'Van Seddi' Helikopterden Görüntülendi

VAN – Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mehmet Emin Bilmez, sinirdaki güvenlik çalismalarini degerlendirerek, “Hem jandarma hem polis hem de sinir birligimiz uyum içinde ve teknolojinin her seviyesinden IHA, termal kameralardan yararlanarak ‘sinir namustur’ bilinciyle siniri tutmaya çalisiyor” dedi.

'Van Seddi' Helikopterden Görüntülendi
Türkiye-Iran sinir güvenliginin saglanmasi, yasa disi geçisler ile kaçakçilik faaliyetlerinin önlenmesi ve teröristlerin sizmasinin engellenmesi amaciyla 295 kilometrelik sinir hattinin tamamina duvar örülüyor. Van’in Çaldiran ilçesinin Iran sinirinda baslatilan ve Agri’nin Dogubayazit ile Hakkari’nin Yüksekova hattina kadar uzanan modüler duvar ve akilli kule çalismalari tüm hiziyla devam ederken, çalismalar helikopterden görüntülendi.

Sinirda kurulan beton santrallerinde üretilen 3 metre yükseklik, 2 metre 80 santimetre genislik ve 7 ton agirligindaki beton bloklar, is makineleriyle önceden zemini hazirlanan sinir hattina titizlikle yerlestirilirken, Van-Iran sinirlarinda 64 kilometrelik hatta yapilacak modüler duvar çalismalarinin ikinci etap çalismalarina da geçildi. Güvenlik duvari güzergahinda paralel yapilacak hendek ve yolda sinir birlikleri de 7 gün 24 saat devriye gezerek gözetim altinda tutacak.

Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mehmet Emin Bilmez, beraberindeki Iller Idaresi Genel Müdürü Hüseyin Kürsat Kirbiyik, TEM Daire Baskani Tuggeneral Yavuz Özfidan, Il Emniyet Müdürü Atanur Aydin, 6. Hudut Tugay Komutani Albay Ilker Ertugrul, Il Jandarma Komutan Yardimcisi Albay Osman Delen ile birlikte, sinir hattindaki çalismalari yerinde inceledi.

Burada gazetecilere açiklamalarda bulunan Vali Bilmez, diger illerden gelen takviye birliklerle sinir hattinda güvenlik önlemlerinin üst seviyeye çikarildigini belirtti.

Güvenlik duvari çalismalarinin yani sira güvenlik güçlerinin gece gündüz siniri kontrol altinda tuttugunu ifade eden Vali Bilmez, “Son gelismelerden sonra diger illerden takviye birlikler burada görev yapan jandarmanin destegine gönderildi. Bunlar 3’ü komando bölügü, biri de komando taburu. Ancak sadece bununla sinirli degil. Emniyet Genel Müdürlügümüz de bu bölgeye 50 zirhli araç ve 35 tim personel destegi verdi. Hem sinirda çalisan yüklenici firmalarin güvenligini saglamak hem sinir birliklerine destek olmak hem de ikinci hatta görev yapan jandarmaya destek olmak üzere 750 personel bölgeye gönderildi. Bunlarin 500’ü Çaldiran sektöründe, 250’si de Saray sektöründe görev yapmaktadir. Hem jandarma hem polis hem de sinir birligimiz uyum içinde ve teknolojinin her seviyesinden IHA, termal kameralardan yararlanarak ‘sinir namustur’ bilinciyle siniri tutmaya çalisiyor” diye konustu.

Iran sinirinin 295 kilometrelik hattini 6 hudut taburu, 3 komando taburu, kesif ve komando bölükleri ve zirhli araçlarla korumaya çalistiklarini dile getiren Hudut Tugay Komutani Albay Ilker Ertugrul ise “Bölgede elektro optik kule çalismalari devam ediyor. 58 gözetleme, 45 haberlesme kulesinin alt ve üst yapi çalismalari tamamlandi ve test asamasina gelindi. Bölgede 64 kilometrelik kisimda 3 etap halinde modüler beton duvari çalismasi yapiliyor. Suanda ikinci etapta 6 kilometrelik bölümde duvar çalismasi tamamlandi. Üçüncü etapta da yaklasik 200 metrelik duvar çalismasi basladi.

Birinci etap da mayin temizleme çalismalarina müteakip duvar çalismalari baslayacak. Kritik bölgelerde duvar, hendek, jiletli tel çekimine agirlikli olarak devam ediliyor” seklinde konustu.

12 sabit yol kontrol noktasi, 8 bindirmeli kontrol noktasi 65 sok yol kontrol noktasinda düzensiz göçmen hareketlerini önlemek için kararlilikla mücadele ettiklerini ifade eden Il Jandarma Komutan Yardimcisi Albay Osman Delen de Mardin, Elazig, Kars ve Mus’tan gelen komandolarla faaliyet yürüttüklerini kaydetti.

Kaynak: İHA