Kapikule'den Saatte 230 Araç Geçiyor

Yillik izinlerini memleketlerinde geçirip dönüs yoluna geçen gurbetçiler, Edirne’nin Kapikule Sinir Kapisi’nda yogunluk olusturuyor. Edirne Vali Yardimcisi Ali Uysal, "Son 4 saatte geçis sürecini, araç sayisini yüzde 30 arttirdik, saat basina su anda 230’lari buldu" dedi.

Kapikule'den Saatte 230 Araç Geçiyor


"Çalistiginiz ülkelere dönüse Pazar-Pazartesi ve Sali günlerine kaydirirsaniz bekleme süreniz de azalacak" diyerek gurbetçilere seslenen Edirne Vali Yardimcisi ve Kapikule Mülki Idare Amiri Ali Uysal, Kapikule Sinir Kapisi’nda özellikle Çarsamba’dan Cumartesi’ye kadar yogunluk olustugunu hatirlatti. Vali Yardimcisi Uysal, dönüs yolculuguna geçen gurbetçilere çile çekmemek için çikislarini hafta geneline yaymalari tavsiyesinde bulundu. Gurbetçilerin gelis ve gidisleriyle ilgili gazetecilere açiklamada bulunan Uysal, bekleme sürelerinin azalmasi için çikislarin ayni günlere sikistirilmamasi gerektigini söyledi.



“Çile çekmemek için dönüsleri günlere yaydirin”

Bulgaristan tarafiyla gerekli görüsmelerin yapildigini da aktaran Uysal, "Bizim Bulgar tarafiyla çok güzel iliskilerimiz var. Son 4 saatte geçis sürecini, araç sayisini yüzde 30 arttirdik. Saat basina su anda 230’lari buldu. Yani bu 180’lerdeydi. Biz bunu ne kadar arttirirsak artiralim çok yogun bir gelis var. Günde 8 bin araci bulan girisler olmus. Eger burada günde 7-8 bin araç çikmaya çalisirsa karsinin aldigi ortalama rakam su anda 4 bin. Bu nedenle gurbetçilerimize sesleniyoruz, lütfen çalistiginiz ülkelere dönüsü, belki Türkiye’de birkaç gün daha kalmamis olacaksiniz ama bu çileyi çekmemek için pazar, pazartesi ve sali günlerine kaydirirsak, burada çok fazla bekleme süresi olmayacak” ifadelerine yer verdi.

"Ekipler çok güzel koordinasyon içinde çalisti"

Kapikule’de 2018 ve 2019 yilina göre bu sene çok hizli bir geçis süreci yasandigini söyleyen Vali Yardimcisi Ali Uysak, yurda gelislerde sahanin tam dolu olmasina ragmen en fazla 45 dakikada geçis yaptiklarini belirtti.

Bekleme oldugu zamanlarin ve istisnai durumlarin oldugunu ifade eden Uysal, Covid-19 tedbirleri kapsaminda gümrük, polis ve saglik teskilatinin çok güzel bir koordinasyon içerisinde çalistigini dile getirdi.

"Bin 200 araçlik otoparkimiz var"

Gurbetçilerin çok hizli bir sekilde ülkeye giris yaptigini ve suanda da ayni sekilde dönüs yolculuguna geçtigini söyleyen Uysal, "Gurbetçilerimiz çalistiklari ülkelere geri dönüyor. Biz çikislarda her türlü tedbiri aldik. Bin 200 araçlik bir otoparkimiz var. Ücretsiz ikram stantlari var. Vatandaslarimizin bekleme yaparken her türlü konforunu, ihtiyacini düsünerek karsiladik. Elimizde olmayan nedenlerden dolayi komsu ülkemiz Bulgaristan’in kendi mevzuatini uygulamak zorunda oldugu durumlar var. Bu prosedürler geçis sürecini yavaslatiyor" diye konustu.



"Gurbetçilerimizden dönüsleri günlere yaymalarini istiyoruz"

Özellikle çarsambadan itibaren cumartesi gününe kadar yogun yogunluk yasandigini vurgulayan Uysal, bunun sebebinin ise gurbetçilerin pazartesi ise baslayacak olmalarindan dolayi acele etmelerinden kaynaklandigini belirtti.



"Bekleme süresi yüzde 50 azalacak"

Gurbetçilerin Türkiye’de 2 gün daha fazla zaman geçirebilmek adina geçislerini özellikle persembe ve cuma günü yaptiklarinin altini çizen Uysal, "Bu da çok yogunluk olusmasina sebep oluyor. Bundan dolayi 10-12 saate varan bekleme süreleri var. Bu da bizi çok rahatsiz ediyor. Geçis zamanlarini biraz daha pazar, pazartesi ve saliya kaydirabilirlerse buradaki bekleme süreleri yüzde 50 azalacaktir" seklinde açiklamada bulundu.

Türkiye’nin Bulgar tarafiyla çok güzel iliskileri oldugunu söyleyen Uysal, son 4 saatte geçis sürecini daha da hizlandirdiklarini aktardi. Kapikule Sinir Kapisi’ndan günde 8 bin araç girisi oldugunu belirten Uysal, gurbetçilere yasadiklari ülkelere dönüste bu kuyruk çilesini çekmemek için pazar, pazartesi ve sali günlerine yayarak gelmeleri tavsiyesinde bulundu.
Kaynak: İHA