Aksaray 7 Bitkisel Ürünle Türkiye'de Ilk 10'Da

Nüfusunun yüzde 80’inin tarim ve hayvanciliktan geçimini sagladigi Aksaray, 7 ayri ürünüyle Türkiye’de ilk 10’da yer aliyor.

Aksaray 7 Bitkisel Ürünle Türkiye'de Ilk 10'Da
Tarimsal üretimiyle ülkenin parlayan yildizi olan Aksaray’da tarim ve hayvansal faaliyetler tüm hiziyla sürdürülürken, devlet ve yerelde üreticilere verilen desteklerle kalite ve rekolte her geçen yil hizla artiyor.

Ülke genelinde 7 ürünle ilk 10’da yer alan Aksaray’da çalismalari hizla devam ettigini belirten Tarim ve Orman Müdürü Bülent Saklav, “Bitkisel üretimde birçok üründe Türkiye’de ilk 10 içerisinde yer almakta ve ilk 10 içerisinde Aksaray’imizin 7 tane bitkisel ürünü yer aliyor. Yonca üretiminde Türkiye 2’incisi, çerezlik ayçiçegi üretiminde Türkiye 4’üncüsü, çerezlik kabak üretiminde Türkiye 4’üncüsü, sarimsak üretiminde Türkiye 4’üncüsü, seker pancari üretiminde Türkiye 5’incisi, patates üretiminde Türkiye 7’incisi, arpa üretiminde Türkiye 7’incisiyiz” dedi.



“Türkiye’de büyükbasta 15., küçükbasta 20. sirada yer aliyoruz”

Tarimda oldugu gibi hayvansal üretimde de önemli gelismeler elde edildigine dikkat çeken Tarim ve Orman Müdürü Bülent Saklav, “Tabi bitkisel üretimin yaninda da hayvancilik üretiminde de önemli bir noktada. Aksaray’imiz 336 bin büyükbas hayvanla Türkiye’de 15. sirada, yaklasik 1 Milyon küçükbas hayvanla Türkiye’de 20. sirada. Türkiye’de gülük bin 200 ton süt üretimi, yilda 478 bin ton süt üretimiyle Türkiye’de 9. siradayiz. Ayni zamanda gelismis hayvanciligin en önemli kriterlerinden olan ari isletme, yani etinde ve sütünde tüberküloz ve brusella hastaligi bulunmayan isletme sayisinda 2020 yilinda 117 isletmeyle Türkiye’de 4. sirada tamamladik. Ayrica ürettigimiz sütün çok hijyenik ve kaliteli olmasindan dolayi Tarim ve Orman Bakanligimiz bizi geçen yil 3 pilot ilden biri seçti ve bu sekilde üreticilerimiz 78 ilden farkli olarak 2 yil fazladan çig süt desteklemesi alacak. Bu üretimimizin en önemli etkilerinden biri bakanligimizin destekleri, projeleri ile valiligimizle yerelde yaptigimiz projeler. Çiftçilerimizin ürünlerine deger katiyoruz ve ilerlemeye çalisiyoruz. Aksaray’imizi tarimda marka sehir yapmak için elimizden gelen çalismayi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA