Belediye Kres Projesini Hayata Geçiriyor
Zonguldak’in Eregli Belediye Baskani Halil Posbiyik, Erdemir Ilkokulu karsisindaki eski 2. El Oto Pazari’nin oldugu alana Çocuk Bakim Evi ve Kres yapacaklarini açikladi. Örnek bir proje hazirladiklarini söyleyen Posbiyik, “Çocuklar sadece egitim almasin, uygulamalarla, hayvanlarla, çiçeklerle, sebzelerle, tohumlarla bir arada olsun ve süreç içinde yer alsin diye bir hedefimiz var” dedi.

Kdz. Eregli Belediye Baskani Halil Posbiyik, Kavaklik Mahallesi’nde Erdemir Ilkokulu karsisinda yer alan eski 2. El Oto Pazari’nin bulundugu bölgede örnek bir Çocuk Bakim Evi ve Kres yapacaklarini açikladi.
Belediye meclis üyeleri, baskan yardimcilari ve ilgili daire müdürleriyle alanda incelemelerde bulunan Baskan Posbiyik, projenin örnek olacagini ve çocuklarin hayvanlarla, çiçeklerle, sebze ve tohumlarla bir arada olacaklarini belirtti.
Posbiyik açiklamasinda, “Bu bölge 4 bin 700 metrekare bir alan. Erdemir bize 29 yilligina tahsis etti. Bir kres yapmak istiyoruz ama hedefimiz örnek bir kres olmasi. Iki katli veya tek katli, elimizde IBB ile ortak hazirladigimiz projeler var. Onlari tatbik edecegiz. Buranin en büyük özelligi, alan çok büyük oldugu için çiçek tarlalari, tavuk çiftlikleri, sebze ekimleri, hayvan besleme yerleri gibi çocuklari egitici, bu bölgede örnek bir kres olmasi. Bu amaç ve hedefle yola çiktik. Gelen çocuk sadece egitim almasin, uygulamalarla, hayvanlarla, çiçeklerle, sebzelerle, tohumlarla bir arada olsun ve süreç içinde yer alsin diye bir hedefimiz var.” dedi.
Yeni Sehir ve Sehit Mezarligi’nda inceleme
Kdz. Eregli Belediye Baskani Halil Posbiyik, Belen Yenimahalle’de yapilan Yeni Sehir ve Sehit Mezarligi’nda yapilan çalismalari yerinde inceledi. Posbiyik, mezarlikta defin islemlerine baslandigini, Sehitler Mezarligi çalismalarinin da devam ettigini söyledi.
Dogalgaz ve su olayinda oldugu gibi kentin yarinlari için öngörüyle hareket ederek Belen’den 80 dönüm arsa aldiklarini belirten Baskan Posbiyik sunlari söyledi:
“Bundan 15 yil önce sehir mezarliginin bitmek üzere oldugunu gördüm. Arkadaslarla karar verdik. Burada belediye olarak 80 dönümlük yeni mezarlik için yer almaya karar verdik. Üzerinde bulundugumuz yer sehitlik. Istinat için ihaleye verdik. Yakinda çalismalari baslayacak. Milli Savunma Bakanligi ile anlastik, onlarin verdigi koordinatlara göre tören alani, sehit mezarliklari yapilacak. Tabii sehit gelsin istemiyoruz, hiç kimse ölmesin. Onlar bizim için çok aziz insanlar. Eger olursa onlarin da layik olduklari yere gömülmesi gerektigine inandigimiz için, Eregli Zonguldak’in en büyük ilçesi, dolayisiyla burada bir sehit mezarligi yapmaya karar verdik. Çevredeki bütün bu alanlar mezarliklar olarak yapiliyor. Su anda asagida gömüler basladi.
Istinat çekilip kademe yapildiktan sonra bir bölüm aile mezarliklarina ayrilacak. Ücretiyle mezarlik almak isteyen alacak. Diger taraftan hiçbir ücret almadan gömülere baslamis bulunuyoruz. Bilgisayarda hangi parselde kimin yattigi görülecek. Mevtasini kaybeden bir insan geldiginde bilgisayardan onun hangi parselde yattigini görmüs olacak. Projede bir cami var, gasilhane, hoca evi, as evi var. Burasi basli basina yüz dönümlük bir yer. Kendi içinde idare edilen, mezar kazicilari, hocalariyla birlikte Eregli’ye yarasir bir mezarlik olacagini zannediyorum.”
