Domates Tarlada 1, Markette 5 Lira

Tokat’ta domatesin kilosu tarlada 1 TL, markette 5 TL’den alici buluyor.

Domates Tarlada 1, Markette 5 Lira
Türkiye’de yas meyve ve sebze üretiminde verimli arazilere sahip olan Tokat Kazova bölgesinde domates hasadi sürüyor. Güryildiz köyünde sabahin ilk isiklarindan itibaren tarlada çalisan mevsimlik isçiler gün boyunca domates topluyor. Yaklasik iki hafta önce tarlada kilosu 1,5 TL’den sezonu açan domates, üretiminin artmasi ile 1 TL’ye düstü. Marketlerde ise domatesin kilosu 5 TL’den satiliyor. Iç piyasada ürünün bollasmasi ve ihracat olmamasindan dolayi fiyatlarin düsmesinden yakinan çiftçiler, maliyetlerini karsilayamadiklarindan kaydetti.

Yaklasik 400 dönümlük arazisinde sebze yetistiriciligi yapan Yahya Özer, “Domateste durum vahim. Fiyatlar çok düsük. Aldigin pahali, sattigin ucuz. Geçen sene 110 lira olan gübre bu sene 250 lira. Yer domatesinin bana maliyeti 1 lira, satiyorum 1 lira. O nedene Kazova’da domates ekimi yapan azaldi. Genelde misir, pancar ekimi yapilmaya basladi” dedi.



Üretici degil, satici kazaniyor

Ihracat olmamasi nedeni ile fiyatlarin düsük oldugunu beliren Özer, üreticinin degil saticinin kazandigini ifade ederek, “Bunun eziyetini, ceremesini çeken benim. Satici benden rahat. Domates üretimi yapan azaldi. Üretim yapanla neredeyse alay ediyorlar. Oysaki bu isten ekmek kazananlar var” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA