TBMM Baskani Sentop, 'Türk Dünyasinin Dünü, Bugünü Ve Gelecegi Sempozyumu'na Video Mesaj Gönderdi Açiklamasi

'Türk dünyasi içindeki dayanismanin her geçen gün daha da perçinlenmesi, is birligimizin daha da güçlenmesi bizler için iftihar kaynagidir' 'Azerbaycan'in 30 senedir kanli bir isgal altinda bulunan kadim topraklarini kurtarmasiyla yasadigimiz cosku, aramizdaki kardeslik baginin da simgelerinden biri oldu. Ne mutlu ki bugün Karabag semalarini artik hilal ve yildiz süslüyor, Susa'da bayram namazi eda ediliyor'

TBMM Baskani Sentop, 'Türk Dünyasinin Dünü, Bugünü Ve Gelecegi Sempozyumu'na Video Mesaj Gönderdi Açiklamasi
Meclis Baskani Mustafa Sentop, "Türk dünyasi içindeki dayanismanin her geçen gün daha da perçinlenmesi, is birliginin daha da güçlenmesi bizler için iftihar kaynagidir." ifadesini kullandi.

Sentop, Türk cumhuriyetlerinin bagimsizliklarini kazanmalarinin 30. yili, Azerbaycan'in Ikinci Karabag Savasi'ndaki büyük zaferi ve TBMM'nin Açilisinin 100. Yili vesilesiyle TÜRKPA Uluslararasi Sekretaryasi ve Azerbaycan Atatürk Merkezi is birliginde gerçeklestirilen "Türk Dünyasinin Dünü, Bugünü ve Gelecegi Sempozyumu"na video mesaj gönderdi.

TBMM Baskani olarak sempozyumun açilisinda video-mesaj yoluyla da olsa hitap etmekten duydugu memnuniyeti aktaran Sentop, geçen yil idrak edilen Gazi Meclis'in açilisinin 100. yil dönümünde küresel salgin nedeniyle fiziksel olarak beraber olunamadigini animsatti.

Türk cumhuriyetlerinin bagimsizliklarini kazanmalarinin gururla kutlanan 30. yilinda ve salgin sartlarinin nispeten iyilestigi bir dönemde bu sempozyumun hayata geçirilmesinde emegi geçenleri tebrik eden Sentop, su degerlendirmelerde bulundu:

"Türk dünyasi içindeki dayanismanin her geçen gün daha da perçinlenmesi, is birligimizin daha da güçlenmesi bizler için iftihar kaynagidir. Hepimiz, Islam askini kendinden sonra gelenlere aktarmis Pir-i Türkistan Hoca Ahmet Yesevi'nin torunlariyiz. Asya'dan Avrupa'ya kadar insanliga adalet, tevazu ve birlik anlayisini getiren nesillerin mirasçisiyiz. Bizler; ayni dine inanan, ayni dili konusan, medeniyeti, tarihi, kültürü bir olan 300 milyonluk çok büyük bir aileyiz. Siyasetten ekonomiye, savunmadan diplomasiye, egitimden kültüre, turizmden enerjiye her alanda birlik, beraberlik ve dayanisma içinde olmak gayretindeyiz."

- "Türkiye, ilk taniyan devletlerden biri olmanin hakli gururunu tasimaktadir"

TBMM Baskani Sentop, Türk cumhuriyetlerinin, istikbaldeki esas sorumlulugunun aralarindaki baglari daha da güçlendirmek, is birligini ilerletmek ve Türk medeniyetinin ilelebet baki kalmasini saglayacak adimlari atmak oldugunu vurguladi.

Türkiye'nin, bagimsizliklarini ilan etmelerini müteakip Türk cumhuriyetlerini ilk taniyan devletlerden biri olmanin hakli gururunu tasidigini söyleyen Sentop, 30 sene önce nihayet kavusan gönüllerin, bugüne kadar karsilikli saygi ve muhabbetle beslendigini dile getirdi.

Mustafa Sentop, tarihi ve kültürel baglarin bulundugu kardes ülkelerle iliskilerin, bütün alanlarda müsterek fayda temelinde süratle gelistigini belirterek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Çok tarafli is birligi yürüttügümüz Türk Konseyi, TÜRKPA ve TÜRKSOY gibi platformlarin yaninda ikili düzeyde gerçeklestirdigimiz temaslar, yüksek düzeyli stratejik is birligi konseyleri, ortak stratejik planlama gruplari ve karma ekonomik komisyonlar gibi mekanizmalarla aramizdaki iliskiler kurumsallasmistir. Parlamentolarimiz arasindaki iliskilerimizin de zaman içinde derinlestigini ve zenginlestigini müsahede etmenin memnuniyetini yasiyoruz. Karsilikli ziyaretler ve üyesi bulundugumuz uluslararasi parlamenter asamblelerde ortak bir anlayisla hareket etmemiz Meclislerimiz arasindaki baglari daha da saglamlastirmaktadir."

- "Dosta düsmana birlikteligimizin gücünü gösterdik"

TBMM Baskani Sentop, Azerbaycan'in, Kafkaslar'in incisi Karabag'i isgalden azat etmek için tarihi bir mücadele sergiledigini belirterek "Kardeslerimiz; inançlari, yürekleri, cesaretleri ve kararliliklariyla ülkelerinin istiklalinin ve istikbalinin en büyük teminati olduklarini cepheden bütün cihana ilan ettiler." görüsünü dile getirdi.

Azerbaycan'in 44 günlük vatan muhaberesinde sehit düsen kahramanlara ve vatandaslara Allah'tan rahmet; ailelerine, silah arkadaslarina ve Azerbaycan halkina bir kere daha bassagligi dileyen Sentop, "Türkiye olarak vatan muharebesinin basindan sonuna kadar kardeslerimizin yaninda olduk ve dosta düsmana birlikteligimizin gücünü gösterdik. Azerbaycan'in 30 senedir kanli bir isgal altinda bulunan kadim topraklarini kurtarmasiyla yasadigimiz cosku, aramizdaki kardeslik baginin da simgelerinden biri oldu. Ne mutlu ki bugün Karabag semalarini artik hilal ve yildiz süslüyor, Susa'da bayram namazi eda ediliyor." degerlendirmelerinde bulundu.

Azerbaycan'in 44 günde kazanilan tarihi zaferi neticesinde sahada olusan yeni gerçekligin, Güney Kafkasya'da kalici baris ve istikrar için bölgesel is birliginin tesisi bakimindan da bir firsat penceresi açtiginin altini çizen Sentop, sunlari kaydetti:

"Türkiye olarak vizyonumuzla da uyumlu bölgesel is birligi girisimlerimizi ülkelerimizin ve halklarimizin menfaati dogrultusunda devam ettirmeye kararli oldugumuzu buradan bir kez daha ifade etmek isterim. Bu duygu ve düsüncelerle, Türk Dünyasinin Dünü, Bugünü ve Gelecegini istisare edeceginiz sempozyumun basariyla tamamlanmasini temenni eder, hepinizi ve büyük TÜRKPA ailesini sevgi ve saygiyla selamlarim."

Kaynak: AA