali Yavuz, buna müsaade edilmeyeceginin altini çizerek, söyle konustu:

"Vatandas diyor ki; "Ben nerede mangal yakacagim, piknik yapacagim" 3 gün mangal yakmazsan ne olur yani? Bana özel mesajlar geliyor, "mangal Allah mangal, piknik Allah piknik". Ya Türkiye yaniyor, bugün piknik günü mü yani? Orada canlar yok oluyor ya. Bir kisim insan hissetmiyor bunu çünkü yangin uzakta. Ama bir yangini görün, içinde bulunun ondan sonra oturup konusmazsiniz. Bu böyle olmaz. Hayatinda orman yangini görmemis, hiç yanginla mücadele etmemis bir insan geliyor bize "mangal yakacagim" diyor. Mangal yakmayiver be kardesim. Bir hafta yakmayiver. Hep beraber olacagiz, bir olacagiz bunun yolu budur. Denetimler konusunda netim. Orman söz konusu oldugunda, insan hayati söz konusu oldugunda burada bireysel özgürlüklerden bahsedilemez. "Bireysel özgürlügüm var benim, ben burada mangal yakacagim" kimse diyemez. Net talimatim budur. Sade yasal islem yapmak yetmez. Araca bindirip oradan uzaklastiracaksiniz"
Kaynak: İHA