Van'da Anne-Baba Okulu Semineri

Van Büyüksehir Belediyesi, çocuk gelisimiyle ilgili ‘Anne-Baba Okulu’ semineri düzenledi.

Van'da Anne-Baba Okulu Semineri
Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Egitim Arastirma Merkezi (SODIMER) tarafindan baslatilan ve Içisleri Bakanligi, Emniyet Genel Müdürlügü ve Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Baskanligi tarafindan desteklenen Anne-Baba Okulu, Van Büyüksehir Belediyesi Kadin ve Aile Hizmetleri Dairesi Baskanliginin organizasyonunda ailelerle bulustu.

Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in esi Meral Bilmez’in katilimiyla belediye kültür merkezinde düzenlenen seminer, saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile basladi.

Ailelerin yogun katilim gösterdigi seminerde konusan Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in esi Meral Bilmez, anne ve baba olmanin Allah’in bahsettigi en güzel nimetlerden biri oldugunu ifade etti.

Anne-babaligin kelimelerle anlatilamayacak kadar güzel ve kutsal oldugunu vurgulayan Bilmez, “Annelik; renk, dil, din, irk ayrimi yapmaksizin, rabbimizin yarattigi bütün güzel varliklara hediyesidir. Anne, sadece biyolojik olarak sahip olunacak bir nimet degildir. Bir çocugu dünyaya getirebilme sansina sahip olamamis, ancak yüregi annelikle taçlanmis çok kiymetli insanlar var. Çocuklara çok büyük deger veren, insan olma hasreti gelismis, çok güzel insanlar da var. Annelik evlatlarini koruyan, esirgeyen, muhafaza eden, merhamet dolu bir duygudur. Ancak annelik sadece merhametten ibaret de degildir. Ben anneligin sorumluluk olduguna inaniyorum. Bu sorumlulugu en iyi nasil yapariz? Onu sadece müsfik bir sekilde sarip, sarmalayarak, her türlü tehlikeden onu koruyarak yapabiliriz. Bize ait bir mal oldugunu düsünmeksizin, tamamen bir insan oldugunu kabul ederek, hak ettigi saygiyi, degeri, ilgiyi göstermemiz gerekir. Ayrica sorumluluk noktasiyla hareket ederek ona bunu gösterdigimiz zaman, kaliteli bir annelik yapabilecegimize inaniyorum. Bu anlamda SODIMER programi çok kiymetli ve anlamlidir” dedi.



“Aileyi koruyabilmek için anne ve babalarin iyi egitilmesi gerekiyor”

Daha sonra konusan SODIMER Baskani Prof. Dr. Levent Eraslan ise anne ve babalarin çocuklarin ilk ögretmenleri oldugunu, evlerin ise çocuklarin ögrenmeye basladiklari ilkokullari oldugunu söyledi.

Islam dininin aileye büyük önem verdiginin altini çizen Eraslan, “En büyük örnek de, iki cihan serveri Hazreti Peygamberdir. Hem bir es olarak, hem bir baba olarak, hem de bizlere örnek olarak çok açik bir sekilde bizlere bazi davranislari gösterir. Aile hiç olmadigi kadar hizli bir sekilde dönüsüm geçirmektedir. Bu dönüsüm süreçlerini iyi anlarsak, aile adi verilen ve ilkokuldan beri bizlere ögretilen toplumun o küçük temel tasini koruyabiliriz. Insanlar özellikle bizim gibi toplumlarda aile temelli, aile kurma motivasyonu ile yetisirler. Ancak ne yazik ki ülkemizde son yillarda her 4 evlilikten biri, bosanmayla sonuçlanmaktadir. Her dört çiftten biri, ilk 5 yil içerisinde maalesef bosanmaktadir. Bunun çesitli nedenleri vardir. 5 ile 10’uncu yil arasinda problem yok. 10-16 yillari arasinda bosanma problemi tekrar gündeme geliyor. 20 yildan sonra herhangi bir problem yok. Bunlar göz önüne alinarak, anne ve babalarin iyi bir sekilde egitilmesi gerekmektedir. Umarim verilecek egitimler sizlere katki sunar” diye konustu.

Konusmalarin ardindan program, Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar ve Ögretim Teknolojileri Egitimi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Sadi Seferoglu’nun ‘Dijital Ebeveynlik’ ile Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Okul Öncesi Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Elif Yilmaz, ‘Anne Baba Tutumlari ve Etkili Iletisim’ konularinda yaptiklari sunumlar ile devam etti.

Iki gün sürecek seminerlerin ardindan programa katilan anne ve babalara katilim belgesi verilecek.
Kaynak: İHA