Giresun Mavi Oldu

Saglik Bakanligi tarafindan açiklanan son verilere göre Giresun yüksek riskli kirmizi kategoriden düsük riskli mavi kategoriye düstü. Giresun’da haftalik vaka sayisi 100 bin kiside 271,28 olarak gerçeklesti.

Giresun Mavi Oldu
Giresun’da asilama oraninin artmasi ve findik mevsimi nedeniyle sosyal hayattan izole yasama geçilmesinin bir sonucu olarak mavi kategoriye düsüldügü belirtildi.

Vatandaslarin tedbirlere uydugunu ve asilamaya olan ilginin arttigini belirten Eczaci Burak Bektasoglu, “Bayram tatilinin bitmesinin ardindan insanlar ikamet ettikleri bölgelerine dönüs yaptilar. Buna bagli olarak nüfusumuzun azalmasi, sosyallesmenin azalmasi bir etkendir. Tabi bunlarin yani sira bir de findik bölgesi olmamiz nedeniyle insanlar köylerinde izole bir yasam sürmeye basladi ve sehir merkezleri bosaldi. Bununla birlikte asilanma oranlari da her geçen gün artmaktadir. Ülke olarak ise yüzde 80, 85 ulasmadigimiz sürede asilanmanin koruyucu etkisinden bahsetmemiz zor olacaktir. Bu nedenle mutlaka asilanmaliyiz ve asiyi ihmal etmemeliyiz. Insanlarimiz günlük verileri görünce maske ,mesafe ve hijyen tedbirlerine uyuyorlar ama mutlaka asilanma korunmamiz açisindan çok daha önemli bir yer tutuyor. Ancak mevsim yaz insanlar maskeyi biraz ihmal etmis olsa da açik alanlarda bulunmalari nedeniyle kapali ortamin bulasici etkisinden uzaklasmis oluyorlar” dedi.

Giresun’un mavi kategoriye geçmesinin en önemli etkenlerinden birisinin asilanma oraninin yükseldigine dikkat çeken Ufuk Kekül ise “Birincisi insanlarin kullandigi hayat içerisindeki alanlar yaz mevsimi nedeniyle genisledi. Ikincisi ise asilanma oraninda büyük bir basari orani saglandi öyle görülüyor. Bence bu iki neden insanlari biraz daha hastaligin bulasici özelliginden uzaklastirdi. Bu da Giresun’u düsük riskli mavi kategoride yer almasina neden oldu" diye konustu.

Öte yandan Giresun Il Saglik Müdürlügü verilerine göre, Giresun’da son yapilan bin 398 testten 274 kisininki pozitif çikti. Bugüne kadar ise 292 bin 697 test yapilirken, 54 bin 488 kiside vakaya rastlandi. Il genelinde 603 kisi ise vefat etti. En çok ölüm vakasi 87 ile il merkezinde ysaanirken, il merkezini 47 ile Espiye, 36 kisi ile Bulancak izledi. Dogankent ve Güce ilçelerinde ise hiç ölüm vakasina rastlanilmadi. Asilanma orani ise ilçelerde en düsük yüzde 66’ya en yüksek ise yüzde 82’nin üzerine çikti.
Kaynak: İHA